Η χιονοστιβάδα του Έβερεστ αποκάλυψε εκατόμβη νεκρών

Οι δραματικές ώρες συνεχίζονται στο Νεπάλ, όπου η αστυνομία σε συνεργασία με εθελοντές από την περιοχή εντόπισε τα πτώματα περίπου 100 πεζοπόρων και χωρικών που είχαν καταπλακωθεί από χιονοστιβάδα, η οποία προκλήθηκε έπειτα από τον πρόσφατο σεισμό, και σκάβει μέσα στο χιόνι και τον πάγο σε μία προσπάθεια εντοπισμού δεκάδων άλλων αγνοουμένων, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Τα πτώματα εντοπίστηκαν το Σάββατο και την Κυριακή στο χωριό Λάνγκστανγκ, 60 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας Κατμαντού, το οποίο βρίσκεται σε ένα δημοφιλές σε δυτικούς πεζοπόρους μονοπάτι. Σύμφωνα με τις αρχές, ολόκληρο το χωριό, το οποίο διαθέτει 55 ξενώνες για τους πεζοπόρους, καταπλακώθηκε από τη χιονοστιβάδα.

“Οι τοπικοί εθελοντές και το προσωπικό της αστυνομίας σκάβουν με φτυάρια σε βάθος σχεδόν δύο μέτρων μέσα στο χιόνι αναζητώντας περισσότερα θύματα”, δήλωσε ο Γκαουτάμ Ριμάλ, ένας αξιωματούχος της περιοχής. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και τουλάχιστον επτά ξένοι, αλλά από αυτούς μόνο οι δύο έχουν αναγνωριστεί, αναφέρει ο ίδιος.

Δεν είναι σαφές πόσα άτομα βρίσκονταν στο Λάνγκστανγκ όταν το χωριό επλήγη από τη χιονοστιβάδα, αλλά άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι περίπου 120 περισσότεροι άνθρωποι ενδεχομένως να έχουν θαφτεί κάτω από το χιόνι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ο σεισμός της 25ης Απριλίου στοίχισε τη ζωή σε 7.276 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό σε περισσότερους από 14.300, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Νεπάλ.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οκτώ εκατομμύρια από τους 28 εκατομμύρια κατοίκους του Νεπάλ επλήγησαν από τον σεισμό, ενώ τουλάχιστον δύο εκατομμύρια θα έχουν ανάγκη από σκηνές, νερό, τρόφιμα και φάρμακα για τους επόμενους τρεις μήνες.

Ζωή κάτω από τα ερείπια

Τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια του σπιτιού τους οκτώ ημέρες μετά τον σεισμό που έπληξε το Νεπάλ, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος, μεταξύ των οποίων κι ένα μωρό.

 nepal 2 nepal 3

Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η αστυνομία σε συνεργασία με τον στρατό ανέσυραν ζωντανούς τρεις ανθρώπους από τα συντρίμμια του σπιτιού τους στην περιοχή Σιντουπαλτσόκ, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Κατμαντού, η οποία είναι μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Στο μεταξύ, εντοπίστηκε ζωντανός από τα σωστικά συνεργεία κι ένας άνδρας 101 ετών, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο απολογισμός των νεκρών έχει φθάσει τους 7.056 κι αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς ένα ολόκληρο χωριό καταπλακώθηκε από την χιονοστιβάδα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Στη βόρεια περιοχή Ρασούουα, ομάδα Νεπαλέζων αστυνομικών ανέσυρε τα πτώματα περίπου 50 ανθρώπων, περιλαμβανομένων κάποιων ξένων πεζοπόρων, από την περιοχή η οποία επλήγη από χιονοστιβάδα, είπαν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ολόκληρο το χωριό Λανγκστάνγκ ισοπεδώθηκε από τη χιονοστιβάδα, είπε ο Γκάνγκα Σαγκάρ Παντ, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πεζοπόρων του Νεπάλ. “Ό,τι έχει απομείνει είναι διασκορπισμένα προσωπικά αντικείμενα, όπως τσάντες και πανωφόρια, όλα τα σπίτια γκρεμίστηκαν από το βουνό. Δεν έχει μείνει τίποτα. Δεν νομίζω ότι μπορεί να έχει επιζήσει κάποιος”.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι αγνοούνται στο Λανγκστάνγκ, περιλαμβανομένων κατοίκων και περιπατητών, δήλωσε ο Ουντάβ Μπαταράι, ο ανώτερος αξιωματούχος στην περιοχή. Την ίδια ώρα, αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και προσωπικό αναμένεται να φθάσουν σήμερα στο Νεπάλ, μία ημέρα αργότερα από την αρχικά προγραμματισμένη, για να βοηθήσουν στη μεταφορά του ανθρωπιστικού υλικού στις πληγείσες περιοχές έξω από την πρωτεύουσα Κατμαντού, δήλωσε εκπρόσωπος των αμερικανών πεζοναυτών.

Η άφιξη της ομάδας αναμένεται την ώρα που αυξάνονται οι καταγγελίες για καθυστέρηση της παράδοσης του υλικού λόγω γραφειοκρατίας. Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες αναφέρουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει στοιβαγμένη στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, εξαιτίας τελωνειακών ελέγχων.

