Ν. Κορεά - MERS: Αυξάνονται θύματα και κρούσματα

Ακόμη ένα άτομο προστέθηκε στα θύματα της επιδημίας του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) στη Ν. Κορέα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα σε τέσσερις, ενώ αναφέρθηκαν πέντε νέα κρούσματα.

Το τελευταίο θύμα του MERS είναι ένας 76χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στην ίδια πτέρυγα με άλλους ασθενείς του MERS και υπέφερε από διάφορες παθήσεις περιλαμβανομένου του καρκίνου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι μπορεί για να τερματιστεί η επιδημία, η οποία εμφανίστηκε τον περασμένο μήνα στη Νότια Κορέα όταν ένας μολυσμένος με τον ιό Νοτιοκορεάτης επέστρεψε στη χώρα έπειτα από επαγγελματικό ταξίδι στη Μέση Ανατολή.

Με 41 κρούσματα, η Νότια Κορέα έχει τα περισσότερα κρούσματα MERS εκτός Μέσης Ανατολής, όπου η ασθένεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012, ενώ περίπου 2.000 άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα ή βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Χθες Πέμπτη, αξιωματούχοι της Σεούλ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι καθυστερεί στην ενημέρωση και ειδικά σχετικά με έναν γιατρό, ο οποίος φρόντιζε έναν ασθενή με MERS και στη συνέχεια μετέβη σε συνέδριο στις 30 Μαΐου, το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι.

Ο γιατρός διαγνώστηκε με MERS και όσοι παραβρέθηκαν στο συνέδριο κλήθηκαν να παραμείνουν σε εθελοντική καραντίνα.

Περισσότερα από 1.000 σχολεία έκλεισαν για προληπτικούς λόγους.

Η κίνηση σε τμήματα της Σεούλ, όπου βρίσκονται πολλά σχολεία, είναι περιορισμένη και πολλοί πολίτες περπατούν στους δρόμους φορώντας προστατευτικές μάσκες.

Υποκύπτοντας στις λαϊκές πιέσεις, το Υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του νοσοκομείου όπου διαγνώστηκαν τα περισσότερα κρούσματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει προτείνει ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αλλά χιλιάδες άνθρωποι από την κινεζική ενδοχώρα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν έχουν ακυρώσει ταξίδια τους προς τη Νότια Κορέα.