ΤΑΙΠΕΔ: Η ITALGAS SpA προτιμητέος επενδυτή για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Την ITAL GAS ανακήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ ως προτιμητέο επενδυτή για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «ΔΕΠΑ Υποδομών» μετά την βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά των 733 εκατομμυριων ευρώ που κατέθεσε η εταιρία.

Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και λειτουργούν από κοινού ως πωλητές.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, τα δε συμβατικά κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Italgas έχει ισχυρή παρουσία στον κλάδο και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση-ανάπτυξη-εκμετάλλευση δικτύων φυσικού αερίου. Είναι, μάλιστα, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με έσοδα τα 665,4 εκατ.ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2021.

Την ίδια στιγμή στο διαγωνισμό που διενεργείται από τη ΔΕΗ για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αύριο Παρασκευή αναμένεται να αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές των τεσσάρων funds που δίνουν το παρών στη διαδικασία. Πρόκειται για τις εταιρείες CVC Capital, KKR, Macquarie και First Sentier, που διεκδικούν να εισέλθουν ως μέτοχοι μειοψηφίας με αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ της θυγατρικής της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, ο πήχης για το τίμημα του 49% ΔΕΔΔΗΕ έχει μπει ψηλά, πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ με δεδομένη και την υψηλή λογιστική αξία της εταιρείας που υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ. Tα προβλεπόμενα ρυθμιζόμενα έσοδα της εταιρείας για την ρυθμιστική περίοδο 2021 – 2024 είναι υψηλά ξεκινώντας από τα 771 εκατ. ευρώ φέτος και φτάνουν στα 798 εκατ. ευρώ το 2024. Οι θετικές προοπτικές της εταιρείας οι μεγάλες επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα αλλά και η συμμετοχή 4 διεκδικητών στην τελική φάση του διαγωνισμού, δημιουργούν θετικό έδαφος προκειμένου η διαγωνιστική διαδικασία να στεφθεί με επιτυχία.