Συνταγές ευτυχίας: Η επικίνδυνη «συνάντηση» απαίδευτων ψυχολόγων και ανεύθυνων δημοσιογράφων

της Αγγελικής Σπανού

«Πάντα χαιρόμαστε να μιλάμε με ειδικούς στα θέματα ψυχικής υγείας. Ο κόσμος έχει ανάγκη να μάθει πώς θα τα βγάλει πέρα ψυχολογικά. Τι λέτε λοιπόν; Εχουμε μουρλαθεί μετά από τόση καραντίνα»; 

«-Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Περνάμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και υπάρχει μεγάλη ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια για να αντιμετωπίσουν σοβαρά  συμπτώματα όπως άγχος, στρες, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού. Με θετική σκέψη και έξυπνες ιδέες όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν»

Δεν μπορεί, θα σας έχει τύχει να ακούσετε οδηγίες ψυχικής επιβίωσης στην καραντίνα και προετοιμασίας για νικηφόρα μετάβαση στην μετά lockdown εποχή. Οι συστάσεις δήθεν ειδικών προσφέρονται σε μεγάλες ποσότητες με την τεχνική των συνταγών μαγειρικής: Αθροίζονται διάφορα υλικά σε μια κατασαρόλα, ανακατεύονται και προκύπτει ένα γευστικό μείγμα.

Γρήγορα tips ψυχικής υγείας από “experts” που απαντούν με κέφι σε ανόητες ερωτήσεις.

  • Μην φοράτε συνεχώς φόρμες και πιζάμες μέσα στο σπίτι.
  • Μακιγιαριστείτε μένοντας μέσα και εκπλήξτε ευχάριστα τον σύντροφό σας.
  • Κρατήστε ημερολόγιο καραντίνας.
  • Διατηρήστε τη φόρμα σας κάνοντας γυμναστική με τις οδηγίες του/της… από το youtube.
  • Αποφύγετε τις αρνητικές σκέψεις. Οταν αισθάνεστε ότι πέφτει η διάθεσή σας ακούστε μουσική, χορέψτε, γυμναστείτε.
  • Μην αμελείτε να κάνετε σεξ. Πειραματιστείτε και σπάστε τη μονοτονία ανανεώνοντας τη σχέση σας.

Ολα αυτά θα ήταν απλώς αστεία μέσα στην ελαφρότητά τους αν δεν συνέβαινε να περνάμε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο που για πολλούς ανθρώπους είναι εξαιρετικά επώδυνη. Η ψυχική ασθένεια ή διαταραχή συνδέεται συνήθως με βαθύ πόνο. Κάποιος που υποφέρει δεν είναι βέβαιο ότι αντέχει τόση ανοησία όταν παλεύει για να προστατεύσει την ύπαρξή του.

Υπάρχει ένα ζήτημα βαθιά ηθικό: Αυτοί που παριστάνουν ότι γνωρίζουν όσα δεν γνωρίζουν και προσφέρουν συνταγές ευτυχίας γενικώς και αορίστως παραπλανούν το κοινό: Δημιουργούν την ψευδή εντύπωση ότι υπάρχουν εύκολες και γρήγορες απαντήσεις σε σοβαρά και σύνθετα προβλήματα που αφορούν τον ψυχισμό. Παράλληλα παράγουν σύγχυση σε σχέση με τον ορισμό της κατάθλιψης, του άγχους, του στρες κοκ μπερδεύοντας τα όρια ανάμεσα σε μια δυσάρεστη κατάσταση (πχ στην καραντίνα) και στην παθολογία (πχ σε παρανοειδείς αντιδράσεις).

Οχι μόνο αυτό αλλά με τις απλουστεύσεις και τις  γενικεύσεις ενθαρρύνουν τον εθισμό στη ρηχότητα και στην ευτέλεια και αποθαρρύνουν την ενδοσκόπηση ενώ, με βάση τις διακηρύξεις τους, (υποτίθεται ότι) την καλλιεργούν.

Ετσι κι αλλιώς αν ψάξουμε πώς κανείς μπορεί να αποκτήσει τον τίτλο του ψυχολόγου ενδεχομένως θα τρομάξουμε. Και αν αναζητήσουμε τα κριτήρια με τα οποία τα ΜΜΕ επιλέγουν “ειδικούς” ψυχικής υγείας, μπορεί να τρομάξουμε ακόμη περισσότερο.

Ο συνδυασμός επιστημονικής ανεπάρκειας, θράσους, βουλιμίας για προβολή, τυχοδιωκτισμού από τη μια και δημοσιογραφικής ανευθυνότητας από την άλλη είναι τοξικός. Συνηθισμένα πράγματα στο μιντιακό σύμπαν αλλά εξαιρετικά επικίνδυνα όταν φτάνουν στην ψυχή.

πηγή: economico.gr