Σιάμισιης - ΕΛΠΕ: Θα φέρουμε τον όμιλο από το χθες στο αύριο

Τη δέσμευση του ομίλου να πραγματοποιήσει επενδύσεις που αφορούν την καθαρή ενέργεια επανέλαβε ο CEO των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Όπως ανέφερε περισσότερο από το μισό επενδυτικό πρόγραμμα των ΕΛΠΕ -ύψους 3,5 έως 4 δισ. ευρώ- θα αφορά δράσεις καθαρής ενέργειας. Η καθαρή ενέργεια εξάλλου θα είναι ο δεύτερος πυλώνας ανάπτυξη για τον όμιλο, ο οποίος προσαρμόζεται σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης κατά την εποχή της ενεργειακής μετάβασης.

Όπως τόνισε ο κ. Σιάμισιης, η βασική δραστηριότητα του ομίλου στα πετρελαιοειδή θα διατηρηθεί. Ταυτόχρονα όμως μέσα στα επόμενα χρόνια θα βελτιωθεί και θα αναβαθμιστεί, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του ομίλου κατά 50% έως το 2030.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις εξελίξεις της τρέχουσας χρονιάς, έκανε λόγο για ένα πολύ δύσκολο πρώτο τρίμηνο από άποψη αποτελεσμάτων. Εντούτοις, θεωρεί θετική εξέλιξη την ανάκαμψη των τιμών του αργού, που κινούνται σχεδόν στα επίπεδα του τέλους του 2019, ωστόσο, τα περιθώρια διύλισης παραμένουν πολύ αδύναμα.

Αντίστοιχα, αρνητικά στην κερδοφορία του ομίλου επιδρά το κόστος των εκπομπών ρύπων CO2, που επιβαρύνουν την κερδοφορία του ομίλου με τον δομικό μετασχηματισμό του να αποτελεί απάντηση στις προκλήσεις. Παράλληλα, αναφερόμενος στα σχέδια επέκτασης στην Ελλάδα, τόνισε πως η εταιρεία δεν πρέπει να συμμετέχει σε ό,τι ενεργειακό γίνεται στην Ελλάδα, αυτό θα ήταν λάθος, γιατί οδηγεί σε κατασπατάληση πόρων αλλά αντίθετα χρειάζεται στοχευμένες συμμετοχές. «Για μας η ενεργειακή μετάβαση έχει πολύ πιο μεγάλη σημασία, γιατί χρειάζεται να προσαρμοστούμε στις επικείμενες αλλαγές».

Ως προς τις αποφάσεις, μεταξύ άλλων η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής τις 5 Ιουλίου και ημερομηνία έναρξης διανομής τις 12 Ιουλίου.

Επίσης ενέκρινε την εκλογή στο Δ.Σ. των κ.κ. Ανδρέα Σιάμισιη, Γιώργου Αλεξόπουλου, Θεόδωρου-Αχιλλέα Βάρδα, Ιορδάνη Αϊβάζη, ο Νίκου Βρεττού, Loraine Σκαραμαγκά και Παναγιώτη Τριδήμας. Οι τέσσερις τελευταίοι ορίζονται ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη. Η θητεία της νέας διοίκησης της ΕΛ.ΠΕ. είναι τριετής.