Ξάνθη: Οριοθετημένη η φωτιά στο εργοστάσιο μπαταριών - Μέτρα προστασίας για τους κατοίκους

Σε εξέλιξη αλλά οριοθετημένη είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που ξέσπασε εχθές το μεσημέρι, σε εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών Sunlight, στο Όλβιο Ξάνθης. Στο σημείο παραμένουν 78 πυροσβέστες με 26 οχήματα και κάνουν κατάσβεση σε μικρές εστίες. Υπάρχει ανησυχία για κατάρρευση τμημάτων των κτηρίων καθώς, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, έχει ήδη καταρρεύσει μέρος της οροφής στο σημείο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Οι αρμόδιοι του ανακριτικού της πυροσβεστικής θεωρούν ως βασικότερο σενάριο η φωτιά να προκλήθηκε από κάποιο βραχυκύκλωμα καθώς στο σημείο στο οποίο εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, δεν βρισκόταν το προσωπικό ασφαλείας της επιχείρησης.

Στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε με τους καθ΄ύλην αρμόδιους καθηγητές και όλους του εμπλεκόμενους φορείς, αποφασίσθηκε τα επόμενα δύο 24ωρα και σε ακτίνα 15 χλμ από το εργοστάσιο να γίνουν περαιτέρω δειγματοληψίες ενώ θα εφαρμοστούν και προληπτικά, περιοριστικά μέτρα προστασίας των κατοίκων.
Τα σχολεία στις περιοχές Όλβιο, Εξοχή και Τοξότη θα παραμείνουν κλειστά για 48 ώρες. Οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους ενώ συστήνεται η προστασία των ζώων σε κλειστούς χώρους.
Παράλληλα υπάρχει μεγάλη ανησυχία από πλευράς των κατοίκων για το αν οι καπνοί από τη φωτιά που έχουν καλύψει τις περιοχές γύρω από το εργοστάσιο περιέχουν ίχνη τοξικότητας.

Τα μέτρα, τα οποία όπως υπογραμμίζει η Περιφέρεια προτείνονται μόνο για προληπτικούς λόγους και για 48 ώρες είναι:
-Πλύσιμο του περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό.
-Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά).
-Ο κόσμος και τα παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο.
-Όχι αγροτικές (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Οι εκπρόσωποι του εργοστασίου δεν έκρυψαν τη στεναχώρια και την απογοήτευσή τους για το θλιβερό γεγονός λέγοντας ότι μέσα σε χρονικό διάστημα 2,5 ωρών καταστράφηκε μια μεγάλη προσπάθεια είκοσι ετών. Απευθυνόμενοι προς τις τοπικές αρχές δεσμεύτηκαν ότι πρόθεση της διοίκηση είναι η πλήρη αποκατάσταση της καταστραφείσας μονάδας ενώ υπογράμμισαν ότι θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων.