Δυσαρέσκεια Μόσχας για την καταστροφή σοβιετικού μνημείου στην Πολωνία

Τη δυσαρέσκειά της για την καταστροφή από την Πολωνία ενός σοβιετικού πολεμικού μνημείου εξέφρασε σήμερα η Ρωσία, προειδοποιώντας τη Βαρσοβία ότι θα υπάρξουν «οι πιο αρνητικές συνέπειες» μετά την κατάφωρη παραβίαση, όπως την χαρακτήρισε, της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών περί προστασίας των μνημείων.

Η Πολωνία ήταν από τους πιο ηχηρούς επικριτές της προσάρτησης από τη Ρωσία, το 2014, της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας. Η Ρωσία και η Πολωνία έχουν ένα ιστορικό συγκρούσεων και η διαφωνία για τα πολεμικά μνημεία είναι πιθανό να αυξήσει τις εντάσεις.

«Η Βαρσοβία πρέπει επιτέλους να καταλάβει πως ο ‘πόλεμος των μνημείων’ που ξέσπασε στην Πολωνία μπορεί να έχει τις πιο αρνητικές συνέπειες, για τις οποίες την ευθύνη θα φέρουν μόνο αυτοί που τις προκάλεσαν», αναφέρει σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αρχές στη δυτική πολωνική πόλη Νόβα Σολ γκρέμισαν στα τέλη Ιουνίου το μνημείο για την εν όπλοις αδελφοσύνη των πολωνών στρατιωτών και των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, μετατρέποντάς το σ’ ένα σωρό ερειπίων.

«Το μνημείο ήταν μεγάλο (δεκάδες τόνοι τσιμέντου), άσχημο, πάντα βρώμικο με τη σκουριά να βγαίνει από την άβυσσο της κενότητάς του, σαν αίμα η δάκρυα», είχε γράψει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Facebook, ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Σολ, Βαντίμ Τίσκεβιτς.

Το ρωσικό υπουργείο χαρακτήρισε την πολωνική ενέργεια «μη φιλική κίνηση» και «άμεση και κατάφωρη» παραβίαση της συμφωνίας του 1994 ανάμεσα στην Πολωνία και τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με τα μνημεία.

«Δίνεται η εντύπωση πως η γελοιοποίηση των μνημείων μας στην Πολωνία έχει ενσωματωθεί στην κρατική πολιτική», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Ο εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτσιν Βοϊτσιέχοφσκι δήλωσε στο Reuters πως η ενέργεια στη Νόβα Σολ δεν παραβιάζει τη συμφωνία, για την οποία η Πολωνία πιστεύει πως αφορά μόνο τα κοιμητήρια.

Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει πως αφορά όλα τα πολεμικά μνημεία.