Η κατάθεση του Ιατροδικαστή: «Κατ' εμέ ο κίνδυνος για την Ιωάννα, δεν έχει περάσει»

«Η Ιωάννα δέχθηκε πολύ μεγάλη ποσότητα από δοχείο με μεγάλο στόμιο», υπογράμμισε στην κατάθεσή του, ο ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης στην κατάθεσή του στην δίκη για την επίθεση με το βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Αναφερόμενος στην κλινική εικόνα του θύματος, ο μάρτυρας είπε συγκεκριμένα:

«Η αριστερή της πλευρά δέχτηκε μια μεγάλη ποσότητα. Όταν χρησιμοποιούμε κάτι σαν νεροπίστολο φαίνεται ότι είναι μικρό το στόμιο. Ως ράντισμα με μικρό στόμιο πέφτει μια ποσότητα που θα τρέξει και θα υπάρχουν λωρίδες υγιούς δέρματος.

Εν προκειμένω το έγκαυμα ήταν ενιαίο και καθολικό. Διαβρώνει τα ρούχα, ακόμα και μέταλλα. Προκαλεί εγκαύματα κάτω από το δέρμα. Αρχικά έπεσε στα μαλλιά της τα οποία το τράβηξαν σαν σφουγγάρι. Εδώ έριξε μια μεγάλη ποσότητα άπαξ από την αριστερή πλευρά».

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η κατηγορούμενη αιφνιδίασε την Ιωάννα:

«Κατάλαβα ότι έπιασε το θύμα εξαπίνης και αυτό το τραύμα σε καθηλώνει αμέσως.

Δημιουργεί μια ανοιχτή πληγή, άρχισαν να διαβρώνονται τα όργανα.

Μπόρεσε και την πλησίασε πάρα πολύ ώστε να δεχτεί πολύ μεγάλη ποσότητα.

Θεωρώ ότι το έριξε από μεγάλη φιάλη με μεγάλο στόμιο.

Πρέπει να ήταν σαν κανάτα γιατί έφυγε όλη η ποσότητα μαζί. Η φορά της κίνησης του δράστη ήταν από τα αριστερά του θύματος. Ήταν σε μεγάλη ποσότητα.

Στοχεύθηκε πρόσωπο και τράχηλος. Το πιθανότερο είναι το πέταξε ευθεία».

Ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις και για το καυστικό υγρό, το οποίο, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα διαβρωτικό:

«Όσον αφορά τη χημική ουσία, είναι εξαιρετικά διαβρωτική, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία. Το θύμα θα μπορούσε να έχει απολέσει τις αισθήσεις του επιτόπου. Μπόρεσε και σηκώθηκε πάρα το σοκ και περπάτησε για να καθαρίσει το οξύ. Κατά κάποιο μαγικό τρόπο δεν το εισέπνευσε, ενώ έχει έγκαυμα περι-τραυματικά

Θα μπορούσε να καταπιεί ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα. Αν είχε πιει ένα σφηνάκι θα μπορούσε να οδηγηθεί στο θάνατο» ανέφερε και τόνισε ότι «ήταν πολύ γρήγορη η μεταφορά της στο νοσοκομείο».

Περιγράφοντας την προσπάθειά του ίδιου να προμηθευτεί βιτριόλι για ερευνητικούς λόγους, εξήγησε ότι χρειάστηκε να δηλώσει την επαγγελματική του ιδιότητα, αλλά και να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση και να εγκριθεί ο λόγος χρήσης.

«Μπορεί να είναι άοσμο αλλά αντιδρά άμεσα με το περιβάλλον. Και μόνο η εισπνοή της μυρωδιάς μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Έχω αντιληφθεί τη βαριά σωματική βλάβη που έχει υποστεί. Για μένα ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει, δεν μπορεί να εκτίθεται στον ήλιο, δεν μπορεί να καταναλώνει φαγητά και υγρά», εξήγησε.

Εισαγγελέας: Θα μπορούσε να πεθάνει;
Μάρτυρας: Χωρίς να είσαι γιατρός αντιλαμβάνεσαι ότι μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Το γράφει στη συσκευασία του υγρού με κεφαλαία γράμματα.

Ο κος Τσαντίρης ξεκαθάρισε πως ήταν πολύ μεγάλη η συγκέντρωση του υγρού 96-98% και πως οι πρώτες βοήθειες που έσπευσε και έλαβε η Ιωάννα από το κοντινό φαρμακείο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιβίωσή της.

«Συνήθως είναι 96% η ποσότητα, η συγκέντρωση και η απόσταση θα ήταν θανατηφόρα, επειδή όμως η τύχη παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Πώς δεν έχασε τις αισθήσεις της από σοκ. Πώς δεν το κατάπιε; Και ευρέθη φαρμακείο δίπλα.

Η θνησιμότητα είναι γύρω στο 21% αν ρίξεις γρήγορα νερό, πέφτει στο 8%.

Τα χημικά εγκαύματα έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και μεγαλύτερες βλάβες. Όποιος το έριξε έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να σκοτώσει τον άλλο».

Προέδρος: Πώς το εξάγετε αυτό το συμπέρασμα;
Τσαντίρης: Από βιβλιογραφία, με το οξύ ο οργανισμός αφυδατώνεται, τα τρώει όλα, νεκρώνει, εδώ είναι δίπλα στις καρωτίδες
Δικηγόρος Πολιτικής αγωγής: Αν δεν είχε πάει δίπλα στο φαρμακείο να πλυθεί;
Τσαντίρης: Θα είχε πεθάνει.

 

Διαβάστε ακόμα: Συγκλονίζει γιατρός για την Ιωάννα: «Σε μας ήρθε ουρλιάζοντας. Με εγκαύματα από θερμοκρασίες 400 βαθμών»