Επίθεση της ισραηλινής αστυνομίας σε τηλεοπτικό συνεργείο

Την Κυριακή, 17 Μαΐου, έλαβε χώρα η καθιερωμένη, ετήσια πορεία για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ μέσα από την Παλιά Πόλη. Οι συμμετέχοντες, που έφτασαν τα 30.000 άτομα, ήταν στην πλειοψηφία τους νεαροί από την εθνική-θρησκευτική κοινότητα των εποίκων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Πύλη της Δαμασκού με τραγούδια και χορούς πριν μπουν στην Παλιά Πόλη και κατευθυνθούν προς το Δυτικό Τείχος.

Η πορεία, όμως, αμαυρώθηκε από συμπλοκές και έντονες αντιπαραθέσεις στην Πύλη της Δαμασκού μεταξύ των αστυνομικών και των Αράβων δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα, το συνεργείο του τηλεοπτικού καναλιού RT δέχθηκε επίθεση από την Ισραηλινή αστυνομία, ενώ κάλυπτε την πορεία Ημέρα της Ιερουσαλήμ, στην Παλιά Πόλη. Παρά το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι είχαν όλα τα έγγραφα που τους επέτρεπαν να καλύψουν την εκδήλωση, η αστυνομία εμπόδισε τη ζωντανή μετάδοση του καναλιού.

«Μετά από την τραγική διαδικασία κατά την οποία έπρεπε να περάσουμε από τα σημεία ελέγχου, που έστησαν παντού κατά μήκος της Παλιάς Πόλης, μας ζήτησαν να απομακρυνθούμε από την πύλη της Δαμασκού. Δεν το έκαναν ευγενικά, όμως, μας έσπρωξαν και έσπασαν την κάμερά μας», δήλωσε αργότερα η δημοσιογράφος Dalia Nammari.

Η δημοσιογράφος τόνισε πως και άλλα ειδησεογραφικά συνεργεία έπεσαν θύματα της ίδιας απάνθρωπης αντιμετώπισης από την ισραηλινή αστυνομία. Η Nammari και ο εικονολήπτης Muhammad Aishu μαγνητοσκοπούσαν την πορεία των εποίκων, όταν η αστυνομία επενέβη και πήρε την κάμερα. Το συνεργείο συνέχισε τη ζωντανή μετάδοση μέσω Skype, αλλά η αστυνομία τους επιτέθηκε και πάλι.

«Πήραν το ακουστικό μου και απαιτούσαν από όλους, και από τους δημοσιογράφους να εκκενώσουν την περιοχή. Ακόμα και οι Παλαιστίνιοι που ζουν στην πόλη δεν μπορούσαν να είναι παρόντες, λόγω της πορείας των εποίκων», δήλωσε η Nammari. Οι Ισραηλινοί έποικοι βγήκαν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ για να γιορτάσουν την ημέρα που το Ισραήλ κατέλαβε την ανατολική πλευρά της Ιερουσαλήμ το 1967. «Πολλοί κρατούσαν αφίσες που έγραφαν “η Ιερουσαλήμ για τους Ισραηλινούς”», σύμφωνα με τη δημοσιογράφο.

«Η πορεία κατέληξε σε συγκρούσεις, με την ισραηλινή αστυνομία να συγκρούεται με δεκάδες Παλαιστίνιους που πετούσαν πέτρες», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Όπως αποκάλυψε η ισραηλινή αστυνομία, δύο αξιωματικοί τραυματίστηκαν και έξι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν.