Ερευνα: Το κρύο σκοτώνει περισσότερο από τη ζέστη

Το κρύο σκοτώνει 20 φορές περισσότερους ανθρώπους από ό,τι η ζέστη, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη ανέλυσε πάνω από 74 εκατομμύρια θανάτους σε 384 τοποθεσίες, σε 13 χώρες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αντόνιο Γκασπαρίνι της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι λόγω είτε του μέτρια κρύου καιρού, είτε του μέτρια ζεστού καιρού, ξεπερνούν σημαντικά τους θανάτους εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών (καύσωνα ή μεγάλης παγωνιάς).

Τα στοιχεία των θανάτων αφορούσαν την περίοδο 1985-2012 σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, οι οποίες έχουν μια μεγάλη γκάμα κλιματολογικών συνθηκών. Περίπου το 7,7% όλων των θανάτων προκαλούνται από μη ιδανικές θερμοκρασίες. Το κρύο ευθύνεται για το 7,3% των θανάτων, ενώ η ζέστη μόνο για το 0,42%.

Πάντως να σημειωθεί ότι το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων που χάνουν την πρόσβαση σε βασικές υποδομές διαβίωσης για οικονομικούς λόγους είναι βασικός παράγοντας επιδείνωσης των αρνητικών συνεπειών από τις καιρικές συνθήκες.