Πανελλήνιες 2018: Αυτά είναι τα θέματα Ελληνικής Γλώσσας και Νέων Ελληνικών

Στο κείμενο του Κωστή Παπαγιώργη, ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες διανοητές εξετάστηκαν σήμερα οι μαθητές των ΕΠΑΛ για τις Πανελλαδικές.

Αύριο Παρασκευή 8 Ιουνίου οι Πανελλήνιες συνεχίζονται στα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια με τη Νεοελληνική Γλώσσα.

  • Κάντε κλικ ΕΔΩ και κατεβάστε τα θέματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας των ΕΠΑΛ
  • Κάντε κλικ ΕΔΩ και κατεβάστε τα θέματα των Νέων Ελληνικών των ΕΠΑΛ

Αύριο, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, 86.301 μαθητές, θα μπουν με τη σειρά τους στον αγώνα για μια θέση στα ελληνικά αμφιθέατρα. Πρώτο μάθημα και για τους δύο τύπους λυκείου θα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι φέτος έχουν γίνει αλλαγές στο εν λόγω μάθημα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Η εξεταστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί για τα Γενικά Λύκεια στις 19 Ιουνίου και στη συνέχεια θα εξεταστούν τα ειδικά μαθήματα μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

«Το σύστημα είναι πανέτοιμο εδώ και καιρό. Καλή επιτυχία στα παιδιά, ήρεμα, ψύχραιμα. Και να το πούμε διαφορετικά: να είναι ψύχραιμοι οι γονείς και να μη μεταδίδουν το άγχος τους», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σχολιάζοντας μια πτυχή που συμβάλλει καθοριστικά στο άγχος των υποψηφίων.

Η ένωση «Μαζί για το Παιδί» που παρέχει γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης παρουσίασε στην εκπνοή της έναρξης των Πανελλαδικών μια ιστορία μαθήτριας της Γ’ Λυκείου, της οποίας ο έντονος πανικός κατά τις εξεταστικές διαδικασίες προερχόταν από τους ίδιους τους γονείς της. «Δεν ήταν κάτι το οποίο συνέβαινε «φανερά», καθώς έμοιαζαν πολύ υποστηρικτικοί μαζί της και προσπαθούσαν ενεργά να τη βοηθήσουν με το άγχος της. Η πίεση όμως που βίωνε η Γεωργία ήταν κάτι το οποίο «χτιζόταν» χρόνια και αφορούσε όλο το σύστημα αξιών και πεποιθήσεων με το όποιο είχε μεγαλώσει, βάσει του οποίου ένιωθε ότι δεν υπήρχε περιθώριο αποτυχίας», αναφέρει η Ενωση. Μάλιστα, πρόσθεσαν ότι η υπενθύμιση των γονιών της στις επιτυχίες των αδελφών της συνέβαλε στο άγχος της μαθήτριας, η οποία δεν ένιωθε αποδοχή για τις επιλογές της. Οπως σημείωσαν οι ψυχολόγοι τού «Μαζί για το Παιδί», οι γονείς της δέχτηκαν να πραγματοποιήσουν κάποιες συνεδρίες με στόχο κυρίως να ξεχωρίσουν τις δικές τους προσδοκίες από του παιδιού τους.

Τα μηνύματα ενθάρρυνσης και συμπαράστασης προς τους μαθητές της Γ’ Λυκείου για την εξέτασή τους στις Πανελλαδικές πυκνώνουν αυτές τις μέρες. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έστειλε με τη σειρά του το δικό του μήνυμα προς τους υποψηφίους:

«Είναι όμορφο να έχετε στόχους και ακόμα ομορφότερο που δείχνετε τη θέληση να πετύχετε τους στόχους αυτούς. Ο καθένας και καθεμία από εσάς έχει γνώσεις, χαρίσματα, ικανότητες και σας τιμά η πρόθεσή σας να τις εμπλουτίσετε με το να τις διευρύνετε μέσω των πανεπιστημιακών σας σπουδών. Να θυμάστε ότι η ζωή δεν περιορίζεται σε αυτές τις εξετάσεις. Είστε πολύ σημαντικοί για όλους μας, και αυτό δεν κρίνεται από την επιτυχία σας ή όχι στις εξετάσεις. Γι’ αυτό να ξέρετε ότι θα είστε πάντα νικητές αν είστε αληθινοί άνθρωποι, με αγάπη για τον πλησίον σας, με σεβασμό, με ειλικρίνεια και πίστη για την αλήθεια».

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο μήνυμά του έκανε λόγο για την επόμενη μέρα των Πανελλαδικών: «Κυρίως εύχομαι να επιτύχετε σε όσα θα ξεδιπλωθούν στις ζωές σας όταν ο κύκλος αυτής της δοκιμασίας κλείσει.

Δηλαδή, στον προσωπικό αγώνα που θα δώσετε μέσα από τις σπουδές και μέσα από τους πολύμορφους τρόπους κατάκτησης της γνώσης και της εργασίας, όποια κι αν είναι η έκβαση αυτής της δοκιμασίας».

 ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