Αυτοκτονία 14χρονου Μάκη: Επικίνδυνη δοκιμασία πίσω από το θάνατό του ; Πέπλο μυστηρίου καλύπτει παράτολμα βίντεο στο κινητό του

Τα παράτολμα βίντεο που έκρυβε στο κινητό του – «Πρόκειται για δυστύχημα μετά από μια ανοησία που δοκίμασε να κάνει», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση η μητέρα του 14χρονου Μάκη

Παράτολμες προκλήσεις που δοκιμάζουν τα όρια των εφήβων και ένα σχολείο βυθισμένο στη βία συνθέτουν το μυστήριο που καλύπτει το θάνατο του 14χρονου Μάκη, ο οποίος την προηγούμενη Παρασκευή έβαλε τέλος στη ζωή του στο σπίτι του, στα Σεπόλια.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των καταθέσεων, οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση δεν έχουν στοιχεία που να δείχνουν πως ο 14χρονος δεχόταν σε τέτοιο βαθμό bullying ώστε να προβεί στο απονενοημένο διάβημα.

Είναι δεδομένο πως τόσο ο Μάκης όσο και άλλοι συμμαθητές του δέχονταν βίαιες επιθέσεις από τους “νταήδες” του 54ου Γυμνασίου Αθηνών, ωστόσο, η αστυνομία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ο 14χρονος να είναι θύμα δυστυχήματος μετά από ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι ασφυξίας το οποίο δοκίμασε.

Σε αυτό το σενάριο συγκλίνουν και οι μαρτυρίες ανθρώπων που ζούσαν από κοντά τον Μάκη και σας παρουσιάζει το protothema.gr.

Έπαιξε με τη «φωτιά» και έχασε

«Εγώ πιστεύω πως ήταν δυστύχημα. Πήγε να δοκιμάσει κάποια βλακεία που κάπου την είχε δει και δυστυχώς κατέληξε έτσι», λέει στο «Πρώτο Θέμα» η Φλώρα Παπουτσάκη, φίλη του 14χρονου και συναθλήτριά του στον Σύλλογο Παγκρατίου «Θησέα». Η Φλώρα εκτιμά πως ο φίλος της πέρασε τη θηλιά με τη ζώνη στο λαιμό του δοκιμάζοντας ένα επικίνδυνο «παιχνίδι». Ένα από τα εκατοντάδες παράτολμα κόλπα που κυκλοφορούν σε βίντεο στο διαδίκτυο με πρωταγωνιστές εφήβους οι οποίοι τεστάρουν τα όρια τους μέχρι θανάτου. Για την 16χρονη αθλήτρια, ο «Μάκης» έπαιξε και δυστυχώς έχασε…

Τα παράτολμα βίντεο που έκρυβε στο κινητό του

Η ίδια αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι ο 14χρονος της είχε δείξει στο κινητό του βίντεο με ριψοκίνδυνες δοκιμασίες. «Μου είχε δείξει κάτι βίντεο, όχι με πνιγμό, με άλλα επικίνδυνα κόλπα. Αλλά δεν είχα δώσει σημασία, γελούσε και ο ίδιος σαν να τα κορόιδευε», τονίζει η Φλώρα η οποία δεν πιστεύει πως ο συναθλητής της είχε λόγους να προβεί στο απονενοημένο διάβημα.

«Ήταν ένα παιδί γεμάτο χαρά. Στην προπόνηση ήταν πάντα χαμογελαστός και ήταν αυτός που μας ανέβαζε την ψυχολογία. Περίμενε τους αγώνες του Σαββάτου για να μας εμψυχώσει. Τον είδα δυο ημέρες πριν πεθάνει. Δεν κατάλαβα ότι τρέχει κάτι. Με πείραζε, ήταν μια χαρά», δηλώνει στο protothema.gr η Φλώρα και απαντά σε όσα ακούγονται για το bullying που δεχόταν ο 14χρονος στο σχολείο.

«Πριν από ένα μήνα ήταν κάπως στεναχωρημένος γιατί κάποια παιδιά τον πείραζαν στο σχολείο. Μετά όμως συνήλθε και δεν το πήραμε πιο σοβαρά γιατί ήταν απλά ένας τσακωμός που τελείωσε. Το είπε και στον αδελφό του με τον οποίο ήταν πολύ κοντά. Αν είχε κάτι σοβαρό ο Μάκης θα το ήξερε σίγουρα ο αδελφός του. Δεν πιστεύω πως τον επηρέαζαν όλα αυτά στο σχολείο», επισημαίνει η 16χρονη.

Φίλοι και συναθλητές του από το Παγκράτιο γνώριζαν πως ο «Μάκης» ήθελε να δοκιμάζει τα όρια του. Άτομα από το στενό του περιβάλλον κάνουν λόγο ακόμη και για βίντεο που βρέθηκαν στο κινητό του τηλέφωνο και στα οποία ο 14χρονος επιδίδεται σε ριψοκίνδυνα «παιχνίδια» με το ποδήλατό του περνώντας κόκκινα φανάρια και οδηγώντας με ταχύτητα στη μέση του δρόμου.

Στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς, ο προπονητής του από τον αθλητικό σύλλογο των Πατησίων μίλησε ανοιχτά για ένα μοιραίο λάθος κατά τη διάρκεια μιας επικίνδυνης δοκιμασίας πνιγμού την οποία έκανε ο «Μάκης». Την ίδια περιγραφή, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε στην κατάθεσή της και η μητέρα του αδικοχαμένου μαθητή.

makis_sxoli___1_
makis_sxoli___2_

Μια “ανοησία” που πλήρωσε με τη ζωή του

“Πρόκειται για δυστύχημα μετά από μια ανοησία που δοκίμασε να κάνει”, φέρεται να είπε στους αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση η μητέρα του 14χρονου Μάκη.

Για ένα επικίνδυνο “παιχνίδι” είχε κάνει λόγο και ο πατέρας του 14χρονου όταν τηλεφώνησε στην προπονήτρια του για να της πει ότι ο αθλητής της είναι νεκρός.

«Περιμέναμε τον αδελφό του για τους αγώνες στο Λουτράκι. Καλούσαμε συνεχώς αλλά δεν σήκωναν τα τηλέφωνα. Κάποια στιγμή, απάντησε στο τηλέφωνο του Μάκη ο πατέρας του και του λέω ‘ανησυχήσαμε’. ‘Καλά κάνατε και ανησυχήσατε γιατί ο Μάκης κρεμάστηκε. Ναι, ο Μάκης είναι νεκρός. Πάνω στο παιχνίδι έγινε, δεν ξέρώ´, μου είπε», λέει στο protothema.gr η Μαρία Τσάλτα η οποία ζούσε από κοντά τον 14χρονο και δεν είχε διακρίνει σημάδια για το τι θα ακολουθούσε…

makis_sxoli___4_

Το μοιραίο λάθος που οδήγησε στο θάνατο

«Ο Μάκης έχει ύψος 1.80. Η κουκέτα που έδεσε τη ζώνη είναι 1.60. Μήπως έτσι όπως έσκυψε για να δοκιμάσει πόσο αντέχει το σφίξιμο στο λαιμό γλίστρησε το χαλάκι και πνίγηκε. Το χαλάκι που πατούσε βρέθηκε στην πόρτα, σαν να είχε γλιστρήσει και έτσι έγινε το κακό», τονίζει στο protothema.gr ο κ. Θωμάς Χαραλαμπής, Πρόεδρος του Θησέα και προπονητής των δυο αδελφών.

Όπως λέει, περιμένει τα αποτελέσματα από την έρευνα της αστυνομίας καθώς δεν πιστεύει ότι κάποιος άλλος έβαλε τη θηλιά στο λαιμό του Μάκη. «Δυστύχημα ήταν αυτό. Εγώ είμαι σίγουρος αλλά θα περιμένω τι θα πει η αστυνομία. Αυτό το κινητό κάτι εχει κάνει. Το παιδί ήταν μια χαρά. Το ίδιο βράδυ είχε μαγειρέψει με τον αδελφό του και έτρωγαν όλοι μαζί με τη μάνα. Περίμεναν να πάνε στους αγώνες. Δεν μας είχε πει ότι περνά δυσκολίες στο σχολείο. Και ο Μάκης μίλαγε, δεν ήταν εσωστρεφής όπως λένε τώρα», υπογραμμίζει ο κ. Χαραλαμπής ο οποίος ηταν σαν δεύτερος πατέρας για τον 14χρονο.

Ο προπονητής του Παγκρατίου αδυνατεί να πιστέψει ότι ο αθλητής του είχε υποστεί τέτοιο εκφοβισμό στο σχολείο ώστε να φτάσει σε σημείο να απαγχονιστεί. «Να δώσει τέλος στη ζωή του ο Μάκης?Ενα τόσο δυνατό και καλό παιδί? Μιλάμε για έναν πρωταθλητή στο Παγκράτιο, άθλημα για άντρες. Έμπαινε να παίξει αγώνα με μεγαλύτερούς του και τον έτρεμαν όλοι. Και τώρα όλοι τον βγάζουν δειλό? Πέφτω από τα σύννεφα».

Παράλληλα, ο κ. Χαραλαμπής διαψεύδει όσα ακούγονται για τη θλίψη που είχε κυριεύσει τον 14χρονο μετά το διαζύγιο των γονιών του. «Στην αρχή τον είχε πειράξει, όπως κάθε παιδί. Αλλά μιλάμε για μια οικογένεια με αρχές και ένα παιδί με σωστή ανατροφή. Είχαν αποκατασταθεί οι σχέσεις και οι δυο γονείς ήταν δίπλα στα παιδιά. Ο πατέρας και η μητέρα του τον έφερναν συνέχεια. Αν συνέβαινε κάτι στην ψυχή του θα το ήξεραν», προσθέτει.

makis_sxoli___3_
makis_sxoli___5_
makis_sxoli___6_