Υπό τον έλεγχο του TMSF βρίσκεται πλέον η τουρκική τράπεζα Bank Asya

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατζάν, η τουρκική τράπεζα Bank Asya βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του επενδυτικού-ασφαλιστικού ταμείου (TMSF), ύστερα από παρέμβαση της αρμόδιας τραπεζικής αρχής (BDDK).

Ο Υπουργός με τις δηλώσεις του, υπερασπίστηκε τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της απόφασης για την εξαγορά της τράπεζας, από την τουρκική αρχή διαχείρισης των τραπεζών, αλλά και του ταμείου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Παράλληλα, έγινε άρση του περιορισμού στη διακίνηση των μετοχών της Bank Asya στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

“Η τράπεζα συνεχίζει να λειτουργεί, δεν έχει κλείσει. Απλώς το TMSF στο εξής (απέκτησε και) ασκεί δικαιώματα μετόχου και ιδιοκτήτη”, είπε ο Μπαμπατζάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7. “Και το κάνει αυτό ενόψει της εν μέρει ή πλήρους παραχώρησής της, της πώλησης ή της συγχώνευσής της”, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο Μπαμπατζάν διέψευσε ότι τα ελατήρια της κίνησης ήταν πολιτικά, ενώ επισήμανε πως η μάχη εναντίον του “παράλληλου κράτους” διαρκεί πάνω από έναν χρόνο. “Εάν επρόκειτο για πολιτική απόφαση, οι κινήσεις αυτές θα είχαν γίνει πριν από πάρα πολύ καιρό”, δήλωσε. “Η κίνηση ασφαλώς έπρεπε να συμμορφώνεται προς τον νόμο και με τους κανόνες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Τόσο ο BDDK όσο και το TMSF είναι θεσμοί που τους τηρούν”, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο BDDK είχε πάρει τον διοικητικό έλεγχο της Bank Asya, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν πληρούσε τις διατάξεις της νομοθεσίας. Η απόφαση εκείνη είχε προκαλέσει καταγγελίες περί πολιτικής ανάμιξης στη λειτουργία της τράπεζας, που θα μπορούσε να πλήξει τη φήμη της χώρας μεταξύ των διεθνών επενδυτών.

Η κίνηση ακολούθησε τη μαζική ανάληψη των καταθέσεων από την τράπεζα στα τέλη της περασμένης χρονιάς, όταν η Bank Asya ενεπλάκη στη σύγκρουση του Ερντογάν και του Γκιουλέν- το πιστωτικό ίδρυμα αυτό έχει δημιουργηθεί από υποστηρικτές του τάγματος του ιμάμη. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι προσπαθεί να τον ανατρέψει, κάτι που διαψεύδει ο ιμάμης, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, από όπου διευθύνει ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και επιχειρήσεων στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.

Η προχθεσινή εξέλιξη σημειώθηκε μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.