Τηλεγράφημα προς τον Χίτλερ πωλήθηκε για 50.000 ευρώ

Ένα άγνωστο τηλεγράφημα που απεστάλη στον Αδόλφο Χίτλερ και το οποίο τον εξόργισε, πωλήθηκε σε δημοπρασία για το ποσόν των 50.000 ευρώ.

Πρόκειται για μία επιστολή του δευτέρου στην ιεραρχία Hermann Göring, στην οποία του ζητεί να αναλάβει εκείνος τα ηνία.

Το τηλεγράφημα απεστάλη τις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με αίτημα να αναλάβει ο Göring την ηγεσία του τρίτου Ράιχ. Η εν λόγω επιστολή πωλήθηκε σε Αμερικανό αγοραστή στη διπλάσια τιμή από ό,τι αναμενόταν.

Ο Göring βρισκόταν στη νότια Γερμανία όταν ενημερώθηκε ότι ο Χίτλερ έμενε σε ένα κρησφύγετο στο Βερολίνο. Φοβούμενος ότι θα χάσει την ευκαιρία να αναλάβει τη θέση αυτή εάν καθυστερούσε, ο ίδιος απέστειλε το σύντομο μήνυμα στον Χίτλερ, στις 23 Απριλίου του 1945, ζητώντας του να τεθεί επικεφαλής.

Διακινδυνεύοντας να κατηγορηθεί για προδοσία, ο ίδιος έγραψε ότι εάν δεν λάμβανε μια απάντηση έως τις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα υπέθετε πως ο Χίτλερ είχε χάσει την ελευθερία δράσης και θα αναλάμβανε ο ίδιος την ηγεσία.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Telegraph, η επιστολή αυτή εξόργισε τον Χίτλερ και διατάραξε σε μεγάλο βαθμό την ψυχική του υγεία. Στη διαθήκη του, που γράφτηκε στις 29 Απριλίου του 1945, ο Χίτλερ αφαιρούσε όλες τις εξουσίες από τον Göring ενώ θα γλίτωνε τον θάνατο, όπως αναφέρονταν, λόγω των υπηρεσιών που είχε προσφέρει επί χρόνια και εφόσον δεχόταν να παραιτηθεί από τα αξιώματά του.

Πριν τη δύση του ηλίου, ο Göring είχε φυλακιστεί, σημειώνει ο Telegraph.

22