Ουαλία: Κάθειρξη 16 ετών για εξαναγκασμό σε γάμο

Το δικαστήριο της Ουαλίας, εφαρμόζοντας τον νόμο που ψηφίστηκε το 2014, καταδίκασε σε κάθειρξη 16 ετών 34χρονο επιχειρηματία, επειδή ανάγκασε μια νεαρή γυναίκα να τον παντρευτεί παρά τη θέλησή της.

Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, παραδέχτηκε επίσης την ενοχή του για βιασμό, διγαμία και ηδονοβλεψία, όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές. «Από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 βίασε και απείλησε επανειλημμένως το θύμα του και κατόπιν το ανάγκασε να τον παντρευτεί παρά τη θέλησή της», μολονότι ήταν ήδη παντρεμένος με άλλη γυναίκα, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Για να την υποχρεώσει να τον παντρευτεί, ο 34χρονος, ο οποίος δηλώνει μουσουλμάνος, απείλησε την 25χρονη – επίσης μουσουλμάνα και πολύ πιστή – ότι θα έδινε στη δημοσιότητα βίντεο που την έδειχναν να κάνει ντους μετά την πρώτη φορά που την βίασε. Ο δικαστής Ντάνιελ Ουίλιαμς υπογράμμισε ότι ο κατηγορούμενος δεν έδειξε «καμία μεταμέλεια», ενώ απειλούσε και τη γυναίκα ότι θα σκότωνε τους γονείς της αν δεν συμμορφωνόταν με τις επιθυμίες του. Ο εισαγγελέας Γιούαν Τζένκινς από την πλευρά του εξέφρασε την ελπίδα ότι η καταδίκη του επιχειρηματία «θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι εξαναγκαστικοί γάμοι δεν γίνονται ανεκτοί στη σύγχρονη Βρετανία».

Ο εξαναγκαστικός γάμος επισύρει ποινή κάθειρξης επτά ετών. Η ποινή του 34χρονου ήταν μεγαλύτερη λόγω και των άλλων κατηγοριών που τον βάρυναν. Η κρατική υπηρεσία για την καταπολέμηση των εξαναγκαστικών γάμων κατέγραψε πέρσι 1.267 τέτοιες περιπτώσεις. Το 11% από αυτές αφορούσε ανήλικες κάτω των 16 ετών. Οι δράστες και τα θύματα προέρχονταν από 80 διαφορετικές χώρες, ωστόσο το 38% ήταν από το Πακιστάν, 8% από την Ινδία και 7% από το Μπανγκλαντές.