«Θα είμαι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση», λέει η Ιωάννα - Όσα έγιναν την 1η μέρα της δίκης (Video)

Σε δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου, η Ιωάννα Παλιοσπύρου, το θύμα της άγριας επίθεσης με βιτριόλι, θα βρεθεί ξανά στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, για να καταθέσει ως πρώτη και σημαντικότερη μάρτυρας, αλλά και αναμένοντας να αντικρίσει την Έφη Κακαράντζουλα θύτη της στυγνής επίθεσης εναντίον της και να της απευθύνει ίσως το μεγάλο και σαφώς χωρίς πειστική απάντηση γιατί.

Η συγκλονιστικά μαχητική και γενναία Ιωάννα Παλιοσπύρου, θα είναι όπως δήλωσε στους δικηγόρους της εκεί κάθε φορά, σε κάθε συνεδρίαση και θα την περιμένει…

Δίκη για επίθεση με βιτριόλι - Ιωάννα για την κατηγορούμενη: «Απέδειξε ξανά πόσο δειλή είναι» - CNN.gr

Με ψηλά το κεφάλι η υπέροχη Ιωάννα Παλιοσπύρου, μία εξαιρετικά δυνατή νεαρή γυναίκα, που κατέκτησε το πανελλήνιο με την καταλυτική παρουσία της, την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, πρώτη ημέρα της διαδικασίας, θα αρχίσει να καταθέτει ενώπιον δικαστών και ενόρκων για εκείνο το πρωινό της 20ης Μαΐου 2020, όταν ανυποψίαστη για το τι θα ακολουθούσε προσερχόταν όπως κάθε μέρα στην εργασία της στην Καλλιθέα.

Θα μιλήσει για τη φρίκη που έζησε, για τους αφόρητους πόνους που ένιωσε από το καυστικό υγρό, για τα εκτεταμένα και βαθιά εγκαύματα που έχουν σημαδέψει το πρόσωπό της, για τον δύσκολο αγώνα που δίνει εδώ και 16 μήνες να επουλώσει τις πληγές στο σώμα και στην ψυχή της, για τη δικαίωση που περιμένει.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-09/ioanna-paliospyrou-maska.jpg.webp?itok=LYgvJQ4A

Το μεγάλο «γιατί» της Ιωάννας – Ένα γιατί που δεν έχει καμία απάντηση

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου, μια φωτεινή, δυνατή παρουσία, που δεν προκαλεί με κανέναν τρόπο οίκτο, αλλά δέος, αναμένεται να απευθύνει ένα μεγάλο γιατί στην κατηγορούμενη, για την φρικτή επίθεση, ακόμα κι αν εκείνη επιλέξει και στην επόμενη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου 2021 να είναι το αόρατο πρόσωπο στη δίκη, επιδεικνύοντας ασέβεια τόσο προς το θύμα της, όσο και προς το ίδιο το Δικαστήριο.Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει, θα ήταν να χαμηλώσει τα μάτια μπροστά στο θύμα της. Δεν υπάρχει κάτι άλλο…

Επίθεση με βιτριόλι στη Ιωάννα Παλιοσπύρου: Έτσι επιλέχθηκαν οι ένορκοι στη δίκη

Δεν παρέστη στο δικαστήριο η κατηγορούμενη Έφη Κακαράντζουλα

Ένα γιατί που παραμένει αναπάντητο, καθώς χθες η 36χρονη κατηγορούμενη, κάνοντας χρήση του δικονομικού της δικαιώματος, δήλωσε κώλυμα και δεν οδηγήθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στο δικαστήριο.

Περιορίστηκε μόνο σε μια γραπτή αόριστη δήλωση προς την Έδρα: «Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνεχεία της διαδικασίας».

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-09/epithesi-vitrioli-iwanna-diki.jpeg.webp?itok=Q96IQQbn

Το σχόλιο της Ιωάννας για την απουσία της 36χρονης δράστιδος

«Η γυναίκα που προσπάθησε να με σκοτώσει για μια ακόμη φορά απέδειξε πόσο ψυχρή και δειλή είναι», ήταν το σχόλιο της Ιωάννας για την απουσία της 36χρονης.

Η ίδια, παρότι οι γιατροί που την παρακολουθούν της είχαν προτείνει να αποφύγει τη σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση, ήταν εδώ και καιρό αποφασισμένη να έρθει στο δικαστήριο και να αντιμετωπίσει κατάματα την κατηγορούμενη, με μία δύναμη που αποδεικνύει πόσο σπουδαία μαχήτρια είναι αυτή η κοπέλα και που πραγματικά συγκλονίζει

«Θα είμαι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση», έλεγε στους δικηγόρους της Απόστολο Λύτρα και Νίκο Αλεξανδρή που τη συνόδεψαν στη δικαστική αίθουσα.

