Οι Κούρδοι του Ιράκ ζητούν οπλισμό απευθείας από τις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της αυτόνομης επαρχίας του ιρακινού Κουρδιστάν ζήτησε χτες Παρασκευή από την Ουάσινγκτον οι κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες μάχονται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), να εξοπλιστούν απευθείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και όχι μέσω της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ στη Βαγδάτη.

Ο Μασούντ Μπαρζανί επισήμανε ότι η Κυβέρνηση στη Βαγδάτη, με την οποία το Κουρδιστάν βρίσκεται σε διένεξη, ιδίως για εδαφικά ζητήματα, δεν έχει τιμήσει μέχρι σήμερα τη συμφωνία που είχε συναφθεί το 2007 ανάμεσα στο γενικό επιτελείο των ΗΠΑ, του Ιράκ και του Κουρδιστάν και προέβλεπε ότι η Βαγδάτη θα παρέδιδε στους Πεσμεργκά, τους Κούρδους μαχητές, ένα μέρος των όπλων που της προμηθεύουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

“Εντέλει, οι Πεσμεργκά δεν έλαβαν ποτέ ούτε μια σφαίρα, ούτε ένα όπλο από τη Βαγδάτη”, δήλωσε ο Μπαρζανί στο τέλος της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία διήρκεσε μία εβδομάδα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Κούρδος ηγέτης φρόντισε να μην φανεί ότι επικρίνει ούτε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ούτε τον αντιπρόεδρό του Τζο Μπάιντεν, με τους οποίους είχε συναντήσεις, αλλά ευχαρίστησε θερμά τους “φίλους στο Κογκρέσο”, οι οποίοι προώθησαν ένα σχέδιο νόμου το οποίο υποχρεώνει την Ουάσινγκτον να παραδίδει όπλα απευθείας στους Κούρδους.

“Δεν έχουμε αλλάξει θέση, επιμένουμε ότι τα όπλα πρέπει να φθάσουν στους Πεσμεργκά”, εξήγησε ο Μπαρζανί.

Οι Πεσμεργκά, εκτίμησε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ένας από τους εισηγητές του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, είναι “οι πιο αξιόπιστοι εταίροι (της Ουάσινγκτον) από στρατιωτική άποψη στο Ιράκ”.

Οι Κούρδοι μαχητές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ. Υποστηρίζονται από αεροπορικούς βομβαρδισμούς του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Την τρέχουσα περίοδο ο αγώνας εναντίον του ΙΚ παραμένει η άμεση προτεραιότητα για τον Μασούντ Μπαρζανί, αλλά έχει δηλώσει ότι θέλει να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν “ίσως αυτή ή την επόμενη χρονιά”.

“Η καθημερινότητά μας είναι η μάχη εναντίον των τρομοκρατών, επομένως από πρακτική άποψη δεν μπορούμε να διοργανώσουμε ένα δημοψήφισμα τώρα. Η προτεραιότητά μας είναι να ηττηθεί το ΙΚ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα περιμένουμε αιώνια”, πρόσθεσε ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ.

Ο Μασούντ Μπαρζανί πρόσθεσε ότι δεν τίθεται πλέον ζήτημα οι Πεσμεργκά να αποσυρθούν από τη διαφιλονικούμενη πόλη Κιρκούκ, την κυριαρχία επί της οποίας διεκδικεί η Βαγδάτη.

Ωστόσο, σημείωσε ο Μπαρζανί, οι κουρδικές δυνάμεις είναι έτοιμες να πολεμήσουν στο πλευρό των ιρακινών δυνάμεων για να αποσπαστεί η Μοσούλη από τα χέρια των τζιχαντιστών.