Συρία: Σφοδρές μάχες στο Ιντλίμπ

Σουνιτικές ισλαμιστικές οργανώσεις κατέλαβαν φυλάκια του συριακού στρατού και χωριά στην επαρχία Ιντλίμπ, πλησιάζοντας τα παράκτια προπύργια του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφεραν εκπρόσωποι των ανταρτών και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

;Oπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο και σύμφωνα με πηγές του συριακού στρατού, τα στρατεύματα του εγκατέλειψαν την πόλη Μουχάμπαλ, στη δυτική πλευρά της επαρχίας Ιντλίμπ και ανασυντάσσονται για αντεπίθεση, ενώ βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει στρατιωτικά φορτηγά και μεγάλες κρύπτες όπλων να έχουν εγκαταλειφθεί.

Η συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων, ανάμεσά τους το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το σκέλος της αλ Κάιντα στην Συρία, αποκαλεί την στρατιωτική της επιχείρηση “Στρατό Κατάκτησης”, σε μια αναφορά στις κατακτήσεις που εξάπλωσαν το Ισλάμ σε όλη την Μέση Ανατολή από τον έβδομο αιώνα.

“Μετά την κατάληψη αρκετών χωριών, ήρθαμε από τα βουνά και εισβάλαμε στην πόλη και αρχίσαμε να την ερευνούμε εξονυχιστικά”, δήλωσε ο Αμπού Μαλέκ, διοικητής του Μετώπου Αλ Νόσρα που ηγήθηκε της επέλασης στην Μουχάμπαλ, σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό της αντιπολίτευσης . Η πόλη βρίσκεται κοντά σε εθνική οδό που συνδέει το Χαλέπι στον βορρά με την Λαττάκεια.

Η συριακή κρατική τηλεόραση αργότερα μετέδωσε πως οι συριακές δυνάμεις σκότωσαν “δεκάδες τρομοκράτες” και κατέστρεψαν μεγάλες φάλαγγες που μετέφεραν μαχητές της Αλ Νόσρα με αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των ισλαμιστών στη Μπασανκούλ και σε μια σειρά χωριών που είχαν καταληφθεί από τους αντάρτες.

Σφοδρές μάχες επίσης ξέσπασαν γύρω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αμπού αλ-Ντούχουρ, το μεγαλύτερο της βόρειας Συρίας και το τελευταίο οχυρό στην ανατολική μεριά της επαρχίας Ιντλίμπ.

Παράλληλα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του σκότωσαν μεγάλο αριθμό τζιχαντιστών που είχαν καταφύγει σε γύρω χωριά ανατολικά και νότια μεγάλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων που πολιορκούνταν μάταια από ισλαμιστές αντάρτες για περισσότερο από ένα χρόνο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε πως μεγάλες κρύπτες με όπλα εγκαταλείφθηκαν από τον στρατό, κατά την οπισθοχώρηση του.

Οι αντάρτες έχουν χρησιμοποιήσει αντιαρματικούς πυραύλους TOW αμερικανικής κατασκευής εναντίον του συριακού στρατού σε εβδομάδες σφοδρών μαχών, όπλα που η Δαμασκός κατηγορεί την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία ότι προμηθεύει στους αντάρτες, επιδιώκοντας στην ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ.

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από οργάνωση ανταρτών δείχνει ένα τεθωρακισμένο του συριακού στρατού να φλέγεται, αφού επλήγη από πύραυλο TOW – κατά τους ισχυρισμούς – κοντά σε γέφυρα, κοντά στην πόλη Μουχάμπαλ.

Η Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, βρίσκεται σε στρατηγική θέση στα σύνορα με την Τουρκία, δίπλα στην Λαττάκεια, την παράκτια επαρχία στην Μεσόγειο, τα βουνά της οποίας είναι η προγονική πατρίδα της μειονότητας των Αλαουιτών του προέδρου Άσαντ. Παράλληλα, είναι η δεύτερη από τις δεκατέσσερις επαρχίες της χώρας τον έλεγχο των οποίων έχει απολέσει το καθεστώς έπειτα από τη Ράκα, που έχει καταληφθεί από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Δεν απομένουν πλέον παρά τέσσερις επαρχίες που ελέγχει σχεδόν πλήρως: η Λαττάκεια, η Ταρτούς, στα δυτικά, οι αστικές περιοχές της επαρχίας της Δαμασκού και η Σουέιντα στο νότο.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, οι ισλαμιστές αντάρτες εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις με βλήματα όλμου σε στρατιωτικά φυλάκια στο στρατηγικής σημασίας βουνό Τζαμπάλ αλ Ακραντ, κοντά στα χωριά των Αλαουιτών και στην Καρντάχα, τη γενέτειρα της οικογένειας Άσαντ.

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα είναι αντίπαλο των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που έχει επίσης επεκτείνει την παρουσία του, μετά την κατάληψη της κεντρικής πόλης της Παλμύρας τον περασμένο μήνα. Ήταν η πρώτη φορά που η εξτρεμιστική οργάνωση κατέλαβε πρώτη φορά ένα μεγάλο αστικό κέντρο έπειτα από μάχες με τις συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με το Λίβανο, ο συριακός στρατός και η σύμμαχός του, η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσαν αργά χθες ότι είχαν νέες στρατηγικές νίκες στην εκστρατεία τους, διάρκειας ενός μηνός, για την εξουδετέρωση των γραμμών τροφοδοσίας της Αλ Νόσρα κατά μήκος της μεθορίου.