Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου: "Είναι στο χέρι μας"

Ο καρκίνος είναι μια σύγχρονη μάστιγα και δυστυχώς όσο περνάνε τα χρόνια τα περιστατικά αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε η 4 Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου.

Με τη λέξη «καρκίνο» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων. Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Στη χώρα μας διαγιγνώσκονται ετησίως περίπου 40.000 νέα περιστατικά καρκίνων και 28.000 θάνατοι.

Με σύνθημα: “ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ”, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, πραγματοποιεί μία σειρά εκδηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας με στόχο την ενημέρωση και συστράτευση όλων στην καταπολέμηση της νόσου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οργανώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2015 συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Εκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και Δ/ντή Κλινικής Μαστού και Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Χ.Τ. στο Νοσ. «Ο Άγιος Σάββας», κ. Ευάγγελο Φιλόπουλο, παρόντες στην ενημέρωση των συμπολιτών μας ήταν και ο κ. Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Δ/ντης Α’ Ογκολογικής Παθολογικής κλινικής Νοσ. « Ο Άγιος Σάββας» και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, ο κ. Χρήστος Πανόπουλος Δ/ντης Β’ Ογκολογικής- Παθολογικής Κλινικής Νοσ. «Ο Άγιος Σάββας» και Δ/ντής Σπουδών της Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας Ε.Ο.Π.Ε, ο κ. Γεώργιος Πισσάκας, Συντ. Δ/ντης Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου Νοσ «Αλεξάνδρα» και πρόεδρος της Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, η κ. Αθηνά Βαδαλούκα,Αν. Καθ. Παν. Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ) και ο κ. Νικόλαος Κορδιολής, τ. Δ/ντής Νευροχειρουργικής Κλινικής Νοσ. «Ο Άγιος Σάββας» και γεν. γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Όπως τονίστηκε, σήμερα περισσότεροι από 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο, εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια είναι πρόωροι θάνατοι ατόμων ηλικίας μεταξύ 30 κα 69 ετών.

Στην Ευρώπη το 2012 διαγνώστηκαν 3,45 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνων (χωρίς τους καρκίνους δέρματος) και έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 1,75 εκ. ασθενείς. Ο καρκίνος του μαστού (464.000), ο καρκίνος του παχέος εντέρου (447.000), του προστάτη (417.000) και των πνευμόνων (410.000) ήταν οι συχνότερες μορφές καρκίνων και αντιπροσωπεύουν τους μισούς από τους καρκίνους που εμφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Οι συχνότεροι θάνατοι είναι από καρκίνους του πνεύμονα (353.000), παχ. εντέρου (215.000), μαστού (131.000) και στομάχου (107.000) .

Στις χώρες της Ε.Ε διαγνώστηκαν περίπου 2,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου και 1,26 εκ θάνατοι.

Στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία που συλλέγει με έμμεσους τρόπους ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο ( IARC), η συχνότητα εμφάνισης και η θνησιμότητα από τον καρκίνο παρατίθεται στον πίνακα που ακολουθεί.

pinakas

Όπως βλέπουμε τα στατιστικά είναι άκρως απογοητευτικά. Η  έγκαιρη διάγνωση και εδώ μπορεί να σώσει ζωές αλλά ο καρκίνος – όπως αναφέρθηκε – δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την ιατρική επιστήμη αλλά χρειάζεται η άμεση κινητοποίηση της κοινωνίας και της πολιτείας. Απαιτείται συντονισμένη δράση για να ενθαρρυνθεί ο καθένας μας να κάνει υγιεινές επιλογές στην καθημερινή ζωή του, όπως είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή, η φροντίδα για τακτική σωματική άσκηση, η σωστή προστασία από τον ήλιο και η προστασία από καρκινογόνους ιούς.