Δίκη για τη δολοφονία Άλκη Καμπανού: Η στιγμή της αποχώρησης της μητέρας του εν μέσω συνθημάτων οπαδών του Άρη

Για τις 23 Ιανουαρίου διεκόπη η δίκη για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του 19χρονου Άλκη Καμπανού.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα κάποιων εκ των δικηγόρων να δοθεί ολιγοήμερη διακοπή λόγω κωλυμάτων που επικαλέστηκαν και συνδέονταν με άλλη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε ανώτερο δικαστήριο. Εκτός από την επόμενη δικάσιμο (κατά την οποία θα γίνει η κλήρωση των ενόρκων), η πρόεδρος του ΜΟΔ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες των συνεδριάσεων έως τον προσεχή Μάρτιο.

Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί 23 δικάσιμοι, εκ των οποίων τέσσερις τον Ιανουάριο, οκτώ τον Φεβρουάριο και έντεκα τον Μάρτιο. Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνει 26 άτομα, ενώ άλλοι τόσοι αναμένεται να είναι οι μάρτυρες υπεράσπισης.

diki_alki_opadoi_2

Όση ώρα διήρκησε η διαδικασία, μέχρι την διακοπή της δικής, οι κατηγορούμενοι ήταν υπό αστυνομικό κλοιό για λόγους ασφαλείας, ακόμα και μέσα στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, ενώ οι κατηγορούμενοι ήταν διαρκώς με σκυμμένο το κεφάλι. Η μητέρα του 19χρονου Άλκη ξέσπασε μόλις μπήκαν στην αίθουσα και απευθύνθηκε σε κάποιους από τους κατηγορούμενους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μισή σπιθαμή και χτυπούσες τον γιο μου», ενώ σε δεύτερο είπε «τώρα που είναι το δρεπάνι;».

Οι γονείς του Άλκη Καμπανού βγήκαν από το δικαστήριο με συνθήματα υποστήριξης από τους οπαδούς του Αρη που έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς στον εξωτερικό χώρο. Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθούν να είναι δρακόντεια υπό τον φόβο επεισοδίων.

Δείτε τη στιγμή της αποχώρησης της μητέρας του Αλκη Καμπανού υπό τον ήχο συνθημάτων έξω από το δικαστήριο:

Οι δώδεκα κατηγορούμενοι (ηλικίας 21 έως 26 ετών και όλοι προσωρινά κρατούμενοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα ανά την Ελλάδα) εκπροσωπούνται από τουλάχιστον 25 δικηγόρους, καθώς καθένας εξ αυτών έχει από δύο, ακόμη και τρεις συνηγόρους. Το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης λήγει τον προσεχή Αύγουστο.

Οι κατηγορούμενοι μετήχθησαν γύρω στις 7.30 το πρωί, κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας, στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και δύο ώρες αργότερα εισήλθαν, ο ένας μετά τον άλλον, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του δικαστηρίου.

Σύντομες δηλώσεις έκαναν έξω από τα Δικαστήρια οι γονείς του 19χρονου Άλκη, που παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες. «Τα ισόβια να γίνουν πραγματικά ισόβια, για πάντα στη φυλακή, όλη τους τη ζωή», είπε η μητέρα του και πρόσθεσε: «Η Δικαιοσύνη ξέρει». Ο πατέρας του, όταν ρωτήθηκε για την έναρξή της δίκης, είπε: «ό,τι είχα να πω το είπα, τώρα θα μιλήσει η Δικαιοσύνη».

Έξω από τα Δικαστήρια συγκεντρώθηκε μικρή μερίδα οπαδών του Άρη, ομάδας που υποστήριζε ο Άλκης Καμπανός, και φώναξαν συνθήματα στη μνήμη του 19χρονου.

diki_dolofonias_alki_in__1_
diki_dolofonias_alki_in__2_
diki_dolofonias_alki_in__4_
diki_dolofonias_alki_in__5_

Ισχυρή αλλά διακριτική ήταν η παρουσία αστυνομικών εντός και εκτός των δικαστηρίων.

