Η Μάρε Μπλακ είναι η νεότερη Βουλευτής της Βρετανίας από το 1667

Η υποψήφια του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) Μάρε Μπλακ, 20 ετών, εξελέγη Βουλευτής κερδίζοντας με μεγάλη διαφορά τον Ντάγκλας Αλεξάντερ -μια από τις κεντρικές μορφές του Εργατικού Κόμματος. Η φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης συγκέντρωσε 23.548 ψήφους έναντι 17.864 του Αλεξάντερ, ο οποίος αναγνώρισε την ήττα του και χαιρέτισε την «εξαίρετη εκστρατεία» την οποία διεξήγαγε η νεαρή αντίπαλός του.

Η Μπλακ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, τόνισε ότι η νίκη της θα συμβάλλει να «ακουστεί στο Ουεστμίνστερ, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η φωνή αυτής της περιφέρειας και του συνόλου της Σκοτίας», σε δηλώσεις της στο Πέισλι, κοντά στη Γλασκόβη.

ekloges vretania

«Υπόσχομαι να χρησιμοποιήσω αυτή τη φωνή όχι μόνο για να βελτιωθεί η τύχη της Σκοτίας, αλλά επίσης για να ασκηθεί μια προοδευτική πολιτική, η οποία θα ωφελήσει τους Βρετανούς στο σύνολό τους», πρόσθεσε η 20χρονη Μπλακ, επευφημούμενη από τους υποστηρικτές της.

Το SNP οδεύει στο να κερδίσει τις 58 από τις 59 έδρες της Σκοτίας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εξόδου που δημοσιοποιήθηκε λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες. Οι Συντηρητικοί είναι -σύμφωνα με το έξιτ πολ αυτό- οι νικητές των εκλογών με 316 έδρες, οι Εργατικοί, που οδεύουν προς μια οδυνηρή ήττα, θα καταλάβουν 239, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 10 και το ευρωφοβικό κόμμα UKIP 2.

ekloges vretania2