"Μαύρη" Κυριακή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Κάηκε ολοσχερώς η φοιτητική εστία [Εικόνες & Βίντεο]

Το χρονικό της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημιακού ιδρύματος στο Ηράκλειο Κρήτης

Τη στήριξη των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως διαβεβαίωσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, στον απόηχο της πυρκαγιάς στις εστίες του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν τις 8 τι πρωί της Κυριακής, όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κτήριο των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειοεπί της Λεωφόρου Κνωσού.

Η φωτιά έλαβε σύντομα τεράστιες διαστάσεις σημαίνοντας συναγερμό σε Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και αστυνομία.

Ειδικότερα, επί ποδός βρέθηκαν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν και από άλλες περιοχές της Κρήτης, με την προσπάθεια των πυροσβεστών να είναι υπεράνθρωπη, ενώ στο σημείο επιχείρησαν, συνολικά, 2 ελικόπτερα, τα οποία βοήθησαν στην κατάσβεση πραγματοποιώντας δεκάδες ρίψεις νερού στο φλεγόμενο κτήριο. Ενώ, ρίψεις πραγματοποίησε, στη 1 το μεσημέρι και το ελικόπτερο τύπου Erickson, το οποίο εστάλη από την Αττική.

Μετά από 4 ώρες, η τεράστια πυρκαγιά που μαινόταν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστήμιου Κρήτης, τέθηκε υπό έλεγχο λίγα λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Ζώρας, ενημέρωσε το μεσημέρι της Κυριακής με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η φωτιά στο Πανεπιστήμιο έσβησε, επισημαίνοντας ότι «Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για θύμα, αλλά έχουμε την υποχρέωση να ελέγξουμε όλους τους χώρους, ώστε να είμαστε πλήρως ασφαλείς ότι όλα πήγαν καλά, χωρίς ούτε έναν τραυματισμό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Χαλκιαδάκης

“Όλοι οι φοιτητές είναι καλά στην υγεία τους”

Όλοι οι φοιτητές είναι καλά στην υγεία τους, όπως διαβεβαίωσαν οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει το έργο της απογραφής των ζημιών.

Οι φοιτητές έχουν μεταφερθεί στο Γυμναστήριο των Βουτών, όπου τους παρέχεται κάθε είδους βοήθεια, ενώ στο σημείο βρίσκονται και ειδικοί ψυχολόγοι.

Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη, άμεση με θετικά αποτελέσματα ανέφερε επιπλέον ο πρύτανης, επισημαίνοντας ότι: «Όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με κάποιον φοιτητή δεδομένου ότι η φωτιά αφορούσε στο βόρειο κτήριο των φοιτητικών εστιών. Ερευνούμε όλα όμως τα ενδεχόμενα διότι για παράδειγμα δεν γνωρίζουμε αν κάποιος από τους φοιτητές φιλοξενούσε κάποιο άλλο άτομο».

Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Ευρυπίδης Κουκιαδάκης, γνωστοποίησε από την πλευρά του, ότι έχει ήδη λυθεί το ζήτημα της σίτισης των φοιτητών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες μίσθωσης δωματίων ξενοδοχείων για τη στέγασή τους.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαρδάκης, δήλωσε επίσης ότι «Εντολή του πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή, αλλά και του υπουργού Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, ήταν να στηριχθούν οι φοιτητές, να προστατευθούν και να υπάρχει συνεχής ροή ενημέρωσης προς τους ίδιους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ελέγχοντας όλους τους χώρους, καθώς στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου πολύ συχνά βρίσκουν καταφύγιο άστεγοι.

Καταγραφή των ζημιών

Αφότου η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ξεκινάμε καταγραφή των ζημιών σε γραφεία, εργαστήρια και εστίες. Θα ληφθούν μέτρα και από την περιφέρεια για τους φοιτητές που θα έχουν μείνει χωρίς στέγη και όπου μπορούμε θα ενισχύσουμε και θα βοηθήσουμε».

