Aιγαίο: Στο Αρχιπέλαγος... της Ειρήνης! Το Συμπόσιο του Κέντρου «MΕΣΟΝΗΣΟΣ» από τη Ρόδο, τον "ζωντανό φάρο" των Δωδεκανήσων

Στον “ζωντανό φάρο” των Δωδεκανήσων

 

Στο “σταυροδρόμι” τριών ηπείρων, στον διαχρονικό τουριστικό προορισμό που στηρίζει την ελληνική οικονομία, και στον ζωντανό “φάρο” για τα Δωδεκάνησα -στο όμορφο νησί της Ρόδου– πραγματοποιήθηκε το 5ο Διεπιστημονικό Συμπόσιο, που διοργάνωσε το Κέντρο Νησιωτικού και Μεσογειακού Πολιτισμού «ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ».

Το Κέντρο Νησιωτικού και Μεσογειακού Πολιτισμού «ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ» έχει καθιερώσει τη διοργάνωση Συμποσίων Γεωπολιτισμικού και Διεπιστημονικού ενδιαφέροντος σε νησιωτικό ελληνικό χώρο.

Σε συνέχεια τεσσάρων επιτυχημένων διοργανώσεων:

1ο Διεθνές Γεωπολιτισμικό Συμπόσιο «ΚAΛΝΤΕΡΑ» – Σαντορίνη 6-8 Ιουνίου 2014,

2ο Διεθνές Γεωπολιτισμικό Συμπόσιο «ΣΙΓΡΙ» – Μυτιλήνη 4-6 Ιουνίου 2015,

3ο Διεθνές Γεωπολιτισμικό Συμπόσιο «ΣΑΜΑΡΙΑ» – Σαμαριά 13-15 Μαΐου 2016,

4o Διεθνές Διεπιστημονικό Συμπόσιο «ΣΥΡΑ» – Σύρος 16-18 Ιουνίου 2018

το 5ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συμπόσιο «Ποιήεσσα», έλαβε χώρα στον ειδυλλιακό χώρο, “Κατάλυμα της Ισπανίας” επί της οδού Ιπποτών, στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

 

“Στο Αρχιπέλαγος της Ειρήνης”

 

Τρεις ημέρες γεμάτες από… γεωπολιτική, διεθνείς σχέσεις, φυσικές επιστήμες, επιχειρηματικότητα και πολιτισμό, οι θεματικές ενότητες τους προγράμματος του τριήμερου συμποσίου (5-7 Οκτωβρίου 2018) υπό τον τίτλο ΑΙΓΑΙΟ: Το Αρχιπέλαγος της Ειρήνης), διαμορφώθηκαν ως ακολούθως:

  1. Γεωπολιτική

     (Διεθνείς σχέσεις, Γεωστρατηγική, Γεωοικονομία)

  1. Αιγαίο Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη

     (Επικοινωνία, Μεταφορές, Βιομηχανία, Τουρισμός, Ναυτιλία)

  1. Γεωλογική και Περιβαλλοντική Εξέλιξη

(Συμπεριλαμβάνει:Γεωγραφία, Ηφαιστειολογία, Φυσικές Καταστροφές, Ωκεανογραφία, Οικολογία)

  1. Πολιτιστική Εξέλιξη

    (Συμπεριλαμβάνει: Αρχαιολογία, Ιστορία, Τέχνες, Αρχιτεκτονική)

 

Ένα “ανοιχτό πανεπιστήμιο”

 

Αναλυτικότερα, η Πρόεδρος του Κέντρου, Δρ. Ελισάβετ Γράψα, καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στην «ποιήεσσα» (εύφορη) Ρόδο, το νησί που ενέπνευσε την έννοια του «Μέτρον Άριστον» σύμφωνα με τον Ρόδιο Κλέοβουλο, το γοητευτικό σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης.

Το συμπόσιο μετατράπηκε γρήγορα με τη βοήθεια των περίπου 40 ομιλητών του σε ένα ανοιχτό Πανεπιστήμιο”. Επιστήμονες πρώτης βαθμίδας, ακτιβιστές, αλλά και πολιτικοί, διακήρυξαν με επιχειρήματα και αριθμούς, πώς το θέμα του Συμποσίου «Αιγαίο: το Αρχιπέλαγος της Ειρήνης» μπορεί να καταστεί πραγματικότητα.

Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.

