«Όργιο» παρακολουθήσεων από την NSA

Τους Προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ παρακολουθούσε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ την περίοδο 2006-2012, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks. Μάλιστα, από τα έγγραφα της NSA που αποκαλύπτει ο ιστότοπος, προκύπτει, για παράδειγμα, ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε συγκαλέσει κρυφά το Υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει για τις πιθανές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη από τον Μάιο του 2012.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart και την εφημερίδα Liberation, τα έγγραφα αυτά, τα οποία έχουν διαβαθμιστεί ως «άκρως απόρρητα», συμπεριλαμβάνουν πέντε εκθέσεις της NSA βασισμένες στις «υποκλοπές των επικοινωνιών» των τριών Προέδρων της Γαλλίας οι οποίες προορίζονταν για τα ανώτερα κλιμάκια της «κοινότητας των πληροφοριών» των ΗΠΑ.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πράγμα το οποίο ούτε και θα κάνει.

«Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου Ολάντ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά τις επιχειρήσεις που μπορεί να έγιναν στο παρελθόν.