Τουλάχιστον 26 νεκροί στο Ιράκ σε νέες βομβιστικές επιθέσεις

Τουλάχιστον 12 ιρακινοί στρατιώτες και μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων σκοτώθηκαν χθες από επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα που είχαν στόχο φυλάκιο στη δυτική επαρχία Ανμπάρ, ενώ βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα Βαγδάτη σκότωσαν 14 πολίτες, σύμφωνα με υπηρεσίες ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

Οι μάχες ήταν μέρος επιχείρησης που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση τον προηγούμενο μήνα για την επανάκτηση εδαφών της σουνιτικής ενδοχώρας από τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», που έχει καταλάβει την περιοχή από τον περασμένο χρόνο.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κάρμα, στο δρόμο για την Φαλούτζα, που αποτελεί οχυρό του “Ισλαμικού Κράτους”. Η εξτρεμιστική οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αλλά η τακτική που ακολουθήθηκε, καταδεικνύει αυτήν.

“Πέντε από τα αυτοκίνητα που ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά κατόρθωσαν να προσεγγίσουν τις δυνάμεις μας στο σιδηροδρομικό σταθμό και ανατινάχθηκαν. Η επίθεση ισοπέδωσε το σταθμό”, δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρόιτερς αξιωματικός του στρατού.

Πρόσθεσε πως ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα να ξεπεράσει τους 12, καθώς ανασύρονται ακόμη πτώματα από τα χαλάσματα. Ο στρατός έστειλε ενισχύσεις που συνέχισαν να συγκρούονται με τους τζιχαντιστές. Πηγές από την πόλη Κάρμα επιβεβαίωσαν την επίθεση, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.

Παράλληλα, στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, δύο αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά ανατινάχθηκαν το Σάββατο το βράδυ κοντά σε ένα εστιατόριο και σε ένα βενζινάδικο στην σιιτική περιοχή Καράντα, σκοτώνοντας 14 πολίτες και τραυματίζοντας περισσότερους από 30, σύμφωνα με αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Παρόμοιες επιθέσεις είναι συνηθισμένες στην Βαγδάτη, όπου σιιτικές περιοχές αποτελούν συχνά στόχο από σουνίτες αντάρτες, με την κυβέρνηση να μάχεται να αποσπάσει τεράστιες περιοχές της χώρας σε βορρά και δύση.