Κοινή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης από Κύπρο και ΗΠΑ αύριο Κυριακή

Κοινή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης πραγματοποιούν αύριο, Κύπρος και ΗΠΑ σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. Η διεθνής άσκηση με την ονομασία “ CYPUSA-01/15” «θα πραγματοποιηθεί σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή Αεροναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας, «τον πλήρη συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που θα λάβουν μέρος στην άσκηση, θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας, σε συνεργασία με τη 6η Μοίρα Αμφιβίων Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού».

«Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων των συμμετεχόντων κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος Έρευνας – Διάσωσης σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά ή επιβατηγά πλοία που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε συναφείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις».

Το σενάριο της άσκησης αφορά «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα» και για αντιμετώπιση του περιστατικού θα τεθεί σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας & Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «η άσκηση θα περιλαμβάνει έρευνα – εντοπισμό και  διάσωση ναυαγών από τη θάλασσα, αεροδιακομιδή τραυματιών – ασθενών (MEDEVAC Οperations) καθώς και προσνηώσεις – απονηώσεις ελικοπτέρων, τα οποία πιθανόν να προκύψουν σε πλοία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η αυριανή άσκηση αποτελεί την πρώτη προγραμματισμένη συνεργασία, εντός του 2015, σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης  μεταξύ των δυνάμεων των δύο χωρών ενώ εντός του 2014 πραγματοποιήθηκαν δύο παρόμοιας φύσεως ασκήσεις.