Τα αγκαλιασμένα αδελφάκια

nepal

Mια συγκινητική φωτογραφία κάνει τον γύρο του διαδικτύου από τον φονικό σεισμό του Νεπάλ, ο οποίος σημειώθηκε πριν από μία εβδομάδα και μέχρι στιγμής μετρά περισσότερους από 7.000 νεκρούς.

Η φωτογραφία ανέβηκε στον λογαριασμό «Historical Pictures» στο Twitter και δείχνει δύο μικρά παιδιά τρομαγμένα, το ένα μέσα στην αγκαλιά του άλλου. Όπως σημειώνεται στη λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία, πρόκειται ένα αγοράκι τεσσάρων ετών κι ένα κοριτσάκι δυόμισι ετών. Το αγόρι έχει κρύψει στην αγκαλιά του, τη μικρή του αδερφή κι εκείνη, έχει τυλίξει τα χέρια της γύρω του.

Πάνω από 7.000 οι νεκροί στο Νεπάλ – Οι αριθμοί αυξάνονται διαρκώς 

Ο ισχυρός σεισμός που συγκλόνισε το Νεπάλ στις 25 Απριλίου προκάλεσε τον θάνατο 7.000 και πλέον ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, σύμφωνα με νέο προσωρινό απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Εκτάκτων Καταστάσεων.

Συγκεκριμένα 7.040 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 14.000 τραυματίστηκαν από τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα των Ιμαλαΐων καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του Κατμαντού και πολλά χωριά κοντά στο επίκεντρο, 70 χλμ. από την πρωτεύουσα.

Ωστόσο “ο απολογισμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί”, δήλωσε αξιωματούχος της κυβερνητικής υπηρεσίας. Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή αυτή στην Κίνα και την Ινδία.

Ομάδα Νεπαλέζων αστυνομικών περισυνέλεξε χθες τις σορούς σχεδόν 50 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ξένων πεζοπόρων, από περιοχή που είχε πληγεί από χιονοστιβάδα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Δεν έχει γίνει αναγνώριση των νεκρών, ανακοίνωσε σήμερα ο Πραβίν Ποχαρέλ, αναπληρωτής επιθεωρητής της αστυνομίας στη βόρεια περιοχή της Ράσουα και επικεφαλής της ομάδας.

Τουλάχιστον 200 ακόμη άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στην περιοχή, ανάμεσά τους χωρικοί και πεζοπόροι του βουνού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. “Δεν μπορούσαμε να φθάσουμε στην περιοχή νωρίτερα, λόγω των βροχών και της βαριάς ομίχλης”, δήλωσε.

Έχει ήδη περάσει μια εβδομάδα, και οι αρχές του Νεπάλ δεν τρέφουν πλέον ελπίδες ότι μπορεί να βρεθούν επιζώντες μέσα στα ερείπια στο Κατμαντού. Οι επιχειρήσεις διάσωσης έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες στον εντοπισμό επιζώντων στις πιο απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν λάβει ακόμη είδη πρώτης ανάγκης.

Από την πλευρά της, η UNICEF απηύθυνε έκκληση να ληφθεί κάθε μέτρο για να αποτραπεί η εμφάνιση επιδημιών στο 1,7 εκατομμύριο των νέων που ζουν στις πλέον πληγείσες περιοχές, μερικές εβδομάδες πριν από την έλευση των μουσώνων.

Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος και προσωπικό αναμένονται σήμερα στο Νεπάλ για να βοηθήσουν στη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης στις δυσπρόσιτες περιοχές έξω από την πρωτεύουσα.

Χίλιοι Ευρωπαίοι πολίτες αγνοούνται στο Νεπάλ

Παράλληλα, περισσότεροι από 1.000 Ευρωπαίοι αγνοούνται ακόμη στο Νεπάλ ενώ έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 12 ανθρώπων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, ανέφερε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Κατμαντού.

“Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται ή πού θα μπορούσαν να βρίσκονται”, είπε η Ρένσγια Τίρινγκ μιλώντας στους δημοσιογράφους. Οι αγνοούμενοι είναι κυρίως τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονταν τις περιοχές Λανγκτάνγκ και Λούκλα, διευκρίνισε. Η Λανγκτάνγκ είναι μια περιοχή βορείως του Κατμαντού που προσφέρεται για πεζοπορία και χτυπήθηκε από μια τεράστια χιονοστιβάδα και κατολισθήσεις λάσπης.

Η Λούκλα είναι η αφετηρία για τους ορειβάτες που επιχειρούν να φτάσουν στον καταυλισμό βάσης του Έβερεστ, μετά από 9ημερη πεζοπορία. Οι νεκροί από τον πολύ ισχυρό σεισμό που έπληξε το Νεπάλ ξεπερνούν τις 6.000, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Οι διασώστες αγωνίζονται ακόμη να φτάσουν στις απομονωμένες περιοχές της ορεινής χώρας, καθώς η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη αφού οι δρόμοι έχουν καταστραφεί.

Οι ξένοι διπλωμάτες δυσκολεύονται επίσης να εντοπίσουν τους αγνοούμενους επειδή πολλοί τουρίστες δεν δηλώνονται οικειοθελώς στις πρεσβείες και τα προξενεία των χωρών τους όταν φτάνουν στο Νεπάλ.