 

Ξεχωριστή τιμή για τους διοργανωτές του Συμποσίου ήταν οι χαιρετισμοί που ακολούθησαν εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ολύμπου ως εκπροσώπου του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως καθώς και εκ μέρους της πολιτείας όπου έστειλαν μήνυμα συνεργασίας και ειρήνης προς τους δύο λαούς του Αιγαίου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση (καθώς ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών καθηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος παρίστατο αλλά ήταν και ομιλητής), ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Εμμανουήλ Κόνσολας, εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως επίσης και ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Κρεμαστινός, εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό, προχωρώντας σε συγκινητική ανάλυση για το Αιγαίο των συγκρούσεων, αλλά και της Ειρήνης, όπως το χαρακτήρισε. Εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, χαιρέτισε η Περιφερειακή Σύμβουλος Χαρούλα Γιασηράνη.

Ξεχωριστή τιμή για το Συμπόσιο ήταν οι εισηγήσεις του Ακαδημαϊκού και Προέδρου του Συμποσίου, Χρήστου Ζερεφούγια την κλιματική Αλλαγή στις Κυκλάδες, καθώς και εκείνες των καθηγητών Δημήτρη Παπανικολάου, Γρηγόρη Τσάλτα και Σπύρου Μαυράκου.

Ο Αναπληρωτής  Υπουργός  Εξωτερικών καθηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος παρακολούθησε το σύνολο των εργασιών του Συμποσίου και μίλησε τη δεύτερη ημέρα του Συμποσίου σε μία ομιλία με θέμα την Ειρήνη και την  Εξωτερική Πολιτική, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στη γειτονική Τουρκία, πως “το Αιγαίο μπορεί να γίνει νησίδα συνεργασίας μεταξύ των λαών, όταν το Μεταναστευτικό θέμα απασχολεί τους λαούς και πρέπει να τους ενώνει”.

Στην εισήγησή του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας, Γιάννης Γιανέλλης, έκανε λόγο για τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής, αποκαλύπτοντας και άγνωστες πτυχές της ιστορίας, όπως για παράδειγμα το πόσο είχε ξενίσει η πρόταση του Ελευθερίου Βενιζέλου να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Κεμάλ Ατατούρκ. Μίλησε επίσης για τις σελίδες δόξας, αλλά και τα λάθη της γενιάς των πολιτικών του 1920-1930, ακόμα και για τη Δίκη των Έξι, Όπου οι καταδικασθέντες εκτελέσθηκαν μόλις δυο ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Σε κλίμα απόλυτης ησυχίας ακούσθηκε η ομιλία του κ. Ζερεφού για την κλιματική αλλαγή στην περιοχή, για την αύξηση της θερμοκρασίας και τον κίνδυνο πλημμυρών. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα την ηλιακή ενέργεια, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η  «δεύτερη Μικρασιατική Καταστροφή» – η αδυναμία των πολιτικών μας να εκμεταλλευτούν τους πόρους της πλούσιας χώρας μας.

Αίσθηση  προκάλεσε και η ομιλία του καθηγητή Δημήτρη Παπανικολάου με θέμα την “Γεωλογική Εξέλιξη της Ρόδου – Συσχέτιση με την Ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη και ΝΔ Μικρά Ασία”. Ο καθηγητής έδωσε στο κοινό να κατανοήσει τη γεωλογική εικόνα της Ρόδου και απέδειξε ότι ουσιαστικά δείχνει σε μικρογραφία τη γεωλογική εικόνα όλης της χώρας. Μάλιστα έδειξε ακόμα και την ύπαρξη απολιθωμάτων σε περιοχές του νησιού, τα οποία, άνετα όπως είπε, θα μπορούσαν να κοσμήσουν και ειδικές πτέρυγες σε ελληνικά Μουσεία.

Ιδιαίτερα επίκαιρη ήταν η ομιλία του καθηγητή Γρηγόρη Τσάλτα για την έννοια της συνεργασίας των κρατών μέσα από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ως εγγύηση εγκαθίδρυσης ειρηνικών σχέσεων στη Μεσόγειο. Μέσα από τα ευρωπαϊκά κείμενα συνθηκών απέδειξε ότι η χώρα μας ήταν πάντα υπέρ της επίλυσης των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Ο καθηγητής  του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Σεϊμένης, μίλησε για το επίκαιρο θέμα του καθεστώτος διεθνούς ελέγχου των εξοπλισμών στη Μεσόγειο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις και άλλων ειδικών για τη γεωπολιτική πλευρά της περιοχής. Ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης μίλησε για “το Αιγαίο ως ενδιάμεσος χώρος: Ανάπτυξη και Ευημερία ή αβεβαιότητα και καταστροφή”, αποδεικνύοντας ότι  μπορεί να γίνει χώρος ανάπτυξης.

