Ένταση στη δίκη για το φονικό λιντσάρισμα στη Γλαδστώνος - Τι κατέθεσαν ο ιατροδικαστής & φίλη του Ζακ

«Ο θάνατος του Ζακ (Ζαχαρία) Κωστόπουλου προήλθε από ισχαιμικό επεισόδιο συνεπεία των κακώσεων που προηγήθηκαν, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί συγκεκριμένη κάκωση». Αυτό κατέθεσε στο δικαστήριο για το φονικό λιντσάρισμα του 33χρονου ακτιβιστή ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς, ενώ ξεκαθάρισε πως «αποκλείστηκαν με τις εξετάσεις άλλοι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο ισχαιμικό επεισόδιο. Δεν διαπιστώσαμε άλλη παθολογία», τόνισε.

Ο ιατροδικαστής κλήθηκε ως μάρτυρας να επεξηγήσει τα αποτελέσματα της έκθεσης νεκροψίας-νεκροτομής. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συναντά περιστατικό με ξυλοδαρμό που να προκαλεί ισχαιμικό επεισόδιο στο θύμα και θάνατο, σημείωσε όμως ότι δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.

Ο κ. Καλογριάς ρωτήθηκε εάν ο 33χρονος αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο και απάντησε ότι από την ιατροδικαστική εξέταση δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Ζακ Κωστόπουλος: Πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο εξαιτίας των κακώσεών του, κατέθεσε ο ιατροδικαστής

Η αιτία θανάτου του θύματος συνδέεται με τα τραύματα στο σώμα είπε ο ιατροδικαστής

«Κανένα ιατρικό πρόβλημα, συνεπεία του οποίου θα μπορούσε να επέλθει ο θάνατος», δεν αντιμετώπιζε ο Ζακ Κωστόπουλος, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Νίκο Καλογριά, που κατέθεσε στο δικαστήριο για τα ευρήματα της εξέτασης που διενεργήθηκε στη σωρό του 33χρονου.

Ο ιατροδικαστής εμφανίστηκε ενώπιον των δικαστών απόλυτα βέβαιος για όσα αναφέρονται στην έκθεση που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, σύμφωνα με την οποία «ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος “έκανε” ένα ισχαιμικό επεισόδιο μετά από πολλαπλές κακώσεις», όπως τόνισε ο μάρτυρας, ο οποίος εξήγησε πως ο κόσμος το λέει απλά «έμφραγμα και πρόκειται γα μειωμένη οξυγόνωση του μυοκαρδίου».

Μάλιστα ο κ. Καλογριάς ανέφερε στην κατάθεσή του πως από την ενδελεχή εξέταση που διενεργήθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, ότι«αποκλείστηκαν άλλοι μηχανισμοί, παθολογικοί, τοξικολογικοί κ.λπ., που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα» και επεσήμανε: «Έχω ξαναδεί με έναν ξυλοδαρμό κάποιος να κάνει ισχαιμικό και να καταλήξει, δεν είναι όμως συχνό».

Στην κατάθεσή του, ο μάρτυρας σημείωσε πως δεν διαπιστώθηκε άλλη παθολογία στο θύμα, εξαιρουμένης νόσου του ήπατος που δεν συνδέεται με το αποτέλεσμα, και πως ο 33χρονος ακτιβιστής δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας τέτοιο που θα οδηγούσε σε θάνατο. «Η αιτία θανάτου συνδέεται με τα τραύματα του σώματος», πρόσθεσε.

Ο ιατροδικαστής ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα εάν από την εξέταση των ιατροδικαστών θα φαινόταν ένα ενδεχόμενο πρόβλημα καρδιακού νοσήματος και απάντησε απόλυτα «βεβαίως», επαναλαμβάνοντας πως δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα υγείας που να έχει συνάφεια στο τραγικό τέλος του Ζακ Κωστόπουλου.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, το θύμα εμφάνιζε πολλά σημεία εξόδου με βαθιές εκδορές στα χέρια και στο κεφάλι.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2020-01/zak-kostopoulos-ypografes-diethnis-amnistia.jpg.webp?itok=d90WUrpy

Τι κατέθεσε ο ιατροδικαστής

Ιατροδικαστής: Είχε πολλά σημεία εξόδου. Είχε βαθιές εκδορές, τραύματα στα χέρια, στο κεφάλι. Εκδορές και τραύματα, που με όποιο μηχανισμό και αν έγιναν, είναι τραύματα, που μερικά από αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να βγει αίμα. Η ιατροδικαστική διερεύνηση έχει σαν στόχο να συνδυάσει τα αντικειμενικά ευρήματα με την αιτία θανάτου.

