Την Τετάρτη η απολογία των επτά αστυνομικών για την καταδίωξη στο Πέραμα - Τι συνέβη και κατέληξε σε αιματηρό επεισόδιο

Σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη 27/10 παρέπεμψε ο εισαγγελέας Πειραιά τους επτά αστυνομικούς, οι οποίοι συμμετείχαν χθες στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 20χρονου οδηγού κλεμμένου αυτοκινήτου, και συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και παράβασης νομοθεσίας περί όπλων.

Οι έξι αστυφύλακες και ο ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος) κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Ο απολογισμός της αιματηρής καταδίωξης είναι ένας νεκρός και οκτώ τραυματίες – επτά εκ των οποίων αστυνομικοί, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Το χρονικό της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα

Το περιστατικό άρχισε να εκτυλίσσεται λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, από τη λεωφόρο Θηβών στην περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη, όπου οι αστυνομικοί εντόπισαν και επιχείρησαν να ελέγξουν ένα Ι.Χ. που θεωρήθηκε ύποπτο.

Το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, θεωρήθηκε ύποπτο καθώς έφερε σπασμένο φινιστρίνι, εικόνα που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. παραπέμπει σε διάρρηξη. Όπως προέκυψε αργότερα, το όχημα είχε κλαπεί λίγες ώρες πριν από την περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη.

Στη θέα των αστυνομικών ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει με την καταδίωξη να καταλήγει στην περιοχή του Περάματος, όπου το όχημα ακινητοποιήθηκε όταν βρέθηκε μπροστά σε λεωφορείο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες κινήθηκαν προς τα πίσω και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα ομάδων ΔΙ.ΑΣ., τραυματίζοντας συνολικά επτά αστυνομικούς.

Όπως σημειώνει η ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωσή της για το περιστατικό, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται.

Πληροφορίες για ασυνεννοησία κατά τη διάρκεια της καταδίωξης

Σοβαρή ασυνεννοησία καταγράφηκε ανάμεσα στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και τους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η Καθημερινή.

Στη διάρκεια του περιστατικού, όπως αναφέρεται, ο εκφωνητής από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της υπηρεσίας ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τους αστυνομικούς να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.

Η πλευρά των αστυνομικών ισχυρίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ότι δεν άκουσαν την εντολή λόγω του θορύβου. Κατά τις ίδιες πηγές, ωστόσο, στις συνομιλίες έχει καταγραφεί η φράση των αστυνομικών «ελήφθη», κάτι που δείχνει ότι έλαβαν τη διαταγή. Το Κέντρο Άμεσης Δράσης, τότε, έπαψε να παρακολουθεί το περιστατικό θεωρώντας ότι είναι λήξαν. Λίγα λεπτά, όμως ξαφνικά τη διαβίβαση για τον εμβολισμό και για πυροβολισμούς, δίχως καν να γνωρίζουν ποια περιοχή αφορά.

Πειθαρχικός έλεγχος με εντολή Θεοδωρικάκου

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ. Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το στοιχείο «κλειδί» στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Στη διάρκεια του περιστατικού έπεσαν περισσότεροι από 30 πυροβολισμοί, σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ τα όπλα των αστυνομικών έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να γίνει βαλλιστική εξέταση.

Παράλληλα, «φως» στην υπόθεση αναμένεται να ρίξουν όλοι οι διάλογοι των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ με το Κέντρο Επιχειρήσεων, από τη στιγμή που ξεκίνησε η καταδίωξη, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έως τα ξημερώματα του Σαββάτου.