Ο Πάνος Τρυγάζης επί χρόνια επικεφαλής των κινημάτων Ειρήνης, έκανε λόγο για το πώς  η διπλωματία των πολιτών μπορεί να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική, ενώ αναφέρθηκε στο βραβείο Ιπεκτσί, και στην περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν τα κινήματα ειρήνης έχτισαν τις καλές σχέσεις των δυο χωρών Ελλάδας και Τουρκίας.

Η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου μίλησε για την αλληλεγγύη στα μεταναστευτικά κύματα που σαρώνουν τη χώρα μας και πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρεί με εισήγηση της Σουηδής ευρωβουλευτή Γουίλσρομ να αναθεωρήσει εν μέρει τη Συνθήκη του Δουβλίνου, ώστε να επιβαρύνονται οι χώρες ανάλογα με τις οικονομικές, αλλά και τις πληθυσμιακές τους δυνατότητες.

Ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Γκλαβίνης, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στην Τουρκία και πέραν αυτής.

Ο πρέσβης Μανώλης Γούναρης ανέλυσε το καθεστώς των νήσων, των νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ, Σπύρος  Μαυράκος, μίλησε για το πλούσιο θαλάσσιο υπέδαφος του Αιγαίου, ενώ ο Διευθυντής Παραγωγής των ΕΛΠΕ, Φοίβος Συμεωνίδης, και ο Καθηγητής ΤΕΙ, Ιωάννης Κούγιας, για την αναζωπύρωση του Επενδυτικού Ενδιαφέροντος.

Ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας Υδρογονανθράκων, Σπύρος Μπέλλας, αναφέρθηκε στους υδρογονάνθρακες στον ελληνικό Μεσογειακό χώρο, ενώ η Επίκουρη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Παρασκευή Νομικού, αναφέρθηκε στην σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή της Δωδεκανήσου.

Τις ενεργειακές ανακατατάξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αφορούσε η εισήγηση του καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νίκου Φαραντούρη.

Η πρώην Ευρωβουλευτής και Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Μένη Μαλλιώρη, έκανε λόγο για το πώς η οικονομική κρίση δείχνει μείωση της τάσης του Έλληνα για αλληλεγγύη και φιλοξενία, ενώ περιέγραψε και την φθορά στην ψυχική υγεία των διασωστών, κατοίκων και άλλων που έρχονται σε επαφή με την τραγωδία των προσφύγων.

Ο Καθηγητής ΕΚΠΑ, Ευστράτιος Πατσούρης, αναφέρθηκε στο γήρας και τα σύγχρονα επιτεύγματα για την καταπολέμησή του.

Νέοι ερευνητές οι Δρ. Γεράσιμος Ροδοθεάτος, Δρ. Χρήστος Ζιώγας και Λυκούργος Λιακάκος αναφέρθηκαν αντίστοιχα: στις διαστάσεις της ασφάλειας ως προς την εδραίωση της      ειρήνης και συνεργασίας στο Αιγαίο πέλαγος, τους παράγοντες που απειλούν τη σταθερότητα καθώς και αυτούς που συντείνουν στη διατήρηση της τάξης στη Μεσόγειο και στις προβληματικές ακτές παράκτιων κρατών στη Μεσόγειο και πλησίον εκείνης, όπου είτε λόγω γεωγραφικής θέσης είτε λόγω νομικού καθεστώτος, είναι δύσκολη έως και αδύνατη η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ), σύμφωνα με τη νέα σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό δίκαιο.

Ερευνητές από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., η Δρ. Μ. Χατζηνάκη, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, ο Δρ. Δ. Βανδαράκης στην μορφολογία των ακτών με υπολογισμό του δείκτη CVT (Coastal Vulnerability Index), ο Γ. Χαλδέζος από το Κ.Α.Π.Ε.Ε. αναφέρθηκε στο Φάσμα Γεωθερμικής Ενέργειας στην Ελλάδα, ο Δρ. Δ. Κονισπολιάτης από το Ε.Μ.Π. αναφέρθηκε στην Κυματική Ενεργεία και η Φ. Καραθανάσημίλησε για την Αιολική Ενέργεια.

Ο συντονισμός του Συμποσίου έγινε στην έναρξη από τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου και στη λήξη από την δημοσιογράφο Ρούλα Σουλούνια-Παππά.

Περισσότερες πληροφορίες:

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ‘’ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ΄΄

Ελαιών 36, 14564 Κηφισιά Τηλ 2106203614 , info@mesonisos.gr, www.mesonisos.gr