Κιβωτός του Κόσμου: Ανοίγουν στόματα - «Με κακοποιούσε σεξουαλικά κι έλεγε "Με έχεις ανάγκη"»

Ανοίγουν στόματα σχετικά με τις καταγγελίες που αφορούν κακοποιήσεις σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου.

Την ώρα που ο φάκελος της υπόθεσης έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία, πρώην φιλοξενούμενοι σε δομή της Περιφέρειας, εξομολογούνται τα όσα είδαν, ή πέρασαν όσον ήταν εντός της δομής, σε μία υπόθεση που έχει «παγώσει» το πανελλήνιο.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, μία κοπέλα που υπήρξε φιλοξενούμενη σε δομή της Κιβωτού στην Περιφέρεια, περιέγραψε σοκαριστικές συνθήκες, με παιδιά να είναι σε απομόνωση από τα υπόλοιπα, κάθε φορά που θα έκαναν κάτι λάθος ή κακό, ενώ σημείωσε ότι αναγκάζονταν να εργάζονται σαν να είναι κανονικοί εργάτες.

«Απομόνωση ονομάζουν εκείνοι (της Κιβωτού) το γεγονός ότι μας απαγόρευαν να έχουμε οποιαδήποτε επαφή με άλλο παιδί. Εγώ για παράδειγμα ήταν ένα καλοκαίρι που πέρασα 3 μήνες στο δωμάτιό μου και είχαμε συγκεκριμένες ώρες που δουλεύαμε, σαν εργαζόμενοι κανονικά. Και κοιμόμασταν και τρώγαμε μέσα στο δωμάτιό μας» ανέφερε η κοπέλα που διατήρησε την ανωνυμία της, κάνοντας λόγο για ξυλοδαρμούς και για παιδιά που βρέθηκαν στην απομόνωση ακόμη και για έναν ολόκληρο χρόνο.

«Εχω ακούσει να χτυπούν βάναυσα παιδί»

«Εχω ακούσει να χτυπούν ένα παιδί αρκετά βάναυσα. Ήταν στην απομόνωση πάνω από έναν χρόνο και δεν μιλούσε στα παιδιά. Υπήρχε πτέρυγα που είχαν ένα παιδί μόνο του. Δεν πήγαινε σχεδόν πουθενά, δεν έβγαινε, δεν μπορούσε να πάει κάπου. Μόλις τελείωνε τη δουλειά ήταν εκεί. Χωρίς νερό, χωρίς φως. Εκείνη η πλευρά του σπιτιού λειτουργούσε τότε ως αποθήκη και βάζαμε κάποια πράγματα που έφερνε ο κόσμος» σημείωσε και συνέχισε:

«Εγώ από κακοποίηση έχω δει μέχρι μία σφαλιάρα και σπρωξίματα. Εδωσε ένα χαστούκι για παραδειγματισμό. Άλλα παιδιά έχω μάθει ότι έχουν δεχτεί και σεξουαλική βία και άλλου είδους βία. Και από στελέχη και από τους παιδαγωγούς και τους υπεύθυνους».

Αλλη κοπέλα που φιλοξενούνταν στην δομή, ανέφερε μέσω των σόσιαλ: «Ολα είναι αλήθεια. Τα παιδιά περνάνε άσχημα εκεί όλη τη μέρα να τους βάζουν τιμωρίες. Είναι σαν να είσαι φυλακισμένος. Εμένα 7 χρόνια εκεί και με έλεγαν τρελή επειδή έλεγα την αλήθεια. Παρ όλα αυτά έχω φύγει».

Η έρευνα από τον Συνήγορο του Πολίτη

Η καταγγελία για τις κακοποιήσεις είχε φτάσει στο ειδικό τμήμα για τα δικαιώματα του παιδιού του Συνηγόρου του Πολίτη τον περασμένο Αύγουστο και εν συνεχεία ξεκίνησε η έρευνα σε δομές τής εν λόγω ΜΚΟ τόσο στην Αθήνα όσο και εκτός. Εκεί, τα ειδικά κλιμάκια ανέπτυξαν επαφές με άτομα στους χώρους της ΜΚΟ, οι οποίοι φέρονται να τους περιέγραψαν προβληματικές συμπεριφορές εις βάρος παιδιών.

Όταν συγκέντρωσαν τα στοιχεία ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, που στις αρχές Νοεμβρίου διέταξε προκαταρκτική έρευνα, την οποία ανέθεσε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Οι καταθέσεις στο Τμήμα Ανηλίκων

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί του Ανηλίκων έλαβαν τέσσερις καταθέσεις, μεταξύ των οποίων από τον 19χρονο που φέρεται να δεχόταν τις ασελγείς πράξεις την τελευταία διετία, απ’ όταν ήταν δηλαδή ανήλικος, όπως και από εργαζομένους των δομών.

