Από σήμερα είσοδος σε Λεωφορεία & Τρόλεϊ μόνο από τη μπροστινή πόρτα - Αντιδράσεις των οδηγών στο μέτρο

Το μέτρο υποχρεωτικής εισόδου των επιβατών σε όλα τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ από την μπροστινή πόρτα ώστε να επικυρώνουν τα ηλεκτρονικά τους εισιτήρια μπροστά στον οδηγό, έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία από σήμερα, Δευτέρα 2 Ιουλίου.

Πρόκειται για ένα μέτρο του ΟΑΣΑ με στόχο να μειώσει την εισιτηριοδιαφυγή, ενώ αναμένεται να αυξηθούν και οι έλεγχοι

των εισιτηρίων μέσα στα οχήματα από τους ελεγκτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η εισιτηριοδιαφυγή φθάνει ακόμα και στο 80% σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Όμως το νέο μέτρο βρίσκει αντίθετους τους οδηγούς των λεωφορείων που θεωρούν ότι θα προκαλέσει καθυστερήσεις στα δρομολόγια και ταλαιπωρία των επιβατών.

Με επιστολή του το Συνδικάτο Εργαζομένων και θυγατρικών εταιρειών ΟΑΣΑ κάνει λόγο για «μία αιφνίδια, δίχως προγραμματισμό και χωρίς συνεννόηση απόφαση».

«Εμείς ως εργαζόμενοι που σεβόμαστε τους επιβάτες και στοχεύουμε στην ασφαλή και όσο γίνεται πιο αξιόπιστη συγκοινωνία , δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τους επιβάτες, δεν θα τους ταλαιπωρήσουμε επειδή το θέλετε εσείς, αλλά ούτε θα μετατραπούμε εμείς οι οδηγοί ξανά σε «πολυμηχανήματα» των προχειροτήτων σας», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία καταλήγει: «Σας καλούμε για την άμεση άρση της απόφαση σας».

Επίσης, σε blog που διαθέτουν οι οδηγοί, αναφέρουν ότι σε περίπτωση που οι αρμόδιοι είχαν προχωρήσει σε σχετική μελέτη για το μέτρο, θα καταλάβαιναν ότι η εφαρμογή του είναι αδύνατη.

«Αν πάρουμε παράδειγμα την οδό Δροσοπούλου ο οδηγός θα πρέπει να πλαισιώσει την μπροστινή πόρτα στο πλήθος του κόσμου που πρέπει να επιβιβαστεί επομένως είναι αδύνατη η αποβίβαση καθώς στην συγκεκριμένη οδό παρόλο που υπάρχουν ειδικές πλατφόρμες ανοίγουν μόνο δύο πόρτες. Το ίδιο συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των στάσεων οι οποίες είναι γεμάτες εμπόδια», αναφέρουν αρχικά και συνεχίζουν:

Φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι οδηγοί για να αποδείξουν πόσο δύσκολη είναι η εφαρμογή του νέου μέτρου

«Να μην ξεχάσουμε τις στάσεις που είναι δίπλα σε φανάρια και σε διασταυρώσεις, με την εφαρμογή του μέτρου »είσοδος από εμπρός» το λεωφορείο θα πρέπει να σταθμεύσει αρκετά μέτρα πιο πίσω και να προκύψουν ατυχήματα κατά την επιβίβαση/αποβίβαση επιβατών, καθώς όλα αυτά αυτή τη στιγμή ελέγχονται από τον οδηγό που σταθμεύει το λεωφορείο ανάλογα με τα εμπόδια τραβώντας το λεωφορείο όσο εμπρός ή πίσω χρειάζεται για ασφαλή επιβίβαση/αποβίβαση».

 

Οι οδηγοί ουσιαστικά υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να στηρίξουν την εφαρμογή αυτού του μέτρου λόγω των υποδομών στις στάσεις των λεωφορείων . Για να μπορεί να επιβιβαστεί ο επιβάτης από την μπροστινή πόρτα ο οδηγός χρειάζεται ελεύθερο χώρο που να καλύπτει όλο το μήκος του λεωφορείου για ασφαλή επιβίβαση/αποβίβαση όπως δηλαδή στο «γαλλικό μοντέλο».

 

Να σημειώσουμε ότι το νέο μέτρο που θέλει να εφαρμόσει ο ΟΑΣΑ για είσοδο μόνο από τις μπροστινές πόρτες, είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν με μεγάλη αποτυχία.