Τουρκία: «Σκούπα» κατά ISIS, Κούρδων και αριστεράς από Ερντογάν - Βομβαρδισμοί σε Συρία και β. Ιράκ

Κλιμακώνεται η ένταση εντός Τουρκίας αλλά και στα σύνορα με την προσωρινή κυβέρνηση του ΑΚΡ του Προέδρου Ερντογάν, καθώς ακόμη διεξάγονται συζητήσεις για σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας, να θέτει στο στόχο της τους πάντες, από ακραίους ισλαμιστές μέχρι Κούρδους και αριστερούς ακτιβιστές, με το πρόσχημα της τήρησης της τάξης και της διασφάλισης της σταθερότητας μετά τις πρώτες της συγκρούσεις με το ISIS. Κατά πολλούς αναλυτές, η «σκούπα» στην οποία προχώρησαν οι τουρκικές αρχές αλλά και η κλιμάκωση απέναντι στους ακραίους ισλαμιστές δεν αποκλείεται να αποτελεί προσπάθεια του ΑΚΡ να επαναπατρίσει ψηφοφόρους προσανατολιζόμενο σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, η αστυνομία διέλυσε με δακρυγόνα αλλά και πλαστικές σφαίρες μεγάλη διαδήλωση ενάντια στους ακραίους ισλαμιστές στην Κωνσταντινούπολη, η οποία είχε στο στόχαστρό της το «Ισλαμικό Κράτος» αλλά και το ΑΚΡ και την κυβέρνηση Ερντογάν την οποία κατηγορούν ότι επί χρόνια «έκανε τα στραβά μάτια» αν δεν «στήριζε» έμμεσα τους ακραίους ισλαμιστές.  Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται ότι θα διαδηλώσουν το απόγευμα της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, σε μια «πορεία ειρήνης» που οργανώνει το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της Τουρκίας, το HDP, που πρακτικώς ήταν και ο μεγάλος νικητής των εκλογών των αρχών Ιουνίου, από τις οποίες ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτό να προκύψει κυβέρνηση.

Το πρωί της Παρασκευής, οι τουρκικές δυνάμεις προχώρησαν σε σύλληψη 297 ατόμων σε 13 περιφέρειες της χώρας, προχωρώντας ουσιαστικά σε «εκκαθαρίσεις» από τους ακραίους ισλαμιστές μέχρι την αριστερά και τους Κούρδους, όσους «αδιακρίτως», κατά την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, «απειλούν» την  ασφάλεια της χώρας.
Η επιχείρηση της Παρασκευής «δεν ήταν “μία και έξω”, αλλά τμήματα συνολικής διαδικασίας» ανέφερε το μεσημέρι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. «Η Τουρκία δεν μπορεί να μένει αδρανής όταν Κούρδοι, αριστεροί και τζιχαντιστές ένοπλοι βάζουν τη χώρα στο στόχαστρο» είπε. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, μία γυναίκα θεωρούμενη μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C σκοτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη σε ανταλλαγή πυροβολισμών.

Επίσης, το πρωί της Παρασκευής για πρώτη φορά, ο τουρκικός στρατός έβαλε κατά στόχων του ΙΚ στο συριακό έδαφος σε αντίποινα για την επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους» την Πέμπτη εναντίον ενός συνοριακού φυλακίου που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Τούρκος στρατιώτης.

Τουρκικά F-16 επιχείρησαν στη μεθόριο ενώ η βάση του Ιντσιρλίκ άνοιξε για τα αμερικανικά μαχητικά που κάνουν επιδρομές σε θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία. Το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε πως δεν παραβιάστηκε ο συριακός εναέριος χώρος, και ότι θα συνεχιστεί «ο εντονότερος συντονισμός με τις συμμαχικές δυνάμεις». Το εδρεύον στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι εννέα τζιχαντιστές σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν κατά τις επιδρομές της τουρκικής αεροπορίας, η οποία εξαπέλυσε τρεις επιθέσεις κατά στόχων των τζιχαντιστών στα βορειοδυτικά της επαρχίας του Χαλεπίου.  Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφεραν ότι πέντε μέλη του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών με Τούρκους στρατιώτες την Πέμπτη.

Το βράδυ της Παρασκευής τουρκικά μαχητικά εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον στρατοπέδων της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ όπως μετέδωσαν το πρακτορείο ειδήσεων Doğan και άλλα τουρκικά ΜΜΕ.

Επίσης η Άγκυρα, για πρώτη φορά, ενέκρινε τη συμμετοχή μαχητικών της στις επιχειρήσεις κατά των ακραίων ισλαμιστών και επέτρεψε τη χρήση αεροπορικών βάσεων στο έδαφός της -περιλαμβανομένης αυτήν του Ιντζιρλίκ- από αεροπορικά μέσα των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών της περιοχής. Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνεται η έγκριση της χρήσης των βάσεων και η συμμετοχή τουρκικών μαχητικών στις επιχειρήσεις, και προστίθεται ότι η Άγκυρα αναμένει η συνεργασία μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων να ενισχύσει την ασφάλεια όσων ζουν στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψη την από 2 Οκτωβρίου 2014 εξουσιοδότηση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη στάθμευση σε βάσεις της χώρας μας μη επανδρωμένων και επανδρωμένων αεροπορικών μέσων των ΗΠΑ και άλλων χωρών της περιοχής που θα κριθούν κατά περίπτωση, τα οποία συμμετέχουν στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Στις εν λόγω επιχειρήσεις εξυπακούεται ότι θα συμμετέχουν για το ίδιο σκοπό και στοιχεία της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας» αναφέρεται το τουρκικό ΥΠΕΞ.