«Τα ισόβια να είναι ισόβια για όλη τους τη ζωή» ζήτησαν οι γονείς του Άλκη Καμπανού

Ο πατέρας του Άλκη Καμπανού αρκέστηκε να πει κατά την είσοδό του στα δικαστήρια πως «ό,τι είχα να πω το είπα, τώρα θα μιλήσει η Δικαιοσύνη» ενώ ο συγκεντρωμένος κόσμος φώναζε για τη δικαίωση του 19χρονου που δολοφονήθηκε. .

Α πό την πλευρά της, η μητέρα του Άλκη ζήτησε «τα ισόβια, να είναι ισόβια. Όλη τους τη ζωή, μέσα στη φυλακή Είναι πολύ δύσκολη ημέρα για εμάς σήμερα», ανέφερε η μητέρα του αδικοχαμένου Άλκη, Μελίνα, ενώ αναφερόμενη στο γεγονός ότι κανένας από τους κατηγορούμενους μέχρι σήμερα δεν παραδέχεται ότι χτύπησε τον 19χρονο, τόνισε ότι «αυτό θα αποδείξει η δικαιοσύνη, η οποία ξέρει».

Τη μητέρα του Άλκη συνόδευε η Ελένη Δαλακλίδου, αδερφή της Ζωής που βιάστηκε και κάηκε ζωντανή κάτω από το σπίτι της, στις 27 Δεκεμβρίου του 2012, έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο. «Ξέρω πως είναι για αυτό είμαι εδώ», ανέφερε συγκινημένη.

«Έχω συμμετάσχει σε εκατοντάδες υποθέσεις ανθρωποκτονιών. Δεν έχω συναντήσει ποτέ ξανά 12 ανθρώπους που ενώ η ιατροδικαστική έκθεση της κ. Κοβάτση αναδεικνύει συμπεριφορές περισσότερων ώστε να χάσει τη ζωή του το αείμνηστο αυτό παιδί, συγκεκριμένα μια πολτοποίηση στο κεφάλι, χτυπήματα από σίδερα, ένα κατακρεουργημένο σώμα από μαχαίρια καραμπίτ, δρεπάνια και ούτε ένας από αυτούς να μην δέχεται ότι έχει κάνει ούτε ένα χτύπημα. Ούτε ένας να μην λέει -λες και είναι συνεννοημένοι- ότι το έκανε κάποιος άλλος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος της οικογένειας του Άλκη, Αλέξης Κούγιας.

Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα, 351 ημέρες μετά την άγρια δολοφονία του Άλκη και παρά τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το σημείο της αιματηρής επίθεσης, τις καταθέσεις μαρτύρων, το οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας, το δείγμα dna από τα όπλα του εγκλήματος, το υλικό από την άρση τηλεφωνικών επικοινωνιών, κ.α., κανένας από τους κατηγορούμενους δεν παραδέχεται ότι χτύπησε τον 19χρονο.

Σε δηλώσεις του χθες Τρίτη (17/1), ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος, Αλέξης Κούγιας, ανέφερε ότι θα ζητήσει την επέκταση της κατηγορίας σε εγκληματική οργάνωση, ενώ απέκλεισε τον ενδεχόμενο η δίκη να αναβληθεί καθώς, σε τέτοια περίπτωση, θα είναι βάναυση προσβολή προς τη δικαιοσύνη και θα εκτεθεί και το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, αν οι κατηγορούμενοι μείνουν ελεύθεροι, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στη δίκη που αναμένεται να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα κληθούν να καταθέσουν και να εξεταστούν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί, ιατροδικαστές, πραγματογνώμονες, δεκάδες μάρτυρες, ενώ, ένα από τα βασικά ερωτήματα που μένει να απαντηθεί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας είναι ποιος ή ποιοι χτύπησαν βάναυσα και τραυμάτισαν τον 19χρονο Άλκη το μοιραίο βράδυ που σημειώθηκε η άγρια επίθεση με οπαδικά κίνητρα.