Στην δημοσιότητα οι επιστολές του πρίγκιπα Καρόλου προς τον Τόνι Μπλερ

Οι επιστολές του πρίγκιπα Καρόλου της Βρετανίας προς τον τότε Πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, από τον Σεπτέμβριο του 2004 μέχρι και τον Μάρτιο του 2005, δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα μετά από μια δεκαετή δικαστική διαμάχη της εφημερίδας Guardian με την βρετανική κυβέρνηση.

Τα 27 επίμαχα γράμματα, που έγιναν ευρέως γνωστά ως «επιστολές της μαύρης αράχνης», εξαιτίας του κακού γραφικού χαρακτήρα του Καρόλου, απευθύνονται, όχι μόνο στον Μπλερ, αλλά και σε υπουργούς της τότε κυβέρνησης και αποδεικνύουν ότι ο πρίγκιπας της Ουαλίας και μελλοντικός Βασιλιάς της χώρας, δεν τηρεί το εθιμικό δίκαιο, που θέλει την Βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Κάρολο να κρατούν ουδέτερη στάση στην πολιτική ζωή της χώρας.

epistoles1

Σε μία από τις επιστολές του Καρόλου προς τον τότε Πρωθυπουργό, ο πρίγκιπας τονίζει ότι οι Ένοπλες δυνάμεις στερούνται των αναγκαίων πόρων για να επιτελέσουν σωστά την αποστολή τους στον πόλεμο του Ιράκ. Ο Κάρολος στην ίδια επιστολή αναφέρει ότι η πίεση που έχει ασκηθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας και οι περικοπές που έχουν γίνει δυσκολεύουν τις Ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου να εκτελέσουν το εξαιρετικά δύσκολο έργο τους.

Όμως, εκτός από την ανάμιξή του στους πόρους του Υπουργείου Άμυνας, σε άλλες επιστολές του Καρόλου προς Υπουργούς, που έδωσε μόλις χθες στην δημοσιότητα ο βρετανικός Τύπος, ο ίδιος τους εκφράζει την ανησυχία του και καταθέτει τις απόψεις του για θέματα, όπως είναι η Υγεία, η Εκπαίδευση και η παράνομη αλιεία του μαύρου μπακαλιάρου!

Μετά την δημοσίευση των επίμαχων επιστολών, που εγείρουν ερωτήματα για την ουδετερότητα του μελλοντικού βασιλιά της Βρετανίας στην κυβερνητική πολιτική, εκπρόσωπος του Clarence House, της επίσημης κατοικίας του Καρόλου στο Λονδίνο, δήλωσε ότι το γεγονός της δημοσιοποίησης των επιστολών θα εμποδίσει στο μέλλον τον Κάρολο να εκφράζει τις ανησυχίες του και να καταθέτει τις απόψεις του για σοβαρά ζητήματα.