ΝΑΤΟ: 16 χρόνια μετά ήρθε η συγνώμη στο Μαυροβούνιο για τα θύματα των βομβαρδισμών

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από την Ποντγκόριτσα όπου πραγματοποίησε επίσκεψη και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες οι οποίες έχασαν τότε μέλη τους, δήλωσε πως “όλων εκείνων των ζωών το 1999 κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία αποτελεί τραγωδία και λυπάμαι βαθιά για όλα όσα συνέβησαν.

“Με την ευκαιρία, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου σε όλες τις οικογένειες και όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους. Σκοπός και στόχος της αεροπορικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ ήταν η προστασία αμάχων και το καταφέραμε. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια αθώων ζωών αμάχων”, σημείωσε ο Γ.Γ. και παραδέχτηκε ότι “δυστυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

Λυπάμαι ειλικρινά. Ο στόχος της επιχείρησης ήταν σίγουρα η εδραίωση της ειρήνης”, δήλωσε ο Γ.Γ., στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ποντγκόριτσα μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς. Ο κ.Στόλτενμπεργκ είπε ότι το Μαυροβούνιο είναι στην τελική φάση της προσχώρησης στο ΝΑΤΟ και πρέπει να αποδείξει ότι είναι έτοιμο καθώς η συμμαχία «έως το τέλος του έτους θα λάβει απόφαση για την πρόσκληση», σημειώνοντας ότι η ένταξη θα είναι «νικηφόρος συνδυασμός για το Μαυροβούνιο».

Δήλωσε,, επίσης, ότι στόχος της επίσκεψής του στο Μαυροβούνιο ήταν να στηρίξει τη χώρα στην πορεία προς το ΝΑΤΟ, το οποίο εκτιμά τη συμβολή της Ποντγκόριτσα στη συνεργασία στην περιοχή και τη συμμετοχή στην αποστολή στο Αφγανιστάν, ενώ τόνισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και της υπεύθυνης στάσης στη διαδικασία προσχώρησης στις ευρωατλαντικές δομές.

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου εξέφρασε την πεποίθηση του ότι τον επόμενο χρόνο η χώρα του θα υποδεχθεί τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και την ομάδα του ως χώρα που θα έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι μέλος της συμμαχίας.