Εισαγγελέας: Αν κάποιος πάσχει από καρδιακά νοσήματα θα φαίνεται από την έκθεση;

Μάρτυρας: Βεβαίως.

Εισαγγελέας: Δεν είχε προβλήματα καρδιάς. Η λιπώδης εμφάνιση του ήπατος μπορεί να έχει σχέση με τη ρήξη μυοκαρδίου;

Μάρτυρας: Όχι. Στα 22 χρόνια ποτέ δεν έχουμε θεωρήσει ότι είναι αιτία θανάτου.

Μάνα Ζακ Κωστόπουλου: Γιατί τόσο μίσος για το παιδί μου; : aek365

Το τηλεφώνημα του Ζακ σε φίλη του,  λίγο πριν από το τραγικό τέλος

Νωρίτερα, πρώτη μάρτυρας στη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσε η γυναίκα με την οποία είχε συνομιλήσει, επί σχεδόν ένα μισάωρο στο τηλέφωνο, το θύμα, λίγο πριν πέσει νεκρός στην οδό Γλάδστωνος.

Η μάρτυρας, εκπαιδευτικός, είχε αποκτήσει φιλικές σχέσεις με τον 33χρονο, καθώς είχε σχέσεις με φιλοζωικά σωματεία και τον είχε βοηθήσει όταν είχε χάσει τον σκύλο του.

Αναφερόμενη στην επίμαχη ημέρα, η μάρτυρας τόνισε: «Λίγες ώρες πριν, μου είχε τηλεφωνήσει και μιλούσαμε περί ανέμων και υδάτων αλλά άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι ήθελε να φαίνεται ότι μιλούσε. Μου είπε ότι ήταν στην Ομόνοια και περίμενε έναν φίλο του. Του είπα να κλείσουμε, δύο φορές, αλλά μου είπε “σε παρακαλώ μην κλείσεις το τηλέφωνο”. Του είπα να γυρίσει σπίτι, γιατί πολλές φορές είχε δεχθεί μπούλινγκ και φοβόταν.

Τον άκουσα να λέει σε κάποιον: “Κύριε, μπορώ να σας ρωτήσω κάτι;” και έκλεισε το τηλέφωνο και δεν με ξαναπήρε πίσω. Τον κάλεσα αργότερα αλλά ήταν κλειστό και θεώρησα ότι του είχαν κλείσει το τηλέφωνο. Είχαμε μόνο μία διαφωνία γιατί ήπιε το βράδυ δύο μπύρες. Εγώ θυμάμαι τον τρόμο που είχε στη φωνή του».

Η φίλη του θύματος, η οποία είναι εκπαιδευτικός και γνώρισε τον Ζακ μέσω φιλοζωικών σωματείων, υποστήριξε ότι ήταν τρομαγμένος και τόνισε ότι δεν είχε προβλήματα υγείας.

«Είμαι κάθετη γι’ αυτό. Ανησυχούσα για την υγεία του, όπως για όλο τον κόσμο. Δεν ήταν ότι ο Ζαχαρίας δεν ήταν καλά. Δεν θέλω ο δικός μου χαρακτήρας να οδηγήσει στο να βγει λάθος εντύπωση».

Δίκη για δολοφονία Ζ. Κωστόπουλου: Συγκλονίζουν οι γονείς του «Μακάρι να ήταν ληστής. Σήμερα θα ζούσε» - ertnews.gr

Ανέβηκαν οι τόνοι – Από την πλευρά της υπεράσπισης υπήρξε αντίδραση και οι τόνοι ανέβηκαν όταν δικηγόρος των κατηγορούμενων έλαβε τον λόγο:

Από την πλευρά των συνηγόρων των κατηγορουμένων υπήρξαν αντιδράσεις: «Αλλάζετε όλη την κατάθεση σας σε σχέση με την υγεία του Ζακ», είπε και ζήτησε να προσκομιστεί στο δικαστήριο ο ιατρικός φάκελος του θανόντος.

Η μάρτυρας δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις από την υπεράσπιση των έξι κατηγορουμένων για την κατάσταση της υγείας του θύματος, οι οποίες κάποιες στιγμές έγιναν αρκετά επίμονες, με αποτέλεσμα να αντιδράσει η πολιτική αγωγή, η οποία ανέφερε πως ο ισχυρισμός της υπεράσπισης είναι ότι ο Ζακ Κωστόπουλος «ήταν ετοιμοθάνατος, πέθαινε και έτσι πέθανε στη Γλάδστωνος».

