Περίεργη η περίπτωση του 65χρονου τουρίστα που ήρθε με αρνητικό τεστ & διασωληνώθηκε

Με αφορμή την περίπτωση του 65χρονου τουρίστα από τη Ρωσία που ήρθε στη χώρα μας και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση με κορωνοϊό, ο κ. Καπραβέλος είπε μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ότι πρόκειται για μια πολύ περίεργη περίπτωση καθώς παρουσίασε αρνητικό μοριακό τεστ από τις 26 Μαΐου 2021, αλλά φτάνοντας πια στις 29 Μαΐου στη χώρα μας εκδήλωσε πολλά συμπτώματα, κάτι που δεν είναι φυσιολογικό.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος, υπογράμμισε σήμερα ότι η αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεδομένων είναι πολύ αργή και το τρίτο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού δεν λέει να φύγει, έχοντας παρουσιάσει πολύ μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από το δεύτερο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καπραβέλος είχε αποκαλύψει από χθες την περίπτωση του τουρίστα αναφέροντας στην ΕΡΤ: «Ένας τουρίστας εισήχθη στην εντατική, παρότι είχε εισέλθει στη χώρα στις 29 Μαΐου με αρνητικό τεστ 72 ωρών. Την ίδια μέρα νόσησε, δεν το είπε πουθενά, και αργά την Τρίτη ήρθε στο νοσοκομείο σε βαρύτατη κατάσταση, όπου διασωληνώθηκε και είναι πλέον στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για 65χρονο τουρίστα από τη Ρωσία, ο οποίος ήρθε στη χώρα μας με αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι την ίδια ημέρα της άφιξής του εμφάνισε συμπτώματα και κατέληξε να νοσηλεύεται διασωληνωμένος προκαλεί ερωτήματα και έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για το αν το τεστ που προσκόμισε ήταν πλαστό, καθώς τα PCR τεστ δεν δείχνουν ψευδώς αρνητικά.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον τουρισμό, καθώς αναμένουμε εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα μας, οι οποίοι σε περίπτωση που φτάσουν ασθενείς θα μεταφέρουν τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού από όλο τον πλανήτη κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη διατήρηση του τρίτου κύματος όλο το καλοκαίρι, αλλά πολύ χειρότερα να ανοίξει και την πόρτα για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο.