Εισαγγελική αγόρευση - κόλαφος για την Κακαράντζουλα: «Ποταπά κίνητρα, ηθική μικρότητα, ανθρωποκτόνος εγωισμός»

Αναλυτικά και με συγκλονιστικό τρόπο αναφέρθηκε ο Εισαγγελικός Λειτουργός στην 20η Μαΐου 2020, ημέρα της αποτρόπαιας επίθεσης με βιτριόλι, ημέρα την οποία στην αγόρευσή του, τη χαρακτήρισε ως «την ημέρα που άλλαξε για πάντα τη ζωή της Ιωάννας».

«Εκείνη την ημέρα κρατούσε μαζί της δοχείο με μεγάλο στόμιο, στο οποίο έχει ένα λίτρο θειικού οξέος σε μεγάλη πυκνότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΕ.

Η κατηγορούμενη κρύφτηκε και παραφύλαγε στον υπόγειο χώρο σαν τον καλύτερο θηρευτή της φύσης.

Η Ιωάννα εισήλθε στο ισόγειο και ανάμενε τον ανελκυστήρα βυθισμένη, δυστυχώς για την ίδια, στις σκέψεις της.

Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά», είπε ο εισαγγελέας που προχώρησε στην περιγραφή της επίθεσης:

«Στάθηκε μπροστά στη σκυφτή Ιωάννα, εκείνη σήκωσε βυθισμένη στις σκέψεις της, το βλέμμα, την κοίταξε στα μάτια, και η κατηγορούμενη εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατέχομενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό περιέλουσε την παθούσα με όλη την ποσότητα του φονικού χημικού υγρού στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπο της και έφυγε τρέχοντας. Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας»…

Ξέσπασαν σε λυγμούς οι συγγενείς της Ιωάννας

Στο άκουσμα της φράσης «ανθρωποκτόνος εγωισμός» συγγενείς της Ιωάννας που βρίσκονταν στον προθάλαμο της δικαστικής αίθουσας ξέσπασαν σε λυγμούς.

Η δράστις Έφη Κακαράντζουλα από το εδώλιο της κατηγορούμενης, άκουσε την Εισαγγελική πρόταση, ψυχρή και απαθής, όπως πάντα.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου, από την άλλη, θύμα της στυγνής και ειδεχθούς επίθεσης, στο άκουσμα της φράσης “με ανθρωποκτόνο πρόθεση”, του Εισαγγελέα, ξέσπασε σε λυγμούς. Οι γονείς της κοπέλας, που δεν φεύγουν από το πλευρό της, στηρίζοντάς το παιδί τους, με κάθε τρόπο, παρακολουθούσαν σιωπηλοί και συντετριμμένοι.

Η συναισθηματική φόρτιση εντός της αίθουσας κορυφώθηκε όταν ο Εισαγγελικός Λειτουργός έδειξε στο δικαστήριο φωτογραφίες από τα ρούχα της Ιωάννας μετά την επίθεση που είχαν λιώσει από το καυστικό υγρό και με σπασμένη φωνή και ο ίδιος ανέφερε: «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοια εικόνα, ούτε σε κουρέλια».

«Η Ιωάννα θα μπορούσε να έχει πεθάνει»

Ο κ. Μαστραντωνάκης στη συνέχεια της αγόρευσής του τόνισε πως το θύμα της επίθεσης θα μπορούσε να έχει πεθάνει από το καυστικό υγρό που δέχτηκε από την Έφη Κακαράντζουλα: «Η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνεπεία πέντε παραγόντων. Του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεριοφόρων οδών, της θανατηφόρας δόσης που ορίζεται στα 10ml ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον 1 λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέως το οποίο αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα, αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων», είπε και καταλήγοντας ότι ανέφερε ο «η Ιωάννα απέφυγε το μοιραίο για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση της κατηγορούμενης».

Ο εισαγγελικός λειτουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην παραμονή της επίθεσης, όταν η Έφη Κακαράντζουλα είχε σχεδιάσει να επιτεθεί στην Ιωάννα, αλλά την τελευταία στιγμή έκανε πίσω.

«Την παραμονή η κατηγορούμενη μετέβη στο σημείο αποφασισμένη για να επιτεθεί με το βιτριόλι στην Ιωάννα. Προφανώς, επειδή η ίδια δεν έκρινε κατάλληλες της συνθήκες, δεν προχώρησε στην επίθεση. Ο ισχυρισμός της ότι σκέφτηκε πως θα έκανε κάτι κακό, κρίνεται ως αναληθής. Ποτέ δεν σκέφτηκε να υπαναχωρήσει από την πράξη, απλώς δεν μπόρεσε να το κάνει εκείνη την ημέρα».

Μάλιστα, ο εισαγγελέας επικαλέστηκε και την άδεια που ζήτησε από τη δουλεία της η Έφη Κακαράντζουλα για την επόμενη ημέρα, αμέσως μετά την αποχώρηση της από το σημείο.

Ο εισαγγελέας περιγράφοντας τις μόνιμες βλάβες που υπέστη η Ιωάννα είπε στους δικαστές: «Δεν θυμάμαι ποιες να απαριθμήσω πρώτες από τις τόσες που ακούσαμε».

Να απορριφθεί το αίτημα της πλευράς της κατηγορουμένης για μετατροπή της κατηγορίας

Στην κατακλείδα της αγόρευσής του ο κ. Μαστραντωνάκης ανέφερε: «Συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα. Τέλος η μεθοδικότητα του σχεδίου της, η συστηματική παρακολούθηση, η πρόβα της επίθεσης».

Ο Εισαγγελέας ζήτησε επίσης, να απορριφθεί και ο αυτοτελής ισχυρισμός της υπεράσπισης για μετατροπή του κατηγορητηρίου: «Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δική και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφ’ όρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά», επισήμανε.

Προσηλωμένη, αλλά ψυχρή και ανέκφραστη η Κακαράντζουλα καθ’ όλη τη διαδικασία

Η δίκη συνεχίστηκε με την αγόρευση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, με την κατηγορούμενη να αποχωρεί από την αίθουσα ανέκφραστη, όπως ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και τον κύριο Απόστολο Λύτρα, έναν εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, να σχολιάζει δηκτικά: “Δεν αντέχει η κατηγορουμένη, να μας ακούσει;”.

Στη συνέχεια ο ίδιος στην αγόρευση του, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως: «Η μέγιστη των ποινών για την κατηγορούμενη είναι τα 15 έτη και σε 5-5,5 χρόνια θα είναι εκτός των φυλακών, όμως εφ’ όρου ζωής θα βλέπει την Ιωάννα ως σύμβολο δύναμης και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη καταδίκη της».

Η δίκη θα συνεχιστεί την προσεχή Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.