«Απόσταση, η μαγική λέξη την επόμενη μέρα» - Πώς «βήμα - βήμα» θα επανέλθουμε στην καθημερινότητα

Η μαγική λέξη, την επόμενη μέρα θα είναι η λέξη «απόσταση», ξεκαθάρισε απόψε ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου. «Προσεκτικά, βήμα-βήμα, όπως πήγαμε στο κλείσιμο θα πάμε και στο άνοιγμα», ανέφερε ο κύριος Τσιόδρας και εξήγησε ότι η αρχή θα γίνει πιθανότατα από κάποια μικρά καταστήματα.

Ωστόσο, είπε ότι «το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει με την μέγιστη δυνατή προστασία των πολιτών» και ανέφερε ότι «ίσως χρησιμοποιηθεί και μία μάσκα στους μικρούς κλειστούς χώρους».

Ο ΣωτήρηςΤσιόδρας είπε ότι οι επιστήμονες στην χώρα μας «παρακολουθούν και τα μέτρα που λαμβάνονται στις υπόλοιπες χώρες», όσον αφορά το σταδιακό άνοιγμα της καραντίνας αλλά εξήγησε ότι «λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στη χώρα μας».

Ο ίδιος, για μία ακόμη φορά τόνισε ότι στη χώρα μας έχει περιοριστεί σημαντικά η διασπορά του κορονοϊού, καθώς «οι δείκτες R0 παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλοί. Είναι από 0,6 και κάτω η διασπορά» Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τους αριθμούς που σταδιακά μειώνονται ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημαντικός ο ρόλος των τεστ και στην επόμενη ημέρα

Όσον αφορά τα τεστ και τη χρήση που θα έχουν την επόμενη μέρα, για να βοηθήσουν πολλούς από εμάς να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, ο κος Τσιόδρας επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι τα τεστ που γίνονται «καταγράφουν πολύ καλά την πορεία της νόσου στη χώρα».

Μάλιστα, εξήγησε με ποιο τρόπο, θα χρησιμοποιηθεί στο εξής το μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού αλλά και τα τεστ αντισωμάτων. Όπως είπε, «το μοριακό τεστ χρησιμοποιείται για όσους έχουν συμπτώματα. Είναι σημαντικό να τους γνωρίζουμε αυτούς για να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους» εξήγησε.

«Θες να πιάσεις κι αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα, σε κάποιους χώρους όπως τα νοσοκομεία, τους εργαζόμενους δηλαδή που είναι στην πρώτη γραμμή» είπε και αναφέρθηκε και σε άλλες ομάδες εργαζομένων που είναι σε οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια -όπως η ΔΕΗ-, ή με το νερό.

Επανέλαβε επίσης, ότι τέτοια τεστ έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη σε δομές προσφύγων και κοινότητες Ρομά. Όσον αφορά το τεστ αντισωμάτων επισήμανε ότι αυτό «εφόσον είναι αξιόπιστο μπορεί να γίνεται στα πλαίσια επιδημιολογικής έρευνας».

Συγκεκριμένα ανέφερε πως όταν θα υπάρχει αξιόπιστο τεστ «τότε θα μπορούμε να δούμε με σιγουριά αν κάποιος έχει περάσει τον ιό. Σήμερα όμως ούτε αυτό δεν μπορείς να το πεις με σιγουριά». Επίσης αποκάλυψε ότι το μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού θα μπορεί να εφαρμοστεί και για επιδημιολογικούς λόγους. «Το πλάνο υπάρχει για αυτές τις αρχικές επέκτασεις του τεστ», κατέληξε.

«Βελτιώστε τη διατροφή σας στην καραντίνα. Είναι ευκαιρία.»

Ο κύριος Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα θετικά της περιόδου που ζούμε, μιλώντας για την διατροφή και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή μας, στην περίοδο της καραντίνας.

Όπως επισήμανε, «Είναι μία μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες να μαγειρέψουμε σπίτι μας και να ακολουθήσουμε την ελληνική παραδοσιακή διατροφή, αξιοποιώντας μάλιστα την ευκαιρία και για να καθόμαστε ξανά οι οικογένειες, στο ίδιο τραπέζι».

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τον τρόπο διατροφής μας την καραντίνα ανέφερε.

«’Αφθονο νερό, ποικιλία λαχανικών και φρούτων, δημητριακά κατά προτίμηση ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά». Επίσης, συνέστησε λιγότερο κρέας και λιπαρά και περισσότερο ψάρι.

Όπως είπε το ελαιόλαδο θα πρέπει να υπάρχει στη διατροφή μας, ως κύρια και βασική λιπαρή ουσία, ενώ καλό θα ήταν να καταναλώνουμε ελεγχόμενες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού.

Τέλος, δεν παρέλειψε να πει ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την φυσική δραστηριότητα.