Stray.gr: “Είμαστε τόσο "καλοί" άνθρωποι, που ακόμα & στο lockdown κάποιοι πετούσαν φόλες”

Ο κορωνοϊός δεν δυσκόλεψε μόνο τις ζωές των ανθρώπων αλλά και των αδέσποτων ζώων. Πρόεδρος φιλοζωικού σωματείου εξηγεί πώς επηρεάστηκαν οι τετράποδοι φίλοι μας από την πανδημία και το lockdown.

“Είμαστε τόσο ‘καλοί’ άνθρωποι που ακόμα και στο lockdown κάποιοι πετούσαν φόλες”. Η δήλωση της προέδρου του φιλοζωικού σωματείου stray.gr Σοφίας Τζονίκη στο News 24/7 σοκάρει.

Όχι μόνο για ένα γεγονός, που αποτελεί έγκλημα και νομοθετικά, ότι υπάρχουν άνθρωποι που πετούν φόλες, αυτό είναι γνωστό κι εξοργιστικό. Αλλά γιατί ακόμα και στην αρχή της πανδημίας που κανείς δεν ήξερε πώς θα εξελιχθεί, που όλοι κλείστηκαν στα σπίτια τους με τον φόβο της μετάδοσης, που δημιουργήθηκαν ομάδες αλληλεγγύης για όσους αδυνατούσαν να βγουν από το σπίτι τους, το μίσος για τα ζώα σε κάποιους δεν μειώθηκε ούτε στο ελάχιστο. Βγήκαν έξω για να δολοφονήσουν ανυπεράσπιστα τετράποδα.

Παγκόσμια ημέρα ζώων: Από την Αίγυπτο... μέχρι τον Αριστοτέλη η σχέση μας με τα ζώα είναι υπόθεση ηθικής

Η ζωή των αδέσποτων στην εποχή του κορωνοϊού

Το πρόβλημα όμως των αδέσποτων την περίοδο της καραντίνας, δεν ήταν μόνο αυτό. Όπως λέει η κα Τζονίκη “δεν είχε προβλεφθεί ότι τα αδέσποτα πρέπει να συνεχίσουν να φροντίζονται είτε από τους φιλόζωους που δρουν μεμονωμένα, είτε από τα φιλοζωικά σωματεία που τα ταΐζουν και τα περιθάλπουν, τα μεταφέρουν στους κτηνιάτρους. Έτσι ξαφνικά βρέθηκαν αδέσποτα πεινασμένα και χτυπημένα, χωρίς να μπορεί να γίνει τίποτα”.

Μέσα σε ένα μήνα το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε σχετική εγκύκλιο και οι δήμοι έδωσαν ειδικές άδειες στα σωματεία για τη φροντίδα των ζώων κατά την περίοδο του lockdown. Έτσι οι εθελοντές ξαναβγήκαν στους δρόμους για να φροντίσουν τα αδέσποτα.

Όχι βέβαια ότι νωρίτερα δεν έβγαιναν. Όπως λέει η κα Τζονίκη, με ένα μήνυμα στο 13033 για “σωματική άσκηση” κι ένα σακίδιο στον ώμο γεμάτο τροφές και νερά, τα ζώα ταϊζονταν. Μετά την εγκύκλιο απλώς δεν χρειαζόταν να σταλεί το SMS.

Αδέσποτος σκύλος κάθεται στη κεντρική πλατεία της πόλης των Τρικάλων το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017. Την Παρασκευή άγνωστοι τοιχοκόλλησαν κηδειόχαρτα... προειδοποιώντας όσους ρίχνουν φόλες σε αδέσποτα σκυλιά της πόλης. Τα κηδειόχαρτα κολλήθηκαν επίσης και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Την Πέμπτη υπήρξε νέο κρούσμα με θανάτωση 4 αδέσποτων σκύλων και 4 γατιών στην κεντρική πλατεία της πόλης από φόλες. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
EUROKINISSI

Ευθύνη όλων μας, αλλά και των δήμων

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως προέκυψε με τις στειρώσεις. “Στειρώσεις δεν μπορέσαμε να κάνουμε καθόλου, πηγαίναμε στους κτηνιάτρους μόνο για έκτακτα περιστατικά, με αποτέλεσμα ειδικά με τις γάτες να έχει ξεφύγει η κατάσταση” λέει η κα Τζονίκη και εξηγεί πως “είναι υποχρεωτικό για τους δήμους να έχουν προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων που περιλαμβάνουν τις στειρώσεις και μάλιστα να προβλέπονται ειδικά κονδύλια για το θέμα αυτό. Όμως, οι ελάχιστοι δήμοι που έχουν πρόγραμμα για τα αδέσποτα, δεν περιλαμβάνουν τις γάτες, οι οποίες σε ποσοστό 99% στειρώνονται απο ιδιώτες ή σωματεία”.

