Ο "Τιτανικός" της 30χρονης Βρετανίδας που σώθηκε από τη φωτιά στο Μάτι

Οι ιστορίες που έρχονται στο φως από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, είναι η μία πιο τραγική από την άλλη.

Οι στιγμές που έζησε μία 30χρονη Βρετανίδα και η μητέρα της που βρέθηκαν στο Μάτι για διακοπές, και οι οποίες σώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα, περιγράφονται από τις ίδιες ως ένας άλλος “Τιτανικός”.

Η 30χρονη δήλωσε στην Daily Mail ότι, προτού πέσει στη θάλασσα, κατάφερε να τηλεφωνήσει στον πατέρα της στο Λονδίνο για να αποχαιρετήσει τον ίδιο και τις κόρες της.

Η Jaimie–Marie Degge και η μητέρα της Jenny Dimitrijevic, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι στο οποίο διέμεναν και περισυνελέχθησαν από βάρκα μαζί με άλλους. Το σπίτι τους ήταν το μοναδικό που σώθηκε από τις φλόγες σε έναν ολόκληρο δρόμο.

Τόσο η ίδια όσο και η μητέρα της κατάλαβαν ότι η φωτιά πλησίαζε απειλητικά όταν άρχισε να «βρέχει» στάχτες. Η μαρτυρία της είναι συγκλονιστική:

«Πανικοβληθήκαμε! Πήραμε τα διαβατήριά μας, τα πετάξαμε σε μια τσάντα και μπήκαμε στο αυτοκίνητο. Οδηγήσαμε 30 δευτερόλεπτα και είδαμε ένα σπίτι στις φλόγες λίγο πιο κάτω από το δικό μας. Υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι κρέμονταν από το αυτοκίνητο και προσπαθούσαν να μπουν σε αυτό. Εγώ, ούρλιαζα στη μητέρα μου και της έλεγα: «Προχώρα! Προχώρα!» Ήταν όλα σκοτεινά λόγω του καπνού. Τα αυτοκίνητα έπεφταν το ένα πάνω στο άλλο εξαιτίας του πανικού. Δεν έχω ξανακούσει κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι στην θάλασσα, πάνω από 700, ούρλιαζαν συνεχώς!»

Η Jaimie–Marie Degge διηγήθηκε με τα εξής σπαρακτικά λόγια την περιπέτειά της και την απόφασή της να καλέσει τον μπαμπά της:

«Ήθελα μόνο να του μιλήσω και να του πω να φροντίσει οι κόρες μου να με θυμούνται. Είπα, μπαμπά σε παρακαλώ φρόντισε τα παιδιά μου να μεγαλώσουν μαζί. Φρόντισε να αγαπούν η μια την άλλη όπως τις αγαπώ κι εγώ. Μην τις αφήσεις να με ξεχάσουν. Φρόντισε να μάθουν πόσο τις αγαπώ. Ούρλιαζα και έκλαιγα. “Μπαμπά, δεν θα τα καταφέρω, δεν υπάρχει διέξοδος, δεν καταλαβαίνεις;” Δεν πίστευα ότι θα ξαναδώ τα παιδιά μου. Ήταν απαίσιο».

 

Η μητέρας της 30χρονης δήλωσε χαρακτηριστικά, παρομοιάζοντας την τραγική περιπέτειά τους σαν τον Τιτανικό:

 «Ήταν σαν τον Τιτανικό. Τόσοι πολλοί άνθρωποι. Μπήκαμε στην θάλασσα μέχρι τον λαιμό. Κάθε φορά που κλείνω τα μάτια μου ακούω τις κραυγές των ανθρώπων, το ελικόπτερο να πετάει από πάνω μας και την φωτιά. Οι άνθρωποι κρατούσαν τα σκυλιά και τα παιδιά τους πάνω από τα κεφάλια τους. Περιμέναμε στο νερό και προσπαθούσαμε να καλύψουμε τα πρόσωπά μας. Το πρόσωπό μου πονούσε τόσο πολύ από το αλάτι, την φωτιά και τον καπνό».