Σε αυτή την κατάθεση αναφέρονται περιστατικά με κακοποιητική, υποτιμητική συμπεριφορά απέναντι σε παιδιά φιλοξενούμενα, αλλά και περιστατικά ασέλγειας εις βάρος ανηλίκων.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο 19χρονος δεν έχει υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση, καθώς πλέον είναι ενήλικος και θα πρέπει να ζητηθεί από τον ίδιο.

Σοκαριστικές καταγγελίες από πρώην τρόφιμο

Εν τω μεταξύ, στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου μεταδόθηκε η μαρτυρία ενός 27χρονου ο οποίος ως παιδί ζούσε σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου και μίλησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» κάνοντας μια σοκαριστική καταγγελία.

Όπως μεταδόθηκε στην εκπομπή, ο 27χρονος παρέμεινε τιμωρημένος για τρεις μήνες σε σπίτι της δομής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Κατήγγειλε ότι ο ένας υψηλά ιστάμενος πήγε στο δωμάτιο της απομόνωσης και τον άγγιξε σε ευαίσθητα σημεία. «Του είπα ”τι κάνεις” και μου είπε ”θα σου αρέσει”. Του έριξα χαστούκι».

Ο 27χρονος κατήγγειλε, ακόμη, ότι μαζί τους ήταν ένας παιδαγωγός, ενώ έβγαιναν μόνο για δουλειά σε ένα χωράφι. «Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες, δεν μας άφηναν, μόνο πέντε λεπτά.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο εν λόγω άνδρας, όταν βγήκε από τη δομή, του αποκαλύφθηκε ότι η μητέρα του και η αδελφή του επιχειρούσαν διαρκώς να επικοινωνήσουν μαζί του αλλά δεν μπορούσαν, καθώς σε κάθε τους κλήση τους έλεγαν ότι ήταν απασχολημένος ή ότι δεν ήθελε να τους μιλήσει.
Ανάλογη η καταγγελία και μιας 20χρονης η οποία φιλοξενήθηκε σε δομή της Χίου και η οποία ήταν 7 ετών. «Με το που πήγαν τους έβγαλαν να μαζεύουν κουκουνάρια. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα, για να φάμε παίρναμε άδεια», κατήγγειλε.

«Με κακοποιούσε σεξουαλικά κι έλεγε “Με έχεις ανάγκη”»

Μαρτυρία του 19χρονου την ίδια ώρα, «καίει» υψηλόβαθμο πρόσωπο στην ΜΚΟ, καταγγέλλοντας σεξουαλική κακοποίηση, ανάρμοστη συμπεριφορά και απειλές. Ο 19χρονος, σύμφωνα με τον Alpha, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τα όσα φέρεται να έζησε και «φωτογραφίζει» πρόσωπο υπεράνω υποψίας, το οποίο τον υποχρέωνε σε ασελγείς πράξεις, με τη φράση «Με έχεις ανάγκη…». Σύμφωνα με την καταγγελία, το υψηλόβαθμο πρόσωπο της ΜΚΟ τον έπαιρνε μαζί του σε διάφορα ταξίδια που έκανε στην Ελλάδα και τον υποχρέωνε να πηγαίνει στον ιδιωτικό του χώρο (σ.σ. διαμέρισμα που νοικιαζόταν από τη δομή για να μένει προσωρινά) προκειμένου να τον παρενοχλήσει σεξουαλικά.

Ο19χρονος περιέγραψε ενώπιον των Αρχών πως έμενε μαζί με τον αδερφό και τη μητέρα του σε δομή της «Κιβωτού» όταν τον πλησίασε ο κατηγορούμενος. «Αποφάσισα να μιλήσω γιατί δεν άντεξα άλλο, εκτός από την ασέλγεια, τον υποτιμητικό και προσβλητικό του τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο νεαρός ισχυρίστηκε πως ο άνδρας που τον πλησίασε όταν ήταν 16 ετών και ασελγούσε εις βάρος του τον απειλούσε, «με είχε υποχείριό του». «Με απειλούσε και μου έλεγε “με έχεις ανάγκη και δεν πρόκειται να πεις ποτέ τίποτα. Αν δεν ήμουν εγώ, εσύ, η μάνα και αδερφός σου, δεν θα είχατε σπίτι”», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Με απομόνωνε σε δικό του χώρο» και ασελγούσε, ισχυρίζεται ο 19χρονος και κατήγγειλε πως «μετά μου έλεγε να καθαρίσω τις τουαλέτες». «Ασελγούσε εις βάρος μου και μου ζητούσε να του κάνω τα ίδια», κατέθεσε ο νεαρός.

Σύμφωνα με το Star, υπάρχει και δεύτερη μαρτυρία «κλειδί» ενός άλλου ανήλικου παιδιού, το οποίο κατήγγειλε το ίδιο πρόσωπο για κακοποιητικές συμπεριφορές.