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Η ζωή των αδέσποτων στην εποχή του κορονοϊού
SHUTTERSTOCK

Επίσης, λόγω του lockdown τα πασχαλινά μπαζάρ ακυρώθηκαν κι έτσι τα σωματεία δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν χρήματα για τη διαχείριση των αδέσποτων με αποτέλεσμα να “γονατίσουν” οικονομικά.

Την ίδια ώρα όμως τα ζώα συνέχισαν να γεννούν, να τραυματίζονται, να δηλητηριάζονται από φόλες. Οι επισκέψεις τους κτηνιάτρους στοιχίζουν και τα χρέη διογκώθηκαν. “Δεν ξέρουμε τι θα γίνει και τα Χριστούγεννα”, λέει η κα Τζονίκη.

Αυτό που ζητούν τα φιλοζωικά σωματεία είναι να εφαρμοστεί ο νόμος, δηλαδή όλοι οι δήμοι της χώρας να βγάλουν κονδύλι για τη στείρωση και φροντίδα των αδέσποτων ζώων και να δοθούν επιχορηγήσεις σε κοινωνικές ομάδες που δεν μπορούν να στειρώσουν.

ΓΑΤΑ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI
EUROKINISSI

Η κα Τζονίκη επιμένει στις στειρώσεις και προτρέπει όλους όσοι έχουν κατοικίδια να το κάνουν.

“Ένα σκυλί όταν έρχεται σε οίστρο μυρίζει σε απόσταση 2 χιλιομέτρων γύρω του. Αν ζει σε σπίτι και δεν μπορέσει να εκπληρώσει την ορμή του, στρεσάρεται, αναπτύσσει πυομήτρα το θηλυκό και καρκίνο στους όρχεις το αρσενικό, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα.

Οφείλουμε να στειρώνουμε, να εμβολιάζουμε τα ζώα, οφείλουμε να τα πηγαίνουμε στον κτηνίατρο όπως πηγαίνουμε τα παιδιά μας” λέει χαρακτηριστικά.

Όσο για τις συμβουλές που θα έδινε σε κάποιον που θέλει να υιοθετήσει ένα ζώο η κα Τζονίκη λέει ότι δεν διαφέρουν από εκείνες που θα έδινε σε κάποιον που θέλει να υιοθετήσει παιδί.

“Το ζώο είναι ένα παιδί που δεν μεγαλώνει. Σε έχει πάντα ανάγκη. Ένα παιδί που είναι πάντα εξαρτώμενο από σένα. Είναι μία δέσμευση στην καλύτερη περίπτωση για τα επόμενα 18 χρόνια, αν είσαι τυχερός να έχεις το αγαπημένο σου πλασματάκι όσο γίνεται περισσότερο καιρό κοντά σου.

Και αυτό εκτός από ευλογία και καλή τύχη, σημαίνει ότι αλλάζει η ζωή σου. Πρέπει, οφείλεις να υπολογίζεις το νέο αυτό μέλος της οικογένειας, το οποίο εξαρτάται από την αγάπη και τη φροντίδα σου.

Πρέπει να προβλέψεις  τις διακοπές σου, πόσες ώρες θα το αφήνεις μόνο του, είναι μέλος της οικογένειάς σου. Αν είναι κουτάβι πρέπει να κάνεις υπομονή όπως κάνεις και με το παιδί σου όταν είναι μωρό”.

Όλα αυτά, να θυμάσαι, δεν είναι θυσίες. Είναι ένα ζήτημα ευθύνης, που αν το αναλάβεις, ανταμείβεσαι: Με την πιο άδολη αγάπη, που ευτύχησες να λάβεις ποτέ. Αλλά και με την ίδια σου την εξέλιξη. Ένα ζώο μπορεί να σε κάνει καλύτερο και σαφώς πιο εξελιγμένο άνθρωπο.

 

Πηγή: News247.gr