Αγωνία για το τι θα γίνει με την στέγαση των φοιτητών μετά την φωτιά

Στο κλειστό Γυμναστήριο των Βουτών, όπου τους παρέχονται όλες οι βοήθειες, μένουν προσωρινά, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, μετά την καταστροφή της φοιτητικής Εστίας, λόγω της πυρκαγιάς.που εκδηλώθηκε την Κυριακή το πρωί.

Σύμφωνα μάλιστα με το cretapost.gr, δίπλα τους βρίσκονται και ψυχολόγοι.

Ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να πάρουν μαζί τους τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Το Φοιτητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κρήτης με ανακοίνωση του καλεί τους πολίτες να προσφέρουν σεντόνια, κουβέρτες, μαξιλάρια, ρούχα ανδρικά και γυναικεία, παπούτσια, οδοντόκρεμες , οδοντόβουρτσες, πετσέτες.

Στο πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται ήδη επιστημονικό κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)  για να κάνει μετρήσεις της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, με έμφαση στα όμορα σχολεία και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, αναφορικά με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων λόγω της πυρκαγιάς.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, μόλις ο χώρος που επηρεάσθηκε γίνει προσβάσιμος, θα μεταβεί κλιμάκιο του «Δημόκριτου» καθώς και πιστοποιημένη εταιρεία, για την εκτίμηση των όποιων επιπτώσεων από την καύση ινών αμιάντου.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η τοξικότητα των ινών του αμιάντου μειώνεται σημαντικά στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και τη δημιουργία σκόνης, επιβάλλεται η χρήση προστατευτικών μέσων (μάσκας και γαντιών), σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Η δραστηριοποίηση των δύο Ερευνητικών Κέντρων θα είναι συνεχής κατά τις επόμενες μέρες, προκειμένου να γίνει συστηματική παρακολούθηση και υπεύθυνη αξιολόγηση των πιθανών ρυπογόνων επιπτώσεων της πυρκαγιάς.