Δωρεάν πόσιμο «Nερό από τον Aέρα» στην Ολυμπία Οδό (Video)

Πόσιμο νερό από την υγρασία του αέρα με τη βοήθεια του ήλιου.

Μία πρωτοπόρα δράση για δημιουργία αυτόνομης και ανανεώσιμης πηγής νερού ανέπτυξε πιλοτικά η Ολυμπία Οδός, στο χώρο στάθμευσης Πανοράματος- Κινέτας (50,8 χλμ.) στην κατεύθυνση προς Αθήνα στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας.

Η δράση ονομάστηκε «Νερό από τον αέρα» και έχει ως κύριο στόχο, την αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας μέσω της βιώσιμης και αξιόπιστης παροχής καθαρού, φρέσκου, πόσιμου νερού που παράγεται από την υγρασία του αέρα με τη βοήθεια του ήλιου.

Το σύστημα «Νερό από τον αέρα» είναι απλό, αποτελεσματικό και ασφαλές: αποτελείται από ένα υδρο-συλλέκτη που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και μέσω ενός συμπιεστή μετατρέπει τους υδρατμούς του ατμοσφαιρικού αέρα σε νερό, το οποίο συλλέγεται σε δεξαμενή που είναι ενσωματωμένη στην εγκατάσταση.

Το συλλεγόμενο νερό εμπλουτίζεται κατόπιν με μεταλλικά στοιχεία που βελτιστοποιούν τα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά του, καθιστώντας το ιδανικό για πόση.

Με την προσθήκη ενός ψύκτη, που λειτουργεί επίσης με ηλιακή ενέργεια, εξασφαλίζεται η παροχή δροσερού νερού στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες τους, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η συσκευή μπορεί να παράγει περίπου 10-12 λίτρα φρέσκου, πόσιμου νερού την ημέρα.

 

Αυτή η καινοτομία παρέχει μια μακροπρόθεσμη λύση για τη διασφάλιση διαθεσιμότητας καθαρού νερού καλής ποιότητας για τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου και παράλληλα παρουσιάζει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Λειτουργεί πλήρως αυτόνομα, χωρίς σύνδεση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης.
  • Έχει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
  • Δεν προσφέρει στους οδηγούς πλαστικά μπουκάλια ή ποτήρια μιας χρήσης με στόχο την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων. Εντούτοις ενθαρρύνει τη χρήση μπουκαλιών πολλαπλών χρήσεων προωθώντας την υιοθέτηση φιλικών περιβαλλοντικών συνηθειών.
  • Ελέγχει την παροχή νερού ώστε να γίνεται λελογισμένη χρήση του.
  • Προσφέρεται στους οδηγούς εντελώς δωρεάν.

Η Ολυμπία Οδός, στο πλαίσιο της δέσμευσής της να παρέχει τις πλέον ποιοτικές υπηρεσίες στους ταξιδιώτες, αναπτύσσει και προωθεί τη χρήση και τη διάδοση σύγχρονων τεχνολογιών για να καλύψει μία από τις πιο σημαντικές ανθρώπινες ανάγκες, τη δωρεάν πρόσβαση σε νερό καλής ποιότητας, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον. Η θετική ανταπόκριση του κοινού θα αποτελέσει την έναρξη για την επέκταση του προγράμματος και στους υπόλοιπους χώρους στάθμευσης του αυτοκινητόδρομου