BBC: Παιδιά στη Μόρια λένε πως θέλουν να πεθάνουν (Εικόνες & Videos)

Τις αυτοκτονικές τάσεις των παιδιών στη Μόρια επιβεβαιώνει σε ένα ακόμη ρεπορτάζ του BBC. Παιδιά ηλικίας ακόμη και 7 ή 8 ετών έχουν εκφράσει τη σκέψη να κάνουν κακό στον εαυτό τους, δηλώνοντας απλά, πως θέλουν να πεθάνουν, ενώ ειδικοί παιδοψυχολόγοι έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με 20 τέτοιου είδους περιπτώσεις και δύο απόπειρες αυτοκτονίας τους τρεις τελευταίους μήνες.

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην πνευματική υγεία των περίπου 7.000 παιδιών που εξακολουθούν να μένουν στη Μόρια, επισημαίνει η παιδοψυχολόγος Άντζελα Μονταρέλι,  ενώ η κυβέρνηση εξετάζει τη μετεγκατάσταση περίπου 20.00 μεταναστών στις αρχές του νέου έτους.

Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου, αναφέρει στο ρεπορτάζ του το BBC, τονίζοντας επίσης ότι πιέζει την Ευρώπη να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί για την κρίση αυτή.

Όπως αναφέρει, στον καταυλισμό διαμένουν 18.000 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ η δομή έχει κατασκευαστεί για 2.000 άτομα. Από τους 18.000 τα 7.000 είναι παιδιά.

Αποτέλεσμα εικόνας για παιδια Μορια"

Στην παιδική κλινική που έχει στηθεί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στον καταυλισμό της Μόριας, το BBC καταγράφει ένα επείγον περιστατικό ψυχικής υγείας. Ένας 17χρονος έφηβος μόλις αυτοτραυματίστηκε. Οι συνθήκες διαβίωσής του ήταν πολύ δύσκολες από τη στιγμή που έφτασε μόνος του στον καταυλισμό. «Δεν είναι καλά. Ανέφερε ότι σκέφτεται να το ξανακάνει», λέει η παιδοψυχολόγος ψυχολόγος Άντζελα Μονταρέλι, η οποία μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες έχει αντιμετωπίσει 20 περιπτώσεις αυτοτραυματισμού και δύο απόπειρες αυτοκτονίας.

«Το να ακούς παιδιά επτά ή οκτώ ετών να λένε ότι θέλουν να πεθάνουν, είναι κάτι που δεν πίστευα ότι θα άκουγα ποτέ στη ζωή μου» λέει στην κάμερα του BBC η ψυχολόγος. Όπως εξηγεί, για τους εργαζόμενους εκεί είναι προφανές ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια έχουν πολύ ισχυρή επίδραση στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Αποτέλεσμα εικόνας για μορια παιδια"

«Συνήθως ένα παιδί, όταν βιώνει μια τραυματική εμπειρία, χρειάζεται χρόνο και χώρο για να συνέλθει. Η Μόρια δεν επιτρέπει στα παιδιά αυτά να συνέλθουν. Στις προσχολικές ηλικίες… βλέπεις παιδιά να χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο για παράδειγμα, ή να ξεριζώνουν τα μαλλιά τους. Στις ηλικίες από 12 έως 17 ετών, κάποια παιδιά αρχίζουν να κόβονται ή να μιλούν έντονα για την επιθυμία να πεθάνουν».

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να χτίσουμε έναν ασφαλή χώρο εμπιστοσύνης, και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Δουλεύουμε με τα παιδιά για να ενισχύσουμε τα κομμάτια του εαυτού τους που είναι ακόμα πολύ υγιή. Για να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν ευθύνονται για όσα τους συμβαίνουν», συμπληρώνει η παιδοψυχολόγος.

Ο πρόσφυγας Ζέκρια έχει φτιάξει ένα αυτοσχέδιο σχολείο για τα παιδιά της χώρας και λέει στο BBC πως «κανείς δεν εγκαταλείπει την χώρα του επειδή το θέλει. Έχω δει πολλά παιδιά εδώ. Ζουν σε πολύ άσχημες συνθήκες. Δεν υπάρχει καλή μεταχείριση των ανθρώπων εδώ. Δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς ούτε νοσοκόμους, ενώ υπάρχουν και ελλείψεις φαγητού».

Τα παιδιά στο αυτοσχέδιο σχολείο μαθαίνουν να ζωγραφίζουν, κάνουν γλώσσα αλλά και μουσική. «Αρχίσαμε από το μηδέν. Προσπάθησα να βρω έναν χώρο για σχολείο εδώ, επειδή δεν υπήρχε σχολείο. Τώρα έχουμε τρεις τάξεις, πάνω από 1000 μαθητές και πάνω από 20 δασκάλους. Εδώ απασχολούνται. Έρχονται, κάθονται για δύο-τρεις ώρες, παίζουν και ζωγραφίζουν. Είναι κάτι που έχει σημαντική επίδραση και τους φέρνει ευτυχία», λέει ο Ζέκρια.

Αποτέλεσμα εικόνας για παιδια Μορια"

 

Το ρεπορτάζ καταλήγει με τη διαπίστωση πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει 20.000 μετανάστες από τη Λέσβο και τα γύρω νησιά στις αρχές της επόμενης χρονιάς στην ηπειρωτική χώρα. Επίσης υπόσχεται να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, ωστόσο καλεί την Ευρώπη να μοιραστεί την ευθύνη της αντιμετώπισης της κρίσης.

«Κανείς δεν θέλει να αφήσει την πατρίδα του πίσω του. Έχω εδώ στην τάξη πολλά παιδιά και τα περισσότερα ζουν σε πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης. Δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί, ούτε νοσηλευτές και το φαγητό δεν φτάνει για όλους, υποστηρίζει ο Ζεκρία.

Στη Μόρια εσπευσμένα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής

Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ειδικός συντονιστής για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στη Σάμο σήμερα.

Όπως έχει γίνει γνωστό ο κ. Στεφανής μαζί με τον Ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνο Λογοθέτη θα επισκεφθούν τον καταυλισμό και τις υπηρεσίες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς