Οι ΗΠΑ τοποθετούν βαρύ οπλισμό στο Ταλίν της Εσθονίας

Όπως ανακοίνωσε ο αμερικανός Υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ, οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν βαρέα όπλα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ξεκινώντας ήδη από το Ταλίν της Εσθονίας, που βρίσκεται πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Περιβαλλόμενος από τους επιτελείς των χωρών της Βαλτικής, ο Κάρτερ υπογράμμισε ότι στόχος της στρατιωτικής ενίσχυσης στην ανατολική πτέρυγα του NATO είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των συμμάχων, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία τους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και γενικότερα εξαιτίας του ρόλου της Μόσχας στην κρίση στην Ουκρανία.

«Θα σταθμεύσουμε προσωρινά στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης οπλισμό για μια ταξιαρχία, ο οποίος περιλαμβάνει οχήματα μάχης και σχετικό εξοπλισμό», δήλωσε ο Κάρτερ σε συνέντευξη Τύπου διευκρινίζοντας πως πρόκειται κυρίως για άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα για το πεζικό.

«Η Εσθονία, καθώς και η Λιθουανία, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία δέχθηκαν να φιλοξενήσουν υλικό αρκετό για τον εξοπλισμό δύναμης που θα κυμαίνεται από έναν λόχο έως μια ταξιαρχία», πρόσθεσε ο αμερικανός Υπουργός Άμυνας. Μέρος του υλικού θα εγκατασταθεί επίσης στη Γερμανία.

Βαριά αμερικανικά όπλα θα αναπτυχθούν έτσι για πρώτη φορά στις χώρες αυτές, οι οποίες έχουν ενταχθεί πλέον στο ΝΑΤΟ ενώ πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ανήκαν στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης.

Την απόφαση των ΗΠΑ χαιρέτισε ο Υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Σβεν Μίκσερ, καθώς επίσης και ομόλογοί του από τη Λετονία και τη Λιθουανία, οι οποίοι επαναλαμβάνουν ότι έχουν λόγους να φοβούνται μία ρωσική εμπλοκή, κάτι το οποίο η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά. Σε απάντηση μάλιστα του αμερικανικού σχεδίου, ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απειλήσει με ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του με την ανάπτυξη 40 νέων διηπειρωτικών πυραύλων έως το τέλος του έτους.