Η μάρτυρας, ο τελευταίος άνθρωπος που μίλησε με τον Ζακ προτού πέσει νεκρός αιμόφυρτος, στον πεζόδρομο της Γλαδστώνος, υπογράμμισε στο δικαστήριο πως ο 33χρονος δεν της έδωσε, σε εκείνη την τελευταία συνομιλία τους, την αίσθηση πως αντιμετώπιζε θέμα αδιαθεσίας, αλλά ότι «ήταν πανικόβλητος».

Δολοφονία Ζακ: δεν παραπέμπονται σε δίκη όλοι οι αστυνομικοί, ούτε ο διασώστης | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Πολιτική Αγωγή: «Θα προσκομίσουμε όλα τα ιατρικά έγγραφα που αφορούν στον Ζακ Κωστόπουλο και ό τι άλλο χρειαστεί το δικαστήριο μπορεί να ζητηθεί»

Αμέσως μετά η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου παρενέβη και εξήγησε πως η διαδικασία είναι να απευθυνθούν στο νοσοκομείο εφόσον κριθεί ότι χρειάζονται τα έγγραφα για να διαβιβαστούν στο δικαστήριο.

«Θα προσκομίσουμε όλα τα ιατρικά έγγραφα που αφορούν στον Ζακ Κωστόπουλο και ό τι άλλο χρειαστεί το δικαστήριο μπορεί να ζητηθεί», επισήμανε.

Πολιτική Αγωγή: θέλω να σας ρωτήσω, γιατί ο ισχυρισμός της υπεράσπισης είναι ότι πέθαινε και πέθανε στη Γλάδστωνος. Θα σας το έλεγε αν δεν ένιωθε καλά;

Μάρτυρας: Αν δεν αισθανόταν καλά θα μου το έλεγε. Εγώ μόνο πανικόβλητο τον είδα. Δεν τα έχω δει τα βίντεο γιατί ήταν πέρα από τις δυνάμεις μου.

Υπεράσπιση: Έχετε αναφέρει περιστατικό με εφίδρωση, κόπωση και ταχυκαρδία…

Μάρτυρας: Όταν είχε μόλις βρει το σκυλάκι του και από τη χαρά του αντιδρούσε.

Τι κατέθεσε στη δίκη ο ιατροδικαστής για τα αίτια θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου - Ατέχνως

Διακοπή της δίκης λόγω έντασης

Λίγο μετά τη 13:00 προκλήθηκε ένταση στη δίκη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου με το δικαστήριο να προχωρά σε ολιγόλεπτη διακοπή.

Την ώρα που συνεχιζόταν η εξέταση του ιατροδικαστή Νίκου Καλόγρηα υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του μάρτυρα και των συνηγόρων υπεράσπισης. Ο ιατροδικαστής δέχθηκε σειρά ερωτήσεων γύρω από τα ευρήματα της έκθεσης νεκροψίας νεκροτομής, ενώ αρκετές φορές βρέθηκε στο σημείο να σχολιάζει: «Ως ιατροδικαστής νιώθω σαν να πρέπει να απολογηθώ για τα ευρήματα της ιατροδικαστικής. Εμείς κάνουμε ο καθένα 1000 νεκροτομές και κάνουμε τη δουλειά μας. Αν πρέπει να απολογηθώ… έχω τη διάθεση να σας απαντήσω αρκεί να μπορώ».

Η τοποθέτηση του μάρτυρα, ότι δεν μπορεί να κρίνει ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στην πυροδότηση του μηχανισμού στρες, έφερε περισσότερες ερωτήσεις, με έναν συνήγορο υπεράσπισης να προκαλεί τον έντονο εκνευρισμό του ιατροδικαστή.

Μάρτυρας: Δεν μπορούμε να ποσοστοποιήσουμε ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στο αποτέλεσμα.

Συνήγορος: Υπάρχουν έξι άνθρωποι που δικάζονται από αυτά που είπατε εσείς.

Μάρτυρας: Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Να ανακαλέσετε αυτό που είπατε. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας όπως κάνουμε κάθε μέρα σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι δυνατόν να είναι κατηγορούμενοι από εμένα; Ποτέ δεν έχω ξανακούσει στα είκοσι δύο χρόνια ότι ο ιατροδικαστής που κάνει τη δουλειά του κάνει κατηγορουμένους. Δημιουργεί εντυπώσεις και σε αυτούς τους ανθρώπους. Με προσβάλλατε. Έχω δικαίωμα … Και έχω και θυμό. Είναι δυνατόν να λέτε ότι ο ιατροδικαστής τους κατέστησε κατηγορουμένους;

Πολιτική Αγωγή: Οι πράξεις τους τους κατέστησαν κατηγορουμένους.

Η διαδικασία συνεχίζεται.

 

Διαβάστε ακόμα: Συνεχίζεται η δίκη για το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου – Δεν άλλαξε η μικρή αίθουσα