ΕΜΠ: Επικοινωνήσαμε με τα υπουργεία για τις φωτιές αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε

Ακόμη και την πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία του ΕΜΠ φαίνεται να αγνόησε η κυβέρνηση σχετικά με θανατηφόρα πυρκαγιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά.

Σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναφέρει πως  «από τις πρώτες ημέρες του τραγικού συμβάντος των πρόσφατων πυρκαγιών επικοινώνησε τόσο με τα αρμόδια υπουργεία της κεντρικής κυβέρνησης όσο και με τους πληγέντες φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και έθεσε στη διάθεσή τους το σύνολο του δυναμικού και της τεχνογνωσίας του».

Ακόμη, το ΕΜΠ θυμίζει ότι τόσο στην περίπτωση των πυρόπληκτων περιοχών του Νομού Ηλείας, το 2007, όσο και στις πυρκαγιές στην Αττική, το 2009, οργάνωσε το 2010 ολοκληρωμένη επιδεικτική δράση σχετικά με την έγκαιρη ειδοποίηση αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών με χρήση σύγχρονων αντιπυρικών τεχνολογιών.

«Και σήμερα, σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να συμβάλλει, σε όποιο τομέα του ζητηθεί από την Πολιτεία» αναφέρει το ΕΜΠ αφήνοντας να εννοηθεί ότι μέχρι σήμερα, ουδείς αρμόδιος απευθύνθηκε σε αυτό.

Αυτή είναι η ανακοίνωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τις Πρόσφατες Πυρκαγιές στην Αττική:

«To Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από τις πρώτες ημέρες του τραγικού συμβάντος των πρόσφατων πυρκαγιών επικοινώνησε τόσο με τα αρμόδια υπουργεία της κεντρικής κυβέρνησης όσο και με τους πληγέντες φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και έθεσε στη διάθεσή τους το σύνολο του δυναμικού και της τεχνογνωσίας του.

Ο επανασχεδιασμός σύγχρονων, λειτουργικών και ασφαλών οικισμών, η χρήση νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και την πρόβλεψη της πορείας των πυρκαγιών, η εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών έγκαιρης ειδοποίησης των πολιτών και βέλτιστης αντιμετώπισης των συμβάντων πυρκαγιάς σε πραγματικές συνθήκες καθώς και τα σχέδια εκκένωσης αποτελούν άξονες ενεργειών, που μεταξύ των άλλων, πρέπει με προτεραιότητα να προωθηθούν, και στους οποίους το ΕΜΠ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προσπαθεί, διαχρονικά, να βρίσκεται κοντά στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα όταν αυτή πλήττεται, όπως, για παράδειγμα, έκανε τόσο στην περίπτωση των πυρόπληκτων περιοχών του Νομού Ηλείας, το 2007, όσο και στις πυρκαγιές στην Αττική, το 2009, όταν οργάνωσε μετά από συστηματική δράση ενός χρόνου, το 2010 – ολοκληρωμένη επιδεικτική δράση σχετικά με την έγκαιρη ειδοποίηση αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών με χρήση σύγχρονων αντιπυρικών τεχνολογιών.

Και σήμερα, σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να συμβάλλει, σε όποιο τομέα του ζητηθεί από την Πολιτεία».