Λάθη που κάνουν οι γυναίκες και υπονομεύουν την καριέρα τους

Θα περίμενε κανείς πως το φαινόμενο του «Γυάλινου Ταβανιού», δηλαδή το νοητό όριο που εμποδίζει τις μειονότητες και τις γυναίκες να ανελιχθούν στην εταιρική σκάλα ανεξαρτήτως των ικανοτήτων τους, θα είχε πλέον ξεπεραστεί στον 21ο αιώνα. Η πραγματικότητα όμως έρχεται να μας διαψεύσει. Παρόλο που δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις και στατιστικά στοιχεία για να στηρίξουν τη θεωρία αυτή, είναι γενικώς παραδεκτό πως η γυναικεία παρουσία στις αγορές εργασίας χωλαίνει. Εκτός αυτού όμως παρατηρείται συχνά πως οι ίδιες οι γυναίκες είναι αυτές που ασυναίσθητα «σαμποτάρουν» τους εαυτούς τους, μέσα από απλές και καθημερινές τους συνήθειες.

  1. Χρησιμοποιούν λέξεις που υποβαθμίζουν τα λεγόμενά τους

Φράσεις του τύπου: «Θέλω μόνο να πω δυο πράγματα…» ή «Δεν είμαι πολύ σίγουρη…», αυτόματα υποβαθμίζουν τη βαρύτητα του επιχειρήματος και δίνουν στον συνομιλητή την εντύπωση ενός ανθρώπου με χαμηλή αυτοπεποίθηση και ελάχιστη πυγμή, και προδιαθέτουν πως το επιχείρημα που θα ακολουθήσει δεν θα είναι και τόσο σημαντικό.

  1. Ζητούν διαρκώς συγγνώμη

Ειδικά στον κόσμο των επιχειρήσεων οι γυναίκες τείνουν να απολογούνται για τα πάντα, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Δεν υπονοούμε φυσικά να μην ακολουθούμε τους στοιχειώδους κανόνες της ευγένειας, αλλά δεν υπάρχει λόγος να νιώθουμε υπαίτιες για τα πάντα.

  1. Ζητούν άδεια για κάθε τους κίνηση

Ακόμα και σε περιπτώσεις που ξέρουν ήδη την απάντηση, οι περισσότερες γυναίκες τείνουν να ζητούν άδεια για να εκφράσουν την άποψή τους, σε αντίθεση με έναν άνδρα.

  1. Πρώτα τελειοποιούν έναν τομέα κι έπειτα προχωρούν σε κάτι καινούριο

Βασική διαφορά μεταξύ των δύο φίλων είναι πως οι γυναίκες είναι διστακτικές όταν τους παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες, σε αντίθεση με τους άνδρες που ενθουσιάζονται με την πρόκληση. Ανεξαρτήτως ηλικίας, μια γυναίκα είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί ανασφάλεια σε περίπτωση που δεν γνωρίζει εξαρχής τον τρόπο διεκπεραίωσης μιας οποιαδήποτε εργασίας και για τον λόγο αυτό να προτιμήσει να παραμένει στην τρέχουσα εργασία της που μπορεί και να μην την ικανοποιεί πλήρως.

  1. Προτιμούν την συνεργασία από τον ανταγωνισμό

Αναμφίβολα η συνεργασία μεταξύ συναδέλφων είναι, αν όχι απαραίτητο, κάτι παραπάνω από θεμιτό. Το πρόβλημα όμως είναι πως όλες οι εταιρίες έχουν αυστηρά δομημένη ιεραρχία, πράγμα το οποίο σημαίνει πως αν δεν προσπαθήσεις να ανελιχθείς στην ιεραρχική σκάλα, θα παραμείνεις στάσιμος.

  1. Αμφισβητούν τον εαυτό τους

Οι αμφιβολίες σχετικά με την δουλειά αποτελούν τεράστιο εμπόδιο για την επαγγελματική πορεία του οποιουδήποτε ανθρώπου. Οι γυναίκες συχνά πέφτουν θύματα του ίδιου τους του μυαλού και αρχίζουν να ταλανίζουν τον εαυτό τους με ερωτήματα που τις κάνουν να αμφισβητούν τις επιλογές τους. Ακόμα κι όταν ξεπεράσουν τις εσωτερικές τους συγκρούσεις περί του αν είναι ικανές να πραγματοποιήσουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους ή όχι, σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους νέα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα το αν είναι σωστό να αφοσιώνονται αποκλειστικά στην καριέρα τους ή το κατά πόσο η εργασία τους επηρεάζει τα πράγματα στο σπίτι.