Κινδυνεύει ο κλάδος εστίασης και διασκέδασης από την αντικαπνιστική νομοθεσία;

Του Ευάγγελου Φιλόπουλου*

Το τελευταίο διάστημα διάφοροι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης ( καφενεία, bar, ταβέρνες, εστιατόρια κ.λ.π.) αλλά και πολιτικοί, εκφράζουν δημόσια το φόβο, πως η απαγόρευση καπνίσματος στους χώρους αυτούς θα είχε αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, που θα μπορούσαν να φτάσουν έως το κλείσιμο καταστημάτων και αύξηση της ανεργίας.

Είναι βάσιμος αυτός ο φόβος;

Ξεκάθαρα, όχι.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επίσημα και επιστημονικά έγκυρα στοιχεία από τις Η.Π.Α. προκύπτει πως όπου εφαρμόστηκε η αυστηρή αντικαπνιστική νομοθεσία, όχι μόνο δεν μειώθηκε ο τζίρος των κέντρων διασκέδασης, αλλά αντίθετα αυξήθηκε.

Το ίδιο συνέβη με τον αριθμό των αδειών για ίδρυση νέων κέντρων.

Επιπλέον, τα καταστήματα σε περιοχές όπου εφαρμόστηκε αυστηρά η αντικαπνιστική νομοθεσία είχαν μεγαλύτερο τζίρο, από τα καταστήματα γειτονικών περιοχών όπου το κάπνισμα επιτρεπόταν.

Λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των ερευνών που έδειξαν πως όπου εφαρμόστηκε αυστηρά η απαγόρευση καπνίσματος, αυξήθηκε το ποσοστό των καπνιστών που εκδήλωσαν την πρόθεση τους να διακόψουν το κάπνισμα, γίνεται αντιληπτό ότι η απαγόρευση καπνίσματος σε χώρους διασκέδασης είναι μία πολύ ωφέλιμη παρέμβαση για τη δημόσια υγεία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του μέτρου στη χώρα μας είναι:

α) η καθολική εφαρμογή του νόμου, χωρίς εξαιρέσεις (αφενός για να μην ανησυχούν οι ιδιοκτήτες για αθέμιτο ανταγωνισμό – παρόλο που όπως αναφέραμε κάτι τέτοιο δεν υφίσταται- και αφετέρου για να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία των Ελλήνων και

β) η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στην απαίτηση συμμόρφωσης όλων στο
νόμο.

Χωρίς ενεργοποίηση των πολιτών, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (περισσότερο από το 70%) που δεν είναι καπνιστές, θα συνεχίσουν να υφίσταται την ταλαιπωρία του καπνού των άλλων.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, ένας μη κρατικός και μη κερδοσκοπικός φορέας με περισσότερο από μισό αιώνα αντικαπνιστικής δράσης, είναι στη διάθεση όσων ενδιαφέρονται για κάθε πληροφορία σχετικά με το κάπνισμα, τις επιδράσεις του και τους τρόπους αντιμετώπισης του.

Στην ιστοσελίδα της Εταιρείας www.stopkapnisma.gr, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα στελέχη της ΕΑΕ, για οποιοδήποτε σχετικό θέμα ή πρόβλημα.

* Ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος είναι Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Ευρωκλινικής, (τέως Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ») και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

πηγή: Healthmag.gr