Τι συνέβη την πρώτη ημέρα της δικαστικής διαδικασίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης συνεδρίασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ακόμα και όταν ο εισαγγελέας διάβαζε το κατηγορητήριο, η Ιωάννα καθόταν ψύχραιμη στην πρώτη σειρά των θέσεων του ακροατηρίου. Δίπλα της βρισκόταν συνεχώς η μητέρα της και στις πίσω θέσεις ο αδελφός και ο πατέρας της.

Δυο φορές σηκώθηκε από τη θέση της, μία για να δηλώσει «παρούσα» στη δίκη και μία όταν ο πρόεδρος την κάλεσε στο βήμα του μάρτυρα για να δώσει τα στοιχεία της.

Επίθεση με βιτριόλι: «Η Ιωάννα θα είναι σε κάθε δίκη και θα περιμένει την κατηγορουμένη» (VIDEO) GRTimes.gr

Γιατί διεκόπη η δίκη

Το δικαστήριο διέκοψε τη χθεσινή του συνεδρίαση για τις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου, όπως ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας, να γίνει «αναδιάταξη» του καταλόγου των μαρτύρων και η Ιωάννα να καταθέσει πρώτη και όχι έκτη όπως είχε αρχικά οριστεί.

«Η υπόθεση αυτή λογικά θα διαρκέσει για να αποδειχθεί η αλήθεια και αυτή μόνο πρέπει να λάμψει. Να προτάξουμε σήμερα τις υπόλοιπες υποθέσεις του πινακίου, ώστε το επόμενο διάστημα να μην έχουμε κάτι να μας εμποδίζει και να ασχοληθούμε με αυτή την υπόθεση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας. Το αίτημά του έγινε δεκτό, ώστε η κατάθεση της Ιωάννας να ξεκινήσει απρόσκοπτα στην επόμενη συνεδρίαση, χωρίς διακοπές.

Το εδώλιο της κατηγορούμενης μπορεί να παρέμεινε άδειο, όμως οι θέσεις και οι ισχυρισμοί της άρχισαν ήδη να τίθενται υπ’ όψιν του δικαστηρίου.

Η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ο Σάκης Κεχαγιόγλου

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Κακαράντζουλα, Σάκης Κεχαγιόγλου ξεκίνησε με ένα αίτημα να μετατραπεί το κατηγορητήριο, προσδοκώντας σε μικρότερη ποινή: «Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Υπάρχει διαφωνία σου νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης».

Η συνομιλία του Σ. Κεχαγιόγλου με την Ιωάννα Παλιοσπύρου, πριν την έναρξη

Νωρίτερα, ο γνωστός ποινικολόγος είχε πλησιάσει τη Ιωάννα και της είχε εκφράσει την προσωπική του συμπάθεια και συμπαράσταση στο δράμα που βιώνει, διευκρινίζοντας πως όσα θα πει κατά τη διάρκεια της δίκης εμπίπτουν στα υπερασπιστικά του καθήκοντα.
Τι συνέβη στην πρώτη συνεδρίαση της δίκης για το βιτριόλι

Η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου αναλώθηκε σε διαδικαστικά ζητήματα. Το πρώτο ήταν η κλήρωση των ενόρκων.

Παρότι κληρώθηκαν τρεις γυναίκες να ανεβούν στην έδρα, η υπεράσπιση της 36χρονης εξάντλησε το δικονομικό του δικαίωμα και ζήτησε να εξαιρεθούν. Έτσι και οι τέσσερις λαϊκοί δικαστές που τελικά μετέχουν στη σύνθεση του δικαστηρίου είναι άνδρες.

Δίκη για επίθεση με βιτριόλι - Ιωάννα για την κατηγορούμενη: «Απέδειξε ξανά πόσο δειλή είναι» - CNN.gr

Το δεύτερο διαδικαστικό ζήτημα ήταν η εκφώνηση του καταλόγου των μαρτύρων.

34 άτομα περιλαμβάνονται στους μάρτυρες κατηγορίας, ενώ έχει κληθεί και ένας διερμηνέας. Οι περισσότεροι ήταν παρόντες κατά την έναρξη της διαδικασίας. Μόνο πέντε απουσίαζαν, ανάμεσά τους και ο 40χρονος άνδρας, για τον οποίον η κατηγορούμενη φέρεται να απέκτησε την «αρρωστημένη εμμονή» και να αποφάσισε να επιτεθεί στην Ιωάννα.

Η πλευρά του θύματος υπέβαλε δικό της κατάλογο με πέντε μάρτυρες. Πρόκειται για ιατροδικαστή, καθηγητή χημείας, οφθαλμίατρο και ψυχολόγο, αλλά και την φίλη της Ιωάννας, Αννίτα Ναθαναήλ, η οποία έχει ξεκινήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης.

Μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να έχουν μεσολαβήσει αρκετές συνεδριάσεις, με την Έδρα να έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε να προλάβει να εκδώσει απόφαση, να δώσει την ετυμηγορία της, πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 16ης Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί τότε λήγει το δεκαοκτάμηνο της προφυλάκισης της κατηγορούμενης και εάν δεν έχει υπάρξει ετυμηγορία, η 36χρονη θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη, κάτι που σαφώς θα αποφευχθεί.