Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

«Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο».  Nelson Mandela

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της  Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μας καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Αξιοπερίεργο αποτελεί το γεγονός ότι παρ’ όλες τις αντιρατσιστικές εκστρατείες που γίνονται Παγκοσμίως το φαινόμενο του ρατσισμού δυστυχώς αντί να μειώνεται εντείνεται ακόμη περισσότερο.

Ο ρατσισμός ξεκινάει από εμάς τους ίδιους και καταλήγει πάλι σε εμάς. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει  να ευαισθητοποιηθούμε και να δράσουμε γρήγορα, ώστε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή του και κατά συνέπεια στην εξάλειψή του. Επίσης, θα πρέπει όλοι μας είτε σε προσωπικό ή σε συλλογικό επίπεδο να σταθούμε απέναντι στα ρατσιστικά φαινόμενα.

Όλοι μαζί ενωμένοι θα πρέπει να βοηθήσουμε ώστε να σταματήσουν πλέον να υπάρχουν θύματα ρατσισμού!!!

Οφείλουμε να βοηθάμε καθημερινά τους συνανθρώπους μας που βιώνουν τέτοιου είδους διακρίσεις και να τους προστατεύουμε.