Επόπτες υγείας της Περιφέρειας εξετάζουν τυχόν επικινδυνότητα του καπνού για τους πολίτες και όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, μεταβαίνει στο Ηράκλειο για τον ίδιο λόγο και κλιμάκιο του Δημόκριτου από την Αθήνα.

Επιπλέον, κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας μεταβαίνει επίσης στην Κρήτη για το θέμα των εστιών και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι διαμένοντες στις εστίες φοιτητές και έχουν πλέον ανάγκη στέγασης.

Στο Ηράκλειο τη Δευτέρα ο Κώστας Γαβρόγλου

Αύριο, Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, θα αφιχθεί στην πόλη για να ενημερωθεί πλήρως σχετικά με την κατάσταση.

Κλειστά τα σχολεία της περιοχής την Δευτέρα

Κλειστά θα παραμείνουν πέντε σχολεία που βρίσκονται κοντά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης εξαιτίας της φωτιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής.

Στην απόφαση προχώρησε η αντιδημαρχεία Παιδείας του δήμου Ηρακλείου για καθαρά προληπτικούς λόγους εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που κυριαρχεί στην περιοχή.

Τα σχολεία που δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα, είναι: το 51ο, το 72ο και το 78ο νηπιαγωγείο και το 20ο και 56ο δημοτικό σχολείο.

«Υπάρχουν στάχτες στα σχολεία που βρίσκονται δίπλα από το Πανεπιστήμιο γι’ αυτό και αποφασίσαμε να μην λειτουργήσουν αύριο. Μάλιστα, ενδέχεται και την Τρίτη να παραμείνουν κλειστά ωστόσο αυτό θα το δούμε αύριο», ανέφερε μιλώντας στο cretapost.gr, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιώργος Βλαχάκης.

Συνεχή ενημέρωση ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνεχή ενημέρωση για όλη την επιχείρηση κατάσβεσης, καθώς και για την εξέλιξη της φωτιάς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, δήλωσε ο Γραμματέας ΠΕ της Νέας Δημοκρατία Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μετέβη στο σημείο μετά από εντολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας μαζί με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Βαγγέλη Καρκανάκη.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θα ενημερωθεί άμεσα μετά την καταγραφή των ζημιών, για το πρόβλημα στέγασης που θα αντιμετωπίσουν οι φοιτητές που διέμεναν στις πληγείσες από την φωτιά εστίες», συμπλήρωσε ο κ. Αυγενάκης.

«Η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης περιορίστηκε χάρη στις άμεσες και καλά συντονισμένες ενέργειες των στελεχών της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ», δήλωσε ο Γραμματέας ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος βρέθηκε στο πεδίο των επιχειρήσεων κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα το πρωί, σε κτίριο των φοιτητικών εστιών εντός του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Ο κ. Αυγενάκης δήλωσε: «Οι 69 φοιτητές ενημερώθηκαν έγκαιρα μετά από συντονισμένες ενέργειες της πρυτανικής αρχής και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια εκτός φοιτητικής εστίας. Ελπίζουμε η αναστάτωση των ασθενών, ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και συνοδών στο Βενιζέλειο νοσοκομείο να αποκατασταθεί το συντομότερο».

Αναφέρθηκε, επίσης, και στους δεκάδες εθελοντές που έτρεξαν και συνέβαλαν και εκείνοι στην έγκαιρη κατάσβεση και τον έλεγχο της φωτιάς χαρακτηρίζοντας τους ως αξιέπαινους.

Φωτογραφικό υλικό

Βίντεο

Φωτιά στο πανεπιστήμιο Κρήτης (βίντεο e-kriti Portal):

Βίντεο Cretalive:

Τα Πυροσβεστικά οχήματα στη μάχη της κατάσβεσης (βίντεο Cretalive):

Συνεχείς ρίψεις νερού του ελικοπτέρου στη μεγάλη φωτιά στο πανεπιστήμιο Κρήτης (βίντεο e-kriti Portal):

Βίντεο από το εσωτερικό του Πανεπιστημίου Κρήτης (Creta24.gr)