Η επέτειος που δεν γιορτάζουμε: 70 χρόνια από την Ημέρα της Νίκης

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Ημέρα της Νίκης που σήμανε τον τερματισμό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ενός πολέμου που άφησε πίσω του περίπου 60 εκατομμύρια θύματα, βάζοντας με τη λήξη του, τέλος στα φασιστικά καθεστώτα, αλλάζοντας παράλληλα τον χάρτη της Ευρώπης.

Για τη σημασία αυτής της επετείου αλλά και τον συμβολισμό της στις μέρες μας, τον εορτασμό της και την ελληνική ιδιαιτερότητα της επετείου, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συζήτησε με την ιστορικό Ιωάννα Παπαθανασίου, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

«Ποτέ πια πόλεμος – ποτέ πια φασισμός, αυτό ήταν το κυρίαρχο σύνθημα στις 8/9 Μαΐου του 1945.Το σύνθημα -ευχή και υπόσχεση ταυτόχρονα- έδωσε τον τόνο στους μαζικότερους λαϊκούς πανηγυρισμούς που γνώρισε ποτέ η Ευρώπη, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους στο άγγελμα της συνθηκολόγησης της χιτλερικής Γερμανίας. Αναμενόμενη από καιρό, η μεγάλη αυτή στιγμή δεν επικύρωνε απλά το τέλος του πολέμου και την ήττα του ναζισμού. Σηματοδοτούσε το τέλος της θηριωδίας, τη συντριβή του φασισμού, την καινούργια αρχή, την άνοιξη στο μέλλον των ευρωπαϊκών λαών» σημειώνει η κυρία Παπαθανασίου.

Για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν γιορτάζει την Ημέρας της Νίκης η κα Παπαθανασίου αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική ίσως χώρα από όσες γνώρισαν την γερμανική Κατοχή που δεν εορτάζει ούτε την απελευθέρωσή της, ούτε την νίκη επί του φασισμού. Τραυματισμένη από τη σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944 λησμόνησε επιδεικτικά, ήδη από το 1946, την επέτειο».