Μνημείο του Πούτιν ως Ρωμαίου αυτοκράτορα σε χωριό έξω από την Αγία Πετρούπολη

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που έγιναν σε χωριό έξω από την Αγία Πετρούπολη εξέπληξαν τους παριστάμενους, καθώς ο Πούτιν εμφανίζεται ως ρωμαίος αυτοκράτορας χωρίς το δάφνινο στεφάνι. Η ιδέα του μνημείου ανήκει στην Ένωση Ιμπρίς, που έχει μέλη Κοζάκους της Αγίας Πετρούπολης. Οι Κοζάκοι της περιοχής αποφάσισαν την ανέγερση αυτού του μνημείου μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Το μνημείο είναι κατασκευασμένο από συνθετικό υλικό και απεικονίζει τον Πρόεδρο φορώντας τήβεννο και ένα μενταγιόν διακοσμημένο με το ρωσικό οικόσημο. Το έργο δημιουργήθηκε από τον Πάβελ Γκρεσνίκοφ. «Με ελκύει η αρχαιότητα και αυτός είναι μια σημαντική ιστορική προσωπικότητα, οπότε γιατί να μην είναι Ρωμαίος αυτοκράτορας;» λέει ο καλλιτέχνης.

Το δάφνινο στεφάνι, ένα βασικό χαρακτηριστικό στις αρχικές ρωμαϊκές προτομές, αφαιρέθηκε από την επιμονή του Αντρέι Πολιάκοβ, ηγέτη των Κοζάκων, που παρήγγειλε το άγαλμα. «Είναι Ρώσος και με ένα στέμμα θα έμοιαζε πολύ Ρωμαίος» εξήγησε.

Η προτομή είναι προσωρινή και σταδιακά θα αντικατασταθεί με μια μόνιμη δύο φορές μεγαλύτερη σε μέγεθος και φτιαγμένη από πραγματικό χαλκό.

Πολλοί Κοζάκοι δηλώνουν ότι θέλουν τον Πούτιν ηγέτη της Ρωσίας για πάντα. Γι’ αυτό και συγκεντρώθηκαν στο μικρό χωριό έξω από την Αγία Πετρούπολη προκειμένου να τιμήσουν τον ρώσο πρόεδρο.