Παναμάς: Περίεργο ναυάγιο με δεκάδες όπλα και εργαλεία ταυτοποιήθηκε από τους επιστήμονες

Το 2011, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα εκπληκτικά καλοδιατηρημένο ναυάγιο κοντά στην ακτή του Παναμά. Σε βάθος μόλις 12 μέτρων, το μοναδικό εύρημα διατηρούσε ανέγγιχτο το φορτίο του, που περιλάμβανε δεκάδες όπλα και εργαλεία.

Πρόσφατα, μετά από χρόνια ερευνών, το μυστηριώδες σκάφος ταυτοποιήθηκε ως το Ισπανικό εμπορικό πλοίο Nuestra Señora de Encarnación που βυθίστηκε το 1681 κατά τη διάρκεια μίας καταιγίδας στις εκβολές του ποταμού Τσάγκρες στον Παναμά.

navagio-3

Το καράβι, μεξικανικής κατασκευής, ανήκε στον στόλο Tierra Firme, έναν από τους πυλώνες της αποικιοκρατικής οικονομίας της Ισπανίας, όπως αποκάλυψαν ερευνητές στο National Geographic. Μαζί με τον στόλο της Νέας Ισπανίας, τα καράβια του Tierra Firme μετέφεραν πολύτιμα μέταλλα αξίας πάνω από 16 εκατομμύρια πέσος από την Αμερική στην Ισπανία την περίοδο 1590-1600.

navagio-4 (1)

Το ναυάγιο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό από τους επιστήμονες για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή ο καλοδιατηρημένος σκελετός του μπορεί να αποκαλύψει πώς κατασκευάζονταν τα καράβια εκείνη την εποχή και δεύτερον επειδή το φορτίο του, που σώζεται αυτούσιο, περιλαμβάνει σημαντικά κειμήλια όπως ξίφη και κεραμικά.