Ουκρανία: Ένας χρόνος από τη συντριβή του μαλαισιανού Boeing

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του μαλαισιανού Boeing που συνετρίβη ακριβώς ένα χρόνο πριν στην Ουκρανία, παρασέρνοντας στο θάνατο 298 ανθρώπους, προγραμματίζουν για σήμερα οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ» που μάχεται εναντίον του Κιέβου.

Στις 17 Ιουλίου 2014, η πτήση MH17 των μαλαισιανών αερογραμμών που εκτελούσε το δρομολόγιο Αμστερνταμ – Κουάλα Λαμπούρ, συνετρίβη στην περιοχή του Ντονιέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος.
Αν και το Κίεβο έσπευσε να κατηγορήσει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες για τη συντριβή, ωστόσο, οι αρμόδιες διεθνείς αρχές δεν έχουν καταλήξει ακόμη, με το πόρισμα να αναμένεται τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Οι ένοπλες δυνάμεις των «Λαϊκών Πολιτοφυλακών» αντέκρουσαν την κατηγορία του Κιέβου υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτουν όπλα ικανά για τέτοιο χτύπημα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο δημοσιοποιήθηκε μια πρώτη επίσημη αιτία, η οποία παραπέμπει σε πλήγμα από «εξωτερικό αντικείμενο», το οποίο προφανώς είναι πύραυλος, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται από πού εκτοξεύθηκε.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν αντέκρουσε την πρωτοβουλία πέντε χώρων στο πλαίσιο του ΟΗΕ (Μαλαισία, Αυστραλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ουκρανία) για σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για το τραγικό συμβάν, σημειώνοντας ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια της συντριβής, στο πνεύμα της απόφασης 2166 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ελήφθη στις 21 Ιουλίου 2014 με πρωτοβουλία